Witajcie po przerwie .

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Custom

Witajcie po przerwie .

Post autor: Custom » 16 sty 2018, 17:27

Witam ponownie . Nie było mnie tutaj ze trzy lata abo dłużej , widzę że sporo się zmieniło , dosłownie nie to forum :) takie bardziej nowoczesne . Jako , że nadal dłubię w metalu wróciłem bo zawsze lubiłem poczytać bliskie sercu tematy i obejrzeć Wasze świetne prace od których nie można było oczu oderwać .
U mnie też dużo się zmieniło w tym czasie , najwięcej to chyba w firmie bo zdrowie na razie dopisuje , nie ma co narzekać . Firmę powoli likwiduję , tzn. Sam będę jeszcze dłubał, ale już nie będę nikogo zatrudniał ze względu na duże koszty utrzymania pracowników , którzy niejednokrotnie nie zarabiali nawet na siebie . Jeszcze parę lat temu myślałem , że rozwinę skrzydła i jakoś będzie ale z roku na rok sypało się coraz bardziej.Stal na ogrodzenia coraz droższa , cynkowanie w połączeniu z obróbką kosmos, malowanie proszkowe też do tanich nie należy , spawacze krzyczeli już 18 zł na godzinę plus opłaty a przęsła ogrodzeniowe nie sprzedawały się nawet za 300 zł/mb . Jednak niema tego złego co by na dobre nie wyszło bo odkryłem, że sam świetnie sobie radzę , a ile spokoju teraz mam :D . skończyła się ta cała nerwówka związana z terminami , upierdliwymi klientami ,nieuczciwymi pracownikami itd. Jednym słowem święty spokój wreszcie zapanował w warsztacie , bo było różnie , czasami już psychotropy szły w ruch .
doszedłem do wniosku , że w porównaniu ze spokojem ducha pieniądze nie mają żadnej wartości , byle by na życie było i długów za sobą nie zostawić .
Ciekaw jestem co u Was słychać , czy dajecie jakoś radę , czy też jakieś ograniczenia musieliście poczynić ? A może jest odwrotnie , że kasa wali się drzwiami i oknami ?

Awatar użytkownika
leonzlasu
arcyforumoholik

Re: Witajcie po przerwie .

Post autor: leonzlasu » 16 sty 2018, 18:08

Cześć :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 16 sty 2018, 18:38

Cześć Custom :)
Dla ścisłości, jutro będzie równiutko ... tylko 2 lata :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 sty 2018, 19:13

Witaj. Niestety z moich i kolegów doswiadczeń obejmujących ostatni rok wynika, że na kuciznę nastał kryzys. Osobiście zaniechałem zarobkowania warsztatowego i smigam za kasą na drugą stronę Bałtyku. Kolejny wypływ w czwartek. Miejmy nadzieję, że problemy mają charakter przejściowy.

graffic

Post autor: graffic » 16 sty 2018, 23:30

W takim razie witamy ponowie :) i duzo dobrego spokoju !

Awatar użytkownika
deMaus

Post autor: deMaus » 17 sty 2018, 06:12

Cześć,
Myślę, że o obecnie nastały czasy, że lepiej robić coś artystycznego/nowoczesnego jako elementy lub całość mebli i niech one czekają na klienta. Większość z nich ma o wiele większą cenę, a rynek na coś niepowtarzalnego jest, tylko w przypadku kucia już nie w bramach, świecznikach itp, a w czymś typu rama to stołu, z drewna i żywicy, czy np. zamiast świecznika, stojaki na wino, lub fraktalne rzeźby/maski zwierząt.
Większość to projekty dla jednej osoby, z tym, że coś z czym ciężko przeskoczyć wielu osobom, trzeba to sprzedać w formie dobrego PR w internecie, odpowiedni filmik, zamieszczenie na grupach tematycznych (zagranicznych, dla wyższej ceny).

W razie zainteresowania tematem mogę podrzucić odpowiednie zdjęcia lub grafiki. Nie do moich prac, bo mi brak czasu i umiejętności na pewne projekty, ale mam całkiem ładną bazę na pintrest i na dysku.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 17 sty 2018, 07:46

Cześć Custom :) Nareszcie wyciągnąłeś właściwe wnioski. Takie mieściny jak twoja i moja to miasteczka emerytów l rencistów. Młodzież pobiera nauki i w długą za chlebem do wielkich aglomeracji lub za granicę najczęściej nie planując powrotu. Kto ma więc inwestować w wystrój domów i posesji ?
Nasz proboszcz podał smutną statystykę. W minionym roku trzy razy więcej parafian odeszło niż przybyło.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 17 sty 2018, 08:24

:P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 17 sty 2018, 19:58

BANAN pisze:Cześć Custom :) Nareszcie wyciągnąłeś właściwe wnioski. Takie mieściny jak twoja i moja to miasteczka emerytów l rencistów. Młodzież pobiera nauki i w długą za chlebem do wielkich aglomeracji lub za granicę najczęściej nie planując powrotu. Kto ma więc inwestować w wystrój domów i posesji ?
Nasz proboszcz podał smutną statystykę. W minionym roku trzy razy więcej parafian odeszło niż przybyło.
U mnie na wsi Janusz to samo , umarło dużo więcej niż się urodziło , domów coraz więcej stoi na sprzedaż łącznie z ziemią , i nikt nie chce kupić . W ostatnich dwóch , trzech latach przybyło ze dwadzieścia firm ślusarskich , w większości to garażowcy działają na czarno i psują ceny . Nie mam zwyczaju podpier..... więc odpuściłem i nie robię już ogrodzeń . Próbowałem różnych tematów , wszędzie to samo , chętnie by kupili ale po kosztach . Znajomy z innej branży ma parę fajnych produktów i śle wszystko za granicę , no i widać jak idzie do przodu . Ostatnio wspominał coś o portalu Esty , sam zerknę o co tam biega , podobno dobry produkt można tam sprzedać x 4 . Może to jest jakieś wyjście ? Kolega z postu wyżej też coś wspomniał .
Janusz mam nadzieję , że kuźni nie wygaszałeś ?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 17 sty 2018, 20:37

Topię stal tyglową to i jest co kuć :)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt: