Powitanie

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Michniksm

Post autor: Michniksm » 11 mar 2011, 11:47

Witam,
Mam na imię Michał i mieszkam we Wrocławiu. Kowalstwem interesuję się od około trzech lat, jednak niestety jeszcze nie mam swojego miejsca na postawienie kowadła i paleniska, gdzie mógłbym zająć się rozwijaniem tego co urodzi się w mojej głowie. Kowalstwem zaraziłem się podczas krótkiego epizodu z konserwacją zabytków. Póki co obrabiam ;) głównie metale nieżelazne, drewno i inne materiały w domu doprowadzając nieraz do szału współmieszkańców... :mrgreen:
Pozdrawiam.

kowal76

Post autor: kowal76 » 11 mar 2011, 22:40

Dobra teraz ja. Jak część kolegów zapomniałem się przedstawić :cry:
Mam na imię Tomek ksywka Atlas ( na polibudzie mi tak dali)Mieszkam pod Strzelcami Opolskimi (miasteczko między Gliwicami a Opolem) Z wykształcenia chemik, a zawód wykonywany to przerzucanie makulatury czytaj kasjer bankowy.Ludzie często pytają co tak mocno stemplem biję heh taki mały substytut :D
Moja pasja zaczęła się od mistrza Sapka i gier RPG.Walka jak dla mnie była zbyt mało realistyczna i zrobiłem drużynie trochę blaszanego sprzętu :D Kolejne sesje już nie były takie same - czasami była krew :D .
Dużo lat później kupiliśmy z żonką ruderę z założeniem,że będzie tu także kuźnia
Potem doczekałem się potomka :D niestety z problemami, więc na 2,5 roku musiałem zawiesić pasję. Teraz wychodzi na prostą więc zaczynam od nowa. Kowadło i palenisko jest tylko czasu brakuję.Moje największe osiągnięcie- zahartowałem sąsiadowi widły tak,że pękły jak szkło jak je nabijał na trzonek :cry:

Awatar użytkownika
piotrbati

Post autor: piotrbati » 12 mar 2011, 15:02

Witam.
Na imię mi Piotr, Piotr z Bydgoszczy. 8)
Z wykształcenia mgr ekonomii. Od kilkunastu lat coś ciągnęło mnie do robienia czegoś z niczego, własnymi rękami.
Na dzień dzisiejszy, jak mi starcza czasu robię noże. Na razie z płaskowników, ale docelowo z odkuwek.
Na chwilę obecną kompletuję podstawowe zabaweczki kowalskie.
Pozdrawiam.

mp.skibinski

Dobry Wieczór :)

Post autor: mp.skibinski » 14 mar 2011, 23:05

Imię : Marcin
Nazwisko : Skibiński
Lat : jak na razie 23 :)

Mieszkam w Milanówku. Jestem synem właściciela warsztatu metaloplastycznego : kuźnia, odlewy , jak trzeba to i "nierdzewka" (nowa spawareczka daje radę :) )

Właściwie to studiuję elektronikę. Sam w sumie nie wiem co dalej zrobię ze swoim życiem. Ale puki co jak mam czas to pomagam ojcu :) Kto wie może przejmę firmę. Dlatego na własną rękę chce poznać od kuchni cały polski kowalski światek :)

Pozdrawiam

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 14 mar 2011, 23:06

Witamy i zapraszamy do lektury oraz wymiany doświadczeń :)
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Beriadan
Kontakt:

Post autor: Beriadan » 04 kwie 2011, 21:27

Witam wszystkich na forum.
Na imię mam Olek. Kowalstwem zacząłem się interesować kilka lat temu na festiwalu archeologicznym w Biskupinie. Od tamtej pory miałem kilka "podejść", ale dopiero od zeszłej jesieni mam "stałą" kuźnie (tj. taką, której nie muszę na nowo montować przed kuciem ;) ). Interesuje mnie głównie wyrób noży i innej broni białej, ale w przyszłości planuje zająć się także odlewaniem metali.

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 04 kwie 2011, 21:54

Witajcie Łotry :D

HOWGH

Ps. Ktoś z mej rodziny zwał sie Skibiński ale to spod Łodzi...Pabianice

szable
Kontakt:

Post autor: szable » 05 kwie 2011, 21:19

witam, wszystkich. jestem Konrad, zajmuję się hobbystycznie i pomału zawodowo wszelakimi rodzajami ujarzmiania stali a więc spawaniem, gięciem polerowaniem kuciem stali czarnej, nierdzewnej i innej. aż się dziwię, że dopiero teraz sie u Was zarejestrowałem.

webcam

Post autor: webcam » 05 kwie 2011, 21:49

Witam,
Zgodnie z tradycją na tym forum postanowiłem napisać kilka słów o sobie.
Mieszkam na południu Polski w niewielkiej wsi obok Bielska-Białej (pragnę zauważyć że TSP Podbeskidzie B-B nieźle sobie pogrywa obecnie w bale), na co dzień zajmuję się studiowaniem Automatyki i Robotyki na ATH. Moje zainteresowania są dość rozległe,
mam nadzieje, że kowalstwo stanie się moim hobby i będę miał co robić w wolnym czasie, którego i tak nie mam za dużo, ale dla chcącego nic trudnego.

staniu

Post autor: staniu » 05 kwie 2011, 22:41

Witam
Mam na imię Tomek i mieszkam w Nowej Soli.
Kowalstwem interesuję się od niedawna, a fakt że mieszkam w bloku skutecznie uniemożliwia mi rozwój zainteresowań :( na szczęście na weekendy mogę wyskoczyć do teściów do sąsiedniej miejscowości i spokojnie podziałać
Liczę że lektura tego forum zmniejszy moją niewiedzę :) a może i ja będę w stanie komuś pomóc
Pozdrawiam

Rowerzystka.m

Post autor: Rowerzystka.m » 08 kwie 2011, 16:02

Witam wszystkich kowali "pci obojga".
Nie jestem bezpośrednio związana z branżą; ba, moje białe dłonie pracownika naukowego nie wiedzą co to młotek. Nie mniej jednak z czytania tego forum czerpię wielką przyjemność i jako gość zaglądam tu od dłuższego czasu. Jeszcze większą przyjemność może mi dostarczyć chyba tylko bezpośredni kontakt z ludźmi, którzy nie poddają się i wykonują zawody, które inni uważają za wymarłe. To się oczywiście tyczy nie tylko Was, Kowali, ale wszystkich rzemieślników.
Jak już wspomniałam, jestem pracownikiem naukowym. Moja dyscyplina do historia i socjologia.
Jako, że postanowiłam otworzyć swój skromny dziób to uznałam też, ze czas się ujawnić i zdjąć kapelusz w progu.

Zatem raz jeszcze - witajcie!

Marzena Barca

spoko

Post autor: spoko » 08 kwie 2011, 18:21

Witam.
Z zawodu jestem spawaczem i z kowalstwem nie mam nic wspólnego a na forum trafiłem przypadkiem.Jednak ponieważ forum okazało się bardzo fajne a przy okazji jest kopalnią wiedzy (a tej nigdy dość) zostanę z pewnością na dłużej:)
Ze swojej strony chętnie służę służę radą we wszystkich sprawach dotyczących spawania.
zdr

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 08 kwie 2011, 20:13

Witaj Marzeno , już nie "gościuwo" ale za to w kapeluszu :) . Ciekawi mnie o jakie konkretnie, bezpośrednie kontakty z kowalami Ci chodzi :mrgreen: . A poza tym masz świetny 'podpis' , taki życiowy można powiedzieć. Raz jeszcze witam na naszym forum
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 08 kwie 2011, 21:54

Witam nowych użytkowników naszego forum! Zapraszam do owocnej wymiany zdań :>
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”