sprzęt

Sprawy bieżące

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 15 cze 2015, 12:12

Rafal L. pisze:Znam sporo osób którzy mino iż znająć język nie udało im się za granica wiec jak nie masz szczęścia i znajomości to można jechać do Niemczech na frankfurterki i popalić jointa w Holandii nic więcej.Taka jest prawda.Ale próbować zawsze można.A bez języka to już naprawdę trzeba mieć więcej szczęścia niż rozumu.Nie mowie tu o pracach sezonowych lecz kontraktach rok i więcej.
Rafał niemal każdy zaczyna pracę przez agencję . Mój chrześniak jest w Holandii i tak zaczynał
. Wraz z żoną pracowali w hurtowni warzyw za dużo mniejsze pieniądze niż normalnie bo agencja część zabierała . Na początku tego roku chcieli wrócić do kraju i założyć firmę ale ostatecznie stwierdzili że w Polsce jest syf i wyjechali z powrotem tyle że już wiedzieli gdzie się ruszyć zrobili stałe przemeldowanie i załapali sie do pracy bez agencji. A w domu oświadczyli że już do Polski nie wrócą zostają na stałe . Gdybym miał dzisiaj 35 lat zrobiłbym to samo a głupi byłem kiedyś że tego nie zrobiłem mam kuzyna w Szwecji proponował mi kiedyś że na start mogę u niego mieszkać ale człek głupi baby posłuchał i już teraz za późno

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 15 cze 2015, 12:14

Wyjątek od reguły.I musi być dobry fachowiec.W jakim czasie to było 5-8lat temu?Teraz już tak łatwo nie jest spójrz na ogłoszenia.Ja znam historie widziałem na własne oczy gdzie inny polak zaproponował ze będzie robił za mniejszą stawkę aby tylko robić.Pracodawca odesłał go z kwitkiem.

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 15 cze 2015, 13:09

Fakt wyjechali 5 lat temu do Holandii teraz nie wiem ale chrześniak chciał załatwić pracę przez agencję mojemu synowi więc chyba jakieś tragedii nie ma a o Polakach za granicą opowiadał sporo co nasi potrafią i jacy bywają wobec siebie lepiej się zbratać tam z tubylcem niż Polakiem to jego słowa. Kiedyś zadzwonię do kuzyna W Szwecji i zapytam jak u nich to wygląda teraz

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 cze 2015, 14:20

Wy chcecie wyjeżdzać a w polskim konsulacie w Jerozolimie
ustawiają się kolejki po polskie paszporty :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 cze 2015, 18:25

W tym zakładzie pracowałem z ojcem http://www.goluecke.de/cms/ ( dawna nazwa to Kunschmide Golucke) ni w ząb nie mówiąc po niemiecku. Szef na konto naszego zatrudnienia zatrudnił również gównianego ślusarza( polaka) by w razie dużych problemów w bezpośrednim kontakcie, był w stanie skojarzyć ewentualne rozbieżności. Byłem wówczas można powiedzieć uczniem, a ojczulek jako stary praktyk prowadził Niemcowi cały bajzel. Firma padła kiedy staruszek wylądował na ostrym dyżurze z zawałem, ale to nieistotne. Obecnie zajmują się obróbką nierdzewki i co jakiś czas pan Tomas kontaktuje się z ojcem czy aby nie ma ochoty poprowadzić robót kowalskich z racji tego, że na dobrych fachowców mają ostry deficyt. Dodam również, że był to czas marki i przelicznik cen wyrobów kowalskich z tamtego okresu śmiało można nazwać kowalskim eldorado. Brama i pięć przęseł 150 000 mareczek. Brama 3 tygodnie przęsełka też coś koło tego. :D

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 16 cze 2015, 12:55

@Animal
To prawda, służby specjalne obczajają internet, ale panowie oficerowie na pewno też nie raz musieli jakąś sprawę w urzędach załatwiać i jakoś nie wierzę w to, że kochają tę biurokrację z całego serca :lol: Nie jeden już p***nął mundurówkę czy budżetówkę, żeby na Zachodzie robić.

W UK prawie wszystko można załatwić przez internet, telefon, albo pocztą. Urzędów się tam nie odwiedza właściwie, procedury są proste, a wielu po prostu nie ma. Kwota wolna od podatku do niedawna wynosiła ok 30.000pln, a obecnie bodajże ok 50.000pln, więc najmniej zarabiający płacą najmniej podatków, a jak przechodzisz na emeryturę masz prawo wybrać jednorazowo całe swoje pieniądze i zainwestować, w co chcesz...
Głoszenie takich rzeczy chyba nie jest działaniem wywrotowym , a jedynie apelem o normalne, ludzkie państwo.
Co nie znaczy, że UK to raj na ziemi, bo nie. Głupoty też tam są.
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 16 cze 2015, 16:59

Ale w stanach w Texasie jest takie prawo i to nie ściema że żonie można wpierdzielić paskiem na dupę ale szerokość paska nie może przekraczać jakichś tam wymiarów jak przekroczy to mąż ma w dupę od sędziego . Kiedyś takie pytanie padło w jakimś teleturnieju :mrgreen: :mrgreen: Namawiałem moją panią na wycieczkę do Texasu ale odmówiła :mrgreen: tyle z głupot prawnych zachodu chociaż ja wiem czy głupot ?

krzesimir

Post autor: krzesimir » 16 cze 2015, 17:07

To bardziej perwersja jest. :mrgreen:
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 16 cze 2015, 17:48

Ale jaka miła młody jesteś jeszcze zrozumiesz za 10 lat :mrgreen: :mrgreen:

krzesimir

Post autor: krzesimir » 16 cze 2015, 21:44

Muszę tylko moją kobietę przekonać :mrgreen:
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „OGŁOSZENIA - announcements”