Dorabianie sobie

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

mario_na_102

Dorabianie sobie

Post autor: mario_na_102 » 13 sty 2014, 16:00

Witam, nazywam się Mariusz, pochodzę z okolic Bielska-Białej. Od dwóch lat pracuje w zakładzie produkcyjnym, praca nie wymagająca, stałe godziny pracy (non toper 4 zmiana:D) i myślę o dorabianiu sobie w jakiś sposób. A że jestem wszechstronnie uzdolniony...
W zeszłym roku zrobiłem ojcu barierki balkonowe 4x4m i u siebie na mieszkaniu też ok. 4m (z gotowych tralek, prętów i innych elementów z casto:D) i wydaje mi się że mógłbym to robić częściej, dla kogoś, za coś.
Nie mam może jakiegoś super zaplecza, pare miesięcy pracowałem na spawalni, garaż od ojca jest wyposażony nawet nawet ale na pewno jakiś drobiazgów braknie. Mam migomat, spawarkę inwertorową, TIG, szlifierki, kątówki, imadło, wiertary takie, takie, wszystkiego po trochu, ale raczej amatorszczyzna
I tu moja seria pytań:
-Czy łatwo otworzyć własną działalność, ile to kosztuje, czy trudno się utrzymać, jak zdobyć klientów,
-Ile potrzeba wkładu własnego żeby zacząć
-Jak się zareklamować, skąd brać klientów
-Czy jest sens zaczynać na amatorskim sprzęcie
-I czy w ogóle jest sens się za to brać jeśli chodzi o zajęcie dorywcze(ok 4 razy w tygodniu po 8 godzin mógłbym poświęcić)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 13 sty 2014, 16:07

Działalność otworzyć jest łatwo, to nie problem. Ze zdobyciem klienta już jest znacznie trudniej. Po za tym jeśli chcesz dalej działać używając wyłącznie gotowców, to trafiłeś na nie właściwe forum.
Kontakt 517355290

mario_na_102

Post autor: mario_na_102 » 13 sty 2014, 17:15

Gotowce? raczej nie. W ogóle nie rozumiem skąd ten wywód. Myślałem o czymś w rodzaju klient przychodzi, mówi co chce, detale i takie tam a ja robię co sobie zażyczy, Gotowe elementy kupiłem dlatego, bo nie umiałem wtedy zrobić ich sam, i nie mam jeszcze kuźni. Przypuszczam że wraz z nabywaniem umiejętności mógłbym je zrobić sam. Przyjemnie mi się pracowało na takich zasadach więc czemu nie? Ale wiadomo, każdy pracuje dla pieniędzy. I dlatego poruszam kwestie finansowe. Najbardziej się obawiam że koszty poniesione na rozkręcenie tego przedsięwzięcia nie zwrócą się z powodu braku klienteli i wszystko pójdzie w przysłowiowe piz....;/

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 13 sty 2014, 17:22

Zawsze jest to ryzyko, szczególnie ze teraz dużo ludzi ma firmy nazwane "kowalstwo artystyczne" i robi z gotowców a kowadła mają tylko na pokaz. Są niestety tańsi i kiczowaci, czyli klijenci ich chcą bo tanio...

Awatar użytkownika
zolwik888

Post autor: zolwik888 » 13 sty 2014, 17:40

Posiadasz dużo narzędzi jak na start, dalsze koszty co do sprzętu powinny nie być wysokie więc dużo nie masz do stracenia. Poczytaj na forum jak zrobić palenisko, kup kowadło lub zastąp czymś na początek.
Bez tego ani rusz jeżeli chcesz robić co klient sobie zażyczy, nie wszystko znajdziesz w castoramie.
Trudniejsze i kosztowniejsze może być zareklamowanie siebie: www, ulotki, info w lokalnej gazecie itp.
Powodzenia!

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 13 sty 2014, 18:24

Mario , kup sobie wysyłkowo książkę :"Nauka kowalstwa w weekend". :)

mario_na_102

Post autor: mario_na_102 » 13 sty 2014, 19:20

Ostatnie pytanie skierowane do kogoś kto jest w temacie. Ile kosztuje rozpoczęcie własnej działalności i jej utrzymanie? Chodzi mi konkretnie o koszty jakie musze ponieść/ponosić na rzecz państwa stając sie przedsiębiorcą.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 13 sty 2014, 19:30

W każdym mieście znajdziesz kilka lub kilkanaście biur księgowości więc najlepiej tam się zorientować ponieważ non stop coś się zmienia i chyba ciężko będzie komuś udzielić ci precyzyjnej odpowiedzi. No chyba, że ktoś świeży rejestrował się całkiem niedawno.

manieksoma
Kontakt:

Post autor: manieksoma » 13 sty 2014, 19:37

Koszty to ZUS oczywiśćie zniżkowy dla początkujących że tak się wyrażę to 415zł

i tyle pewnie byłbyś na ryczałcie to chyba 8,5% od dochodów i tyle.
Ale tak jak Jacek-Sz, pisze że trzeba się przejść do ksiegowej i
ona podpowie co jest lepiej wybrać.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 13 sty 2014, 21:46

Mario_na_102, Witaj na forum. od razu kubeł zimnej wody - myślę, że leń jesteś. Nie czytasz forum.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Przemek K

Post autor: Przemek K » 14 sty 2014, 12:20

Jeśli pracujesz na etacie po założeniu działalności opłacasz składkę zdrowotną ale nie zapominaj o Urzędzie Skarbowym od każdego zlecenia musisz zapłacić podatek i tu znowu jest kilka form. Dobre jest to, że można zawiesić działalność na czas zastoju.

mario_na_102

Post autor: mario_na_102 » 15 sty 2014, 16:20

Dziękuje;]

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”