Bardzo jestem ciekaw końcowego efektu
Toporki, groty, noże i inny badziew
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Toporki, groty, noże i inny badziew
Dzięki. Muszę kiedyś sam spróbować. Efekt, który osiągnąłeś jest bardzo wyraźny - zęby pozostały ostre. No i nie ma niedogrzań - bo zawsze istnieje ryzyko, że gdzieś żelazo nie wejdzie do końca i będzie "mini-kleksik".
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.
Nidogrzania są sporym problemem przy robieniu zębów, sam miałem z tym problemy na początku. Aby tego uniknąć każdy zestaw pozytyw/negatyw zgrzewałem po trzy razy, ma to niestety swoje wady bo każe zagrzanie powoduje wydłużenie materiału i rozjeżdżanie się zębów.
Officina Ferraria
i gotowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Officina Ferraria
Ładnie to wyszło 
Miodzio... długo jeszcze nie spróbuję jakiegokolwiek zgrzewania, prześladuje i przeraża mnie wizja po ciężkiej i mozolnej pracy włożonej w zgrzanie pakietu, spier...enia końcowej fazy obróbki
(niestety zdarza mi się...)
Ogromny szacun!
Ogromny szacun!
każdemu się zdarza cosik sknocic. Zgrzewanie nie jest wcale trudne a bardzo potrafi ułatwić robotę więc nie rezygnuj i próbuj dalej.
Officina Ferraria
-
graffic
MT - dla mnie rewelacja (praca do konkursu ??)
Wygląda magicznie, a dobór materiałów i wykonanie powala! Super!
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
Kolejny toporek, tym razem wzorowany na znalezisku z Lubonia, XI wiek. Zgrzany z 6 elementów, żelazo pudlarskie i MNV w ostrzu. Miał być identyczny jak znalezisko a wyszedł ciut większy (ostrze 30 cm).
Officina Ferraria
Naprawdę dłuuuga broda ;-) Ładny
Ładny...bardzo ładny!!!
dwa małe toporki z pudlarskiego, osady zgrzewane, na ostrzu węglówka
Officina Ferraria
Piękne! Widać dobrą robotę
A i włókno piękne - bardzo ładne zwłaszcza ostatnie zdjęcie. Wyraźny kontrast, mogę zapytać czym trawisz? Bo ja zazwyczaj baaardzo rozcieńczonym kwasem azotowym, czasem dopomagam potem octem przez kilka dni, ale zauważyłem, że żelazo żelazu nierówne. Niektóre kawałki są ładniejsze (czyli mają bardziej zróżnicowany skład włókienek), a inne mniej wyraziste.
Mam też taki "wkręt", żeby spróbować trawić w kwasie z kiszonych ogórów i kapusty. Przez całą zimę zbieram
W końcu to kwas mlekowy wzbogacony o sól kuchenną ;P W dawnych czasach taki kwas był łatwo dostępny, więc może go używali nie tylko na kaca...?
Mam też taki "wkręt", żeby spróbować trawić w kwasie z kiszonych ogórów i kapusty. Przez całą zimę zbieram
Gnomie, trawię w chlorku żelaza. Wsadzam na kilka minut, przecieram papierem 800 i z powrotem do roztworu na kilkanaście minut, potem znowu papier i jeśli trzeba znowu do chlorku, po wszystkim wrzucam do jakieś lekkiej zasady aby zneutralizować resztki w porach. Dobre efekty daje też 30% kwas siarkowy,
Officina Ferraria