Hej Kowale!

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

gaultier
Kontakt:

Hej Kowale!

Post autor: gaultier » 27 cze 2014, 22:48

Witam wszystkich! :)
Już kilka razy zabierałem się do napisania tego powitania, nie jestem kowalem z prawdziwego zdarzenia, wy nazywacie takich jak ja składaczami. Zajmuje się tym od ładnych paru lat. Zakład założył mój ojciec w 89 roku, wcześniej nieopodal, na działce mojego dziadka była kuźnia kowala Duszyńskiego, po którym odziedziczyliśmy kowadło, kotlinę, parę młotków i trochę narzędzi. Na początku ojciec naprawiał maszyny rolnicze, ciężarówki, lohry, przerabiał sztywne na wywrotki. Wyroby kowalskie stanowiły niewielki procent, z czasem relacje się zmieniały, kowalstwa było więcej, pozostałych mniej. Obecnie zajmujemy się głownie kowalstwem "artystycznym". Pracujemy w Duchnicach, mamy stronę w domenie kowal.waw.pl
W 2011 roku zostawiłem kowalstwo i poszedłem do pracy biurowej, po 3 latach za biurkiem coraz częściej myślę o powrocie do kowalstwa. Mam plac, warsztat, możliwości..., gołwa pełna pomysłów, blisko warszawa. Brakuje mi osoby, z którą mógłbym to zrealizować... :?
Kowalstwo Artystyczne
Kowal.waw.pl

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 27 cze 2014, 23:02

Witaj!
To za 4 lata możemy pogadać,tylko za daleko :mrgreen: :mrgreen: :|
Powodzenia!!!!!!!Widać że kowalstwo uzależnia,,, mimo upływu 3 lat dalej chodzi za Tobą
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 27 cze 2014, 23:04

Witam serdecznie szanownego kolegę z okolic.Warsztat dalej działa czy przez pracę za biurkiem zarasta kurzem?.

gaultier
Kontakt:

Post autor: gaultier » 27 cze 2014, 23:21

Warsztat nadal działa, tyle że na pół gwizdka, albo na 1/4. To prawda, kowalstwo uzależnia, ciężka to praca, ale daje wiele radości, kiedy z kilku prętów powstaje coś, co cieszy duszę i oczy.
Kowalstwo Artystyczne
Kowal.waw.pl

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 28 cze 2014, 07:21

Lepiej leczyć bąble na rękach od pracy młotkiem niż w przyszłości hemoroidy od siedzenia za biurkiem. Witam pasjonata. :D

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 28 cze 2014, 09:17

Cześć :> gaultier,

Jacku , h. nie tylko z siedzącego tryby pracy (życia) :> ale nadmierny wysiłek i forsowanie organizmu również, a kowalstwo do lekkiej roboty nie należy :D Ale masz rację , siedząc zwiększamy swoje szanse na mały ogonek z pupci :lol: . Gaultier, śpiesz się :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 28 cze 2014, 12:36

Masz rację, że tego typu przypadłości to wynik oddziaływania kilku, a często i wielu czynników nakładających się na siebie, niemniej jednak zaburzenia w przepływie krwi spowodowanych notorycznym uciskiem są chyba jednym z czynników podstawowych zwyrodnień żylnych tylnych obszarów. Szkoda, że nie mamy na forum działu poświęconego zdrowiu, myślę że niejednej osobie można pomóc, a jak wiadomo ludzie ciężko pracujący zawsze coś tam z tym zdrówkiem mają nie tak. Przepraszam, że zaśmiecam ale pogadał by sobie człek o tym co go boli i co trzeba robić by nie dać zarobić systemowi powiedzmy w cudzysłowie- opieki zdrowotnej, który jedno leczy kosztem pięciu innych dolegliwości aktywujących się za jakiś czas. ;)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 13 lip 2014, 20:45

Witaj.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 13 lip 2014, 20:46

Witam

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt: