Po ciężkich próbach rejestracji w końcu mi się udało
A więc coś o sobie, mam na imię Karol i mam 24lata pochodzę z Ornety (miejscowość 50km od Olsztyna woj warmińsko mazurskie). Z zawodu jestem ratownikiem medycznym od ok 3 lat więc pożytku ze mnie na forum nie będzie żadnego, a wręcz będę zamęczał was nurtującymi pytaniami. Proszę o cierpliwość do mojej osoby bo o kowalstwie nie wiem praktycznie nic ale bardzo mnie to kręci i interesuje. Na tą chwile posiadam umiejętności spawaniem migomatem.
Kowalstwem interesowałem sie praktycznie od zawsze, ale postanowiłem sie tym zając w tym roku. Posiadam kuźnie po dziadku (tytuł mistrza kowalstwa) za dużo sprzętu w niej nie ma: Kowadło, imadło, palenisko, młotki, dziurawnicę, szlifierkę taśmową jakieś zniszczone szczypce. Myślę, że jest tam więcej przydatnych rzeczy ale muszę po prostu tam ogarnąć bo po tylu latach część sprzętu pokradli.
I teraz zacznę od pytań
Jeżeli bym porobił zdjęcia narzędzi jakie posiadam mogli byście mi coś o nich powiedzieć i czego mi jeszcze brakuje z podstawowych narzędzi?
Chciałbym swoje kowalstwo zacząć od najprostszych rzeczy, co proponujecie gwoździe czy szczypce?