co to zdjec mam wiecej
Gliniane palenisko (testy)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Gliniane palenisko (testy)
Oto co zrobiłem z tego co wykopałem w lesie...Koszt paleniska= własna praca
Przepraszam za jakość zdjęć robione oczywiście telefonem który sprawdza się w ciężkim terenie ;)jak by
co to zdjec mam wiecej
co to zdjec mam wiecej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- folkmar_dirman
- krzysieklup
- Kontakt:
ha!! Chłopaki a jak dobrze się tą glinę w takim kształcie gładziło. Polecam
...
Matthan,
Dlaczego tak uważasz ? Myślisz ze od spodu będzie lepiej? Zobaczę możne moja dmuchawa w takim ustawieniu da rade
A szamotowa będzie jak dojdę do ładu z kształtem i nadmuchem w dalszym Ciągu beta testy.
krzysieklup, sdr3,
A kształt taki jak mówi krzysieklup był (trapez), ale upierdliwe było podpieranie materiału z powodu tego, że się kolibał i wypadał z paleniska. Dlatego jest z tym dodatkowymi warg-tfu murkiem ...A poza tym jak chciałem w rombowym grzać coś długiego w środku długości pojawiał się problem, ze mały odcinek się grzał i niedostatecznie leżał w piekiełku...
sam profil kotliny zaczerpnąłem z glinianego paleniska w misce(gdzieś zdjęcia dopadłem) i z rekonstrukcji prymitywnego paleniska ziemnego ze strony www
Jutro odpalam zobaczymy co z tego wyjdzie...
Matthan,
Dlaczego tak uważasz ? Myślisz ze od spodu będzie lepiej? Zobaczę możne moja dmuchawa w takim ustawieniu da rade
A szamotowa będzie jak dojdę do ładu z kształtem i nadmuchem w dalszym Ciągu beta testy.
krzysieklup, sdr3,
A kształt taki jak mówi krzysieklup był (trapez), ale upierdliwe było podpieranie materiału z powodu tego, że się kolibał i wypadał z paleniska. Dlatego jest z tym dodatkowymi warg-tfu murkiem ...A poza tym jak chciałem w rombowym grzać coś długiego w środku długości pojawiał się problem, ze mały odcinek się grzał i niedostatecznie leżał w piekiełku...
sam profil kotliny zaczerpnąłem z glinianego paleniska w misce(gdzieś zdjęcia dopadłem) i z rekonstrukcji prymitywnego paleniska ziemnego ze strony www
Jutro odpalam zobaczymy co z tego wyjdzie...
Matthan,
Paliwo -węgiel
A co do przeznaczenia, robienie podstawowych narzędzi, przekuwanie podków, zalega trochę tego u mnie, no i jakieś małe noże. Ogólnie przekuwanie złomu na przydatne przedmioty
Edit
Pierwsze wielkie palenie było, prowizoryczne, ale wszystko wyjaśniło...
Jadę na złom jakiegoś bębna hamulcoweg, lub felgi ładnej, albo jakiego żeliwnego gara szukać. Koniec zabawy z glina ;]
Paliwo -węgiel
A co do przeznaczenia, robienie podstawowych narzędzi, przekuwanie podków, zalega trochę tego u mnie, no i jakieś małe noże. Ogólnie przekuwanie złomu na przydatne przedmioty
Edit
Pierwsze wielkie palenie było, prowizoryczne, ale wszystko wyjaśniło...
Jadę na złom jakiegoś bębna hamulcoweg, lub felgi ładnej, albo jakiego żeliwnego gara szukać. Koniec zabawy z glina ;]
EEE tam trzeba było, trzeba było. Teraz się zastanawiam czy bęben czy grucha ze stara czy dalej w murarkę i tym razem z szamotki. Czy stacjonarnie czy przenośnie... Może jakieś pomysły...
Widziałem połączenie grilla żeliwnego i bębna, jak wymyśle to na pewno dam znać
a z pomysłu na glinę było trochę śmiechu.
Ciesze się, że dmuchawa się sprawdza, muszę tylko poprawić stopień sprężania powietrza.
Widziałem połączenie grilla żeliwnego i bębna, jak wymyśle to na pewno dam znać
a z pomysłu na glinę było trochę śmiechu.
Ciesze się, że dmuchawa się sprawdza, muszę tylko poprawić stopień sprężania powietrza.