PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm

Sprawy bieżące

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Uriziel

Re: PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm

Post autor: Uriziel » 14 lut 2016, 13:07

Nomad pisze:Grubość 8-10 mm przy jelcu wystarczy spokojnie, tym bardziej ze widać że krawędź tnąca nie zaczyna się przy jelcu tylko od pierwszego zęba, i waga 10 kg to powinna być maksymalna waga, inaczej dostaniesz sztabe która przez swoją grubość nawet dobrze ciąć nie będzie :) Wzory na jelcu są do odtworzenia tylko trzeba nad tym dużo posiedzieć, tak czy siak wychodzi pracochłonny projekt, gdybym miał więcej czasu i mniej pracy to bym sie pewnie podjął bo kiedyś już myślałem sam o stworzeniu tego miecza.
Proszę ponownie pozostawić Swoje zgłoszenie po tym jak umieszczę zaktualizowany opis projektu :)

Uriziel

Post autor: Uriziel » 14 lut 2016, 13:10

Jacek-Sz pisze:Ściągnąłem fotki z neta, powiększyłem szczegóły i stwierdzam, że informatyk nie wiele miał pojęcia o produkcji białej broni więc nie wszystkie elementy można oddać w lustrzanym odzwierciedleniu. Głownia jeszcze przejdzie ale te wzory na jelcu przy jego dość skomplikowanej formie są nie do zrobienia, a jeszcze gorzej powtórzenia. Chyba, że znajdziesz speca od barwienia metali. Surowy miecz o kształtach z fotki można wykonać jednak samo nałożenie kolorków to insza inszość. Może jestem za cienki w uszach ale nie ze wszystkim bym sobie poradził.
Umieszczam aktualizację odnośnie szczegółów projektu :)

Proszę po jej przeczytaniu ponownie powiedzieć jak się Pan czuje z wykonaniem miecza :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 14 lut 2016, 13:55

Jeżeli upierasz się przy wersji z bajki czyli gry to ja się nie piszę.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 14 lut 2016, 14:06

Jacek-Sz pisze:Jeżeli upierasz się przy wersji z bajki czyli gry to ja się nie piszę.
Upierać się to bardzo mocne słowo.
Napisałem jedyne Swoje oczekiwania.
Jak na razie nikt nie podał mi pełnego zgłoszenia w którym zawarta jest wycena, ewentualne zmiany, aby można było wykonać miecz.
Dostaję tylko losowe wiadomości o pojedynczych wadach miecza :/
Jak mam myśleć na kompromisami skoro jeden mówi drugie a inny trzecie.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 14 lut 2016, 22:28

Jak chce Ci się czekać do końca roku i jesteś gotów na wydatek minimum 7-8 tysięcy to się mogę podjąć wykonania kompletnego :)

Uriziel

Post autor: Uriziel » 14 lut 2016, 22:44

Nomad pisze:Jak chce Ci się czekać do końca roku i jesteś gotów na wydatek minimum 7-8 tysięcy to się mogę podjąć wykonania kompletnego :)
Oooo :D

W końcu gdzieś zmierzamy.

Jednak z tym mieczem to będzie jedna szansa, proszę to wziąć pod uwagę :)
Termin trochę długi.

Zapytam dla pewności. Czy ma Pan jakieś pytanie dodatkowe odnośnie miecza?
Czy wszystko jest jasne?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 14 lut 2016, 22:52

No przy takich projektach to raczej się nie robi z zamierzeniem na kilka podejść :) Termin długi bo to nie jest jedyna rzecz na mojej liście zleceń.
Co do pytań to nie, kilka zastrzeżeń projektowych mam, najgłówniejsze to waga i grubość, o tym pisałem, co do zdobień to trzeba będzie zrobić ich wyraźniejszy szkic bo nie da się ukryć że są niewyraźne i można na kilka sposobów je zinterpretować.
Głowica jest zbyt mała w porównaniu do masy miecza.
No i przekrój głowni zdecydowanie nie taki jak narysowałeś, romboidalny odpada.
Oraz to wcięcie w jelcu w samym środku trzeba zapełnić materiałem jesli nie chcesz żeby się rozleciał na połówki.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 14 lut 2016, 23:01

Nomad pisze:No przy takich projektach to raczej się nie robi z zamierzeniem na kilka podejść :) Termin długi bo to nie jest jedyna rzecz na mojej liście zleceń.
Co do pytań to nie, kilka zastrzeżeń projektowych mam, najgłówniejsze to waga i grubość, o tym pisałem, co do zdobień to trzeba będzie zrobić ich wyraźniejszy szkic bo nie da się ukryć że są niewyraźne i można na kilka sposobów je zinterpretować.
Głowica jest zbyt mała w porównaniu do masy miecza.
No i przekrój głowni zdecydowanie nie taki jak narysowałeś, romboidalny odpada.
Oraz to wcięcie w jelcu w samym środku trzeba zapełnić materiałem jesli nie chcesz żeby się rozleciał na połówki.
Oczywiście :)

Czyli wziąć poprawkę na grubość ostrza.
Wyraźniejszy szkic zdobień jest do zrobienia :)
Poprawka na głowicę. czy jest szansa aby zachować kształt ale wykorzystać cięższy materiał ?
Nie romboidalny...jaki kształt w takim razie będzie wykonalny?
Z jelcem nie będzie problemu. Zrobiłbym poprawki.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 14 lut 2016, 23:29

Kształt głowicy zostaje, zwiększa się rozmiar. Głowice jak i jelec można odlać brązowe i zastosować odpowiednie patyny. Będą wtedy cięższe i poprawią wyważenie przy tych samych wymiarach
Przekrój powinien być taki że na środku jest płaski a ostrza się dopiero schodzą, do tego zdecydowanie zbrocze obustronne. Nie musi być od samego jelca, może być tak jak na obrazku z gry że od pierwszego zęba. I to nie jest tak ze jest niewykonalny, tylko niepraktyczny przy takiej konstrukcji.

Gdy masz dużą szerokość to grubość nie jest niezbędna aż tak wielka jak podałeś.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 14 lut 2016, 23:38

Nomad pisze:Kształt głowicy zostaje, zwiększa się rozmiar. Głowice jak i jelec można odlać brązowe i zastosować odpowiednie patyny. Będą wtedy cięższe i poprawią wyważenie przy tych samych wymiarach
Przekrój powinien być taki że na środku jest płaski a ostrza się dopiero schodzą, do tego zdecydowanie zbrocze obustronne. Nie musi być od samego jelca, może być tak jak na obrazku z gry że od pierwszego zęba. I to nie jest tak ze jest niewykonalny, tylko niepraktyczny przy takiej konstrukcji.

Gdy masz dużą szerokość to grubość nie jest niezbędna aż tak wielka jak podałeś.

W porządeczku :D
Jeszcze dopracujemy szczegóły jak już będę wszystkiego pewien :)

graffic

Post autor: graffic » 15 lut 2016, 08:50

...mówiłem że się zacznie hahahah :) Uriziel - właśnie to miałem na myśli

a tak przy okazji gdzie ten projekt można znaleźć ?

Awatar użytkownika
LukaszM

Post autor: LukaszM » 15 lut 2016, 08:53

Grubość 8-10 mm przy jelcu wystarczy spokojnie
Jak najbardziej popieram tu Nomada. Dzięki temu będzie możliwość jakiegokolwiek używania tego miecza

Co do głowicy to zostawiłbym w wymiarach takich jakie są na załączonym obrazku. Większa głowica i tak nie da rady przeciwważyć tak ciężkiej głowni, zostawiając taką małą będzie bardziej wizualnie poprawny z tym co było w grze. Manipulowałbym tylko grubościami, bo żaden ekspert z gry trzymając ten miecz nie stwierdzi, że ten miecz miał 3cm grubości a nie 1cm. Za to różnica w wielkości głowicy od razu może rzucić się w oczy.

Ale to tylko moja opinia :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 15 lut 2016, 10:41

graffic pisze:

Str. 1 tego tematu.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 15 lut 2016, 12:15

LukaszM pisze:
Grubość 8-10 mm przy jelcu wystarczy spokojnie
Jak najbardziej popieram tu Nomada. Dzięki temu będzie możliwość jakiegokolwiek używania tego miecza

Co do głowicy to zostawiłbym w wymiarach takich jakie są na załączonym obrazku. Większa głowica i tak nie da rady przeciwważyć tak ciężkiej głowni, zostawiając taką małą będzie bardziej wizualnie poprawny z tym co było w grze. Manipulowałbym tylko grubościami, bo żaden ekspert z gry trzymając ten miecz nie stwierdzi, że ten miecz miał 3cm grubości a nie 1cm. Za to różnica w wielkości głowicy od razu może rzucić się w oczy.

Ale to tylko moja opinia :)
Ta opcja mi się podoba XD

Uriziel

Post autor: Uriziel » 15 lut 2016, 12:17

graffic pisze:...mówiłem że się zacznie hahahah :) Uriziel - właśnie to miałem na myśli

Nadal nie rozumiem co się zaczęło ^^;

ODPOWIEDZ

Wróć do „OGŁOSZENIA - announcements”