ochrona przed cynkowaniem ogniowym
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
ochrona przed cynkowaniem ogniowym
Czy znacie jakieś sprawdzone produkty / farby / taśmy , które najlepiej chronią element przed cynkowaniem ogniowym?
Mam do cynkowania takie elementy ze zgrzanymi kołkami, a chciałbym czubek kołka uchronić przed cynkiem.
Myślałem o tym by na czubek kołka zaaplikować sylikon. Są takie do uszczelniania kominków, wytrzymują nawet 1200 st C. Tylko poźniej trzeba oczyścić z tego sylikonu.
Co o tym myślicie?
Mam do cynkowania takie elementy ze zgrzanymi kołkami, a chciałbym czubek kołka uchronić przed cynkiem.
Myślałem o tym by na czubek kołka zaaplikować sylikon. Są takie do uszczelniania kominków, wytrzymują nawet 1200 st C. Tylko poźniej trzeba oczyścić z tego sylikonu.
Co o tym myślicie?
Re: ochrona przed cynkowaniem ogniowym
Chyba najprędzej sprawdzony sposób uzyskasz w cynkowni.
Pomaluj ten element farbą .
Arkadi słusznie prawi. Zawiozłem kiedyś do cynkowni bramę na której miałem znakowania zrobione markerem olejowym. Przyjmujący kazał mi te cyferki pozmywać - powiedział że jeśli tego nie zrobię, to w tych miejscach cynk nie złapie.
A jaką farbę najlepiej wybrać?
Może być podkładowa..
Rzadna farba w 100% nie daje ochrony przed ocynkowaniem. Wiem, bo pracuje na ocynkowni.
To skoro pracujesz to podaj najlepszy sposób na to,a nie negujesz odpowiedzi.
Najlepszym zaobserwowanym sposobem jest silikon wysokotemperaturowy, ale też nie w 100% niestety.
Sytuacja na froncie jest taka ,jeśli galwanizernia jest żetelna to produkt k+d firmy wurt załatwi sprawę tylko co dalej bo jak on się przylepi to ojciec r przy skarbonce pikuś sorki miałem na myśli ogniowe
Coś się zawiesiło można operacje wykonać po trawieniu i faktycznie pomalować farbą do kominków a potem skansolem przywrócić pierwotny wygląd .jeśli przed trawieniem to trzeba kontrolować w trakcie fachowców bo farbę szlak trafi w kwasie i nikt pędzelkiem nie poprawi
Zależy co drobnica precyzyjna elektryczne ,zanużeniowo ciężkie graty . Niestety jest problem z pomalowaniem gdyż trzeba albo odczekać parę miesięcy i dopiero pomalować lub ocynk zanużeniowy potraktować 5% roztwór kwasu fluorowodorowego ale sprawdź bo mogę coś pomylić w nazwie .nakładasz atomizerem od mycia szyb.Efekt jest taki że tłusty zanużeniowy ocynk staje się szorstki i farba jaka by nie była trzyma się mocno