Budowa kuźni od czego zacząć ?

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Xair

Budowa kuźni od czego zacząć ?

Post autor: Xair » 30 paź 2014, 08:18

Witam,

Jakiś czas temu pisałem, że będę robił kuźnię, ale remont domu wziął górę i czasu zabrakło. Aczkolwiek w między czasie udało mi się zbić kawałek betonowej półki, ale o tym zaraz :)

Postadam budynek gospodarczy o wymiarach (mnie więcej) 12mx4m. Podzielony jest na dwie części w przedniej jest wjazd do garażu z kanałem, a w drugiej(tylnej części jest pomieszczenie w którym wcześniej były króliki i takie tam róźne gospodarcze rzeczy i narzędzia. Była tam w połowie wylana półka betonowa z dość porządnym zbrojeniem. Wykułem tą półkę, i zbrojenie wyciąłem. Samo pomieszczenie ma mniej więcej 4x4m. Wysokość pomieszczenia mniej więcej 2 - 2,5m. Cały gospodarczy ma drugi poziom. Chciałbym tam zrobić mały magazyn, żeby nie tracić miejsca. Budynek jest nieocieplony, ze spadzistym dachem z dwóch stron (przód i tył). Podciągnięty jest prąd aczkolwiek nie załączony. Brak podłączenia wody.

Planuje w kuźni zrobić murowane palenisko z wyciągiem. Chciałbym, żeby to palenisko było w prawym dolnym rogu (na rysunku prawy dolny). Teraz rodzi się pytanie, ponieważ nie jestem ani murarzem ani budowalańcem itd :P elektronik ze mnie :), z czego zbudować palenisko ? Jakie materiały ? na co zwrócić uwagę ? Czy odizolować od ściany zewnętrznej ? Czy wyciąg podłączyć do komina (zaznaczonyna rysunku)? Środek paleniska chciałbym zrobić stalowy z otworami od dołu do tłoczenia powietrza. Z jakiego materiału najlepiej zrobić ? Czy spawać czy skręcać ? jakie wymiary paleniska najlepiej ?

Czy muszę zadbać o jakieś szczególne rzeczy robiąc kuźnię ?

Popołudniu albo na weekend zrobię zdjęcia w środku (tylko wysprzątam gruz) i wrzucę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 11 lis 2014, 01:11

Było już parę takich tematów. Poczytaj : )

Najprościej: Kowadło, Palenisko, Młotek. Całą resztę zgromadzisz według potrzeb.
Ja na obecną chwilę mam przyjemność gościć w warsztacie gdzie mam dostęp do frezarki, tokarki, wiertarek, wielgachnej taśmówki, kopiarki do drewna i takich tam ;D
Ogień płonący w twoim sercu, to i młot myśli w twojej głowie - to najpotężniejsza kuźnia. Świat jest twoim kowadłem.

Xair

Post autor: Xair » 12 lis 2014, 07:24

No mi właśnie zależy czy jest jakiś konkretny materiał na murowanie paleniska. Wójek powiedział mi, że muszę jakoś odizolować mur, przy którym będzie palenisko.

Kowadło i młotki mam :) oczywiście nie dużo ale zawsze jakieś ;) i tak moim pierwszym projektem jest młot Thralla ;) (może ktoś będzie wiedział o co chodzi :P)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 12 lis 2014, 16:51

nie wiem nic o odizolowaniu muru, ale jak mus to może po prostu cegły szamotowe ? Co do młota to podziel sie fotkami potem :D

Xair

Post autor: Xair » 13 lis 2014, 07:19

a jaka mniej więcej jest cena takich cegieł ? na budownictwie się nie znam więc pytam :)

Co do młotu chętnie wkleje zdjęcia wyniku prac, jednak wcześniej zbuduję moją pracownie :)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 13 lis 2014, 16:14

Hmm na stronce Leroy Merlin jest od 3 zl do 4 zł za sztuke.

Xair

Post autor: Xair » 13 lis 2014, 16:35

Wcale nie tak dużo. obawiałem się troszke większego kosztu. Jakiejś specjalnej zaprawy do nich trzeba stosować czy wystarczy zwykła zaprawa?

Polecacie otwarte(tzn: zwykłe palenisko bez ścian bocznych ew. tylnia i jeden bok. czy zamknięte piece (tzn: obudowane w jednym otworem wkładania materiału)?

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 13 lis 2014, 17:19

Najlepsze jest raczej bez ścian bocznych.W takim palenisku można spokojnie manewrować. ;)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 13 lis 2014, 18:33

to zalezy, mozesz wybudować palenisko i potem zamykać je właśnie cegłami szamotowymi, zależnie od wielkosci przekuwanego elemantu, albo spuszczany bok z okapu moim zdaniem tez moze sie sprawdzić. Co do zaprawy to nie wiem jak z izolacją ściany sprawa wyglada ale do pieca używasz tez zaprawy szamotowej. Teraz tak myślę ze chyba lepiej zasłaniac czesć paleniska szamotką dla oszczędnosci koksu, jak masz małe elementy.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 13 lis 2014, 19:01

Coście się tak na to murowanie uparli? Ja polecam stół stalowy z żeliwnym garem obłożonym cegłą szamotową :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 13 lis 2014, 20:22

Albo nawet bez cegły tylko dookoła blacha. Po bokach kotlinki ustawione dwuteowniki, żeby się koks nie rozsypywał i jest bardzo dobrze :)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 13 lis 2014, 22:07

Było pytanie o zabezpiezenie ściany to podpowiadam ;p

Awatar użytkownika
przemko

Re: Budowa kuźni od czego zacząć ?

Post autor: przemko » 09 gru 2015, 23:07

Witam, jestem nowy na forum i zaznajamiam się z wszystkim pomału - i mnie czeka niebawem budowa własnego paleniska w niewielkim pomieszczeniu gospodarczym - ok.4 x 6 m i wysokości 3 m. Ponieważ już wcześniej nieco murowałem i w zakresie zduństwa postawiłem pierwsze kroki, moje palenisko zamierzam pomurować z łupanego kamienia polnego, środek zaś obmuruję cegłą szamotową - koszt szt. 3,2 plus koszt zaprawy zduńskiej szamotowej - worek 25 kg - 25 zł. Wymiary całego paleniska to ok.1,5 x1,2 o wysokości ok.1 m (podyktowane są miejscem w budynku, gdzie powstanie palenisko - róg pomieszczenie blisko drzwi wejściowych. Nawiew z boku. Okap przewieszony będzie nisko ok. 1m nad kotliną. Nadmuch z dmuchawy kowalskiej zasilanej silnikiem - w planach stworzenie combo, by możliwe było zasilanie dmuchawy w przypadku braku prądu za pomocą korby i wałka.

Ot i tak. Pierwsze przygotowania już za mną, a efekty wrzucę po wszystkim w postaci foto.

Pozdrawiam wszystkich kowali :-)
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 10 gru 2015, 08:09

Takie palenisko z szamotową kotlinką jest fajne, jak się pali węglem drzewnym, ale przy koksie żużel lepi się do szamotu utrudniając czyszczenie kotlinki.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
przemko

Post autor: przemko » 14 gru 2015, 22:58

Dzięki za poradę :-) zamierzam właśnie opalać węglem drzewnym, ewentualnie z niewielką domieszką zgroszkowanego koksu. Myślałem pierwotnie o opalaniu kamiennym, bo mam małe zapasy po babci starowince i szkoda nie zużyć, ale wiem, że strasznie dymi. Zatem pozostanę przy mixie z koksem i drzewnym. A kamienny pozostanie jako rezerwa na opalanie w kuchni letniej obok kuźni.
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”