Proszę ponownie pozostawić Swoje zgłoszenie po tym jak umieszczę zaktualizowany opis projektuNomad pisze:Grubość 8-10 mm przy jelcu wystarczy spokojnie, tym bardziej ze widać że krawędź tnąca nie zaczyna się przy jelcu tylko od pierwszego zęba, i waga 10 kg to powinna być maksymalna waga, inaczej dostaniesz sztabe która przez swoją grubość nawet dobrze ciąć nie będzieWzory na jelcu są do odtworzenia tylko trzeba nad tym dużo posiedzieć, tak czy siak wychodzi pracochłonny projekt, gdybym miał więcej czasu i mniej pracy to bym sie pewnie podjął bo kiedyś już myślałem sam o stworzeniu tego miecza.
PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
Umieszczam aktualizację odnośnie szczegółów projektuJacek-Sz pisze:Ściągnąłem fotki z neta, powiększyłem szczegóły i stwierdzam, że informatyk nie wiele miał pojęcia o produkcji białej broni więc nie wszystkie elementy można oddać w lustrzanym odzwierciedleniu. Głownia jeszcze przejdzie ale te wzory na jelcu przy jego dość skomplikowanej formie są nie do zrobienia, a jeszcze gorzej powtórzenia. Chyba, że znajdziesz speca od barwienia metali. Surowy miecz o kształtach z fotki można wykonać jednak samo nałożenie kolorków to insza inszość. Może jestem za cienki w uszach ale nie ze wszystkim bym sobie poradził.
Proszę po jej przeczytaniu ponownie powiedzieć jak się Pan czuje z wykonaniem miecza
Jeżeli upierasz się przy wersji z bajki czyli gry to ja się nie piszę.
Upierać się to bardzo mocne słowo.Jacek-Sz pisze:Jeżeli upierasz się przy wersji z bajki czyli gry to ja się nie piszę.
Napisałem jedyne Swoje oczekiwania.
Jak na razie nikt nie podał mi pełnego zgłoszenia w którym zawarta jest wycena, ewentualne zmiany, aby można było wykonać miecz.
Dostaję tylko losowe wiadomości o pojedynczych wadach miecza
Jak mam myśleć na kompromisami skoro jeden mówi drugie a inny trzecie.
Jak chce Ci się czekać do końca roku i jesteś gotów na wydatek minimum 7-8 tysięcy to się mogę podjąć wykonania kompletnego 
OoooNomad pisze:Jak chce Ci się czekać do końca roku i jesteś gotów na wydatek minimum 7-8 tysięcy to się mogę podjąć wykonania kompletnego
W końcu gdzieś zmierzamy.
Jednak z tym mieczem to będzie jedna szansa, proszę to wziąć pod uwagę
Termin trochę długi.
Zapytam dla pewności. Czy ma Pan jakieś pytanie dodatkowe odnośnie miecza?
Czy wszystko jest jasne?
No przy takich projektach to raczej się nie robi z zamierzeniem na kilka podejść
Termin długi bo to nie jest jedyna rzecz na mojej liście zleceń.
Co do pytań to nie, kilka zastrzeżeń projektowych mam, najgłówniejsze to waga i grubość, o tym pisałem, co do zdobień to trzeba będzie zrobić ich wyraźniejszy szkic bo nie da się ukryć że są niewyraźne i można na kilka sposobów je zinterpretować.
Głowica jest zbyt mała w porównaniu do masy miecza.
No i przekrój głowni zdecydowanie nie taki jak narysowałeś, romboidalny odpada.
Oraz to wcięcie w jelcu w samym środku trzeba zapełnić materiałem jesli nie chcesz żeby się rozleciał na połówki.
Co do pytań to nie, kilka zastrzeżeń projektowych mam, najgłówniejsze to waga i grubość, o tym pisałem, co do zdobień to trzeba będzie zrobić ich wyraźniejszy szkic bo nie da się ukryć że są niewyraźne i można na kilka sposobów je zinterpretować.
Oraz to wcięcie w jelcu w samym środku trzeba zapełnić materiałem jesli nie chcesz żeby się rozleciał na połówki.
OczywiścieNomad pisze:No przy takich projektach to raczej się nie robi z zamierzeniem na kilka podejśćTermin długi bo to nie jest jedyna rzecz na mojej liście zleceń.
Czyli wziąć poprawkę na grubość ostrza.
Wyraźniejszy szkic zdobień jest do zrobienia
Poprawka na głowicę. czy jest szansa aby zachować kształt ale wykorzystać cięższy materiał ?
Nie romboidalny...jaki kształt w takim razie będzie wykonalny?
Z jelcem nie będzie problemu. Zrobiłbym poprawki.
Kształt głowicy zostaje, zwiększa się rozmiar. Głowice jak i jelec można odlać brązowe i zastosować odpowiednie patyny. Będą wtedy cięższe i poprawią wyważenie przy tych samych wymiarach
Przekrój powinien być taki że na środku jest płaski a ostrza się dopiero schodzą, do tego zdecydowanie zbrocze obustronne. Nie musi być od samego jelca, może być tak jak na obrazku z gry że od pierwszego zęba. I to nie jest tak ze jest niewykonalny, tylko niepraktyczny przy takiej konstrukcji.
Gdy masz dużą szerokość to grubość nie jest niezbędna aż tak wielka jak podałeś.
Przekrój powinien być taki że na środku jest płaski a ostrza się dopiero schodzą, do tego zdecydowanie zbrocze obustronne. Nie musi być od samego jelca, może być tak jak na obrazku z gry że od pierwszego zęba. I to nie jest tak ze jest niewykonalny, tylko niepraktyczny przy takiej konstrukcji.
Gdy masz dużą szerokość to grubość nie jest niezbędna aż tak wielka jak podałeś.
Nomad pisze:Kształt głowicy zostaje, zwiększa się rozmiar. Głowice jak i jelec można odlać brązowe i zastosować odpowiednie patyny. Będą wtedy cięższe i poprawią wyważenie przy tych samych wymiarach
W porządeczku
Jeszcze dopracujemy szczegóły jak już będę wszystkiego pewien
-
graffic
...mówiłem że się zacznie hahahah
Uriziel - właśnie to miałem na myśli
a tak przy okazji gdzie ten projekt można znaleźć ?
Jak najbardziej popieram tu Nomada. Dzięki temu będzie możliwość jakiegokolwiek używania tego mieczaGrubość 8-10 mm przy jelcu wystarczy spokojnie
Co do głowicy to zostawiłbym w wymiarach takich jakie są na załączonym obrazku. Większa głowica i tak nie da rady przeciwważyć tak ciężkiej głowni, zostawiając taką małą będzie bardziej wizualnie poprawny z tym co było w grze. Manipulowałbym tylko grubościami, bo żaden ekspert z gry trzymając ten miecz nie stwierdzi, że ten miecz miał 3cm grubości a nie 1cm. Za to różnica w wielkości głowicy od razu może rzucić się w oczy.
Ale to tylko moja opinia
-
egojack1
graffic pisze:
Str. 1 tego tematu.
Ta opcja mi się podoba XDLukaszM pisze:Jak najbardziej popieram tu Nomada. Dzięki temu będzie możliwość jakiegokolwiek używania tego mieczaGrubość 8-10 mm przy jelcu wystarczy spokojnie
Co do głowicy to zostawiłbym w wymiarach takich jakie są na załączonym obrazku. Większa głowica i tak nie da rady przeciwważyć tak ciężkiej głowni, zostawiając taką małą będzie bardziej wizualnie poprawny z tym co było w grze. Manipulowałbym tylko grubościami, bo żaden ekspert z gry trzymając ten miecz nie stwierdzi, że ten miecz miał 3cm grubości a nie 1cm. Za to różnica w wielkości głowicy od razu może rzucić się w oczy.
Ale to tylko moja opinia
Nadal nie rozumiem co się zaczęło ^^;graffic pisze:...mówiłem że się zacznie hahahahUriziel - właśnie to miałem na myśli