Bodar też może
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Bobodar też może
Rozumiem, że "na tak" dla sąsiedzkiej współpracy 
Pierwszy raz widzę taką konstrukcję, zazwyczaj widywałem ruszt na nóżkach. Ciekawe jak sprawdza się w warunkach bojowych 
Właśnie ruszt był problemem, nie moim a właściciela tegoż kominka.
Wcześniej dól paleniska w całości stanowił ruszt żeliwny o wymiarach szer. 45 cm i gł.40 cm z dużym popielnikiem pod spodem (tak jak w piecach kaflowych, tyle że bez drzwiczek). Przyjemność palenia w takim kominku trwała do 1/2 godziny i po ptakach, chyba że będzie się ciągle wajchować klockami. Bez sensu.
Poradziłem żeby ruszt wykorzystał jako ruszt-OWANIE, na którym wymuruje szamotowe klepisko. bez dziur. W prezencie dostał to to, aby bezpieczniej było
Teraz czują, że mają naprawdę kominek, a nie utylizator drewna opałowego. Pali się spokojnie i mogą się delektować jego ciepłem.
A jak się sprawdzą grabie przeciwżarowe? Na pewno bezpieczniej jak bez, nic nie wytoczy się przypadkowo z kominka
Taka ich funkcja z założenia.
Wcześniej dól paleniska w całości stanowił ruszt żeliwny o wymiarach szer. 45 cm i gł.40 cm z dużym popielnikiem pod spodem (tak jak w piecach kaflowych, tyle że bez drzwiczek). Przyjemność palenia w takim kominku trwała do 1/2 godziny i po ptakach, chyba że będzie się ciągle wajchować klockami. Bez sensu.
Poradziłem żeby ruszt wykorzystał jako ruszt-OWANIE, na którym wymuruje szamotowe klepisko. bez dziur. W prezencie dostał to to, aby bezpieczniej było
Teraz czują, że mają naprawdę kominek, a nie utylizator drewna opałowego. Pali się spokojnie i mogą się delektować jego ciepłem.
A jak się sprawdzą grabie przeciwżarowe? Na pewno bezpieczniej jak bez, nic nie wytoczy się przypadkowo z kominka
Ok rozumiem, co do funkcji to oczywiście że bezpieczniej, ciekaw byłem jak się z tym pali.
Teraz wszystko jasne
Teraz wszystko jasne
Fajny prezent i racja z utylizacją drewna na ruszcie. Też szybko się pozbyłem w otwartym kominku.
Później w kominku z wkładem była możliwość regulacji dopływu powietrza. A teraz nie mam.
Mogę pozazdraszczać
Twemu sąsiadowi.
Później w kominku z wkładem była możliwość regulacji dopływu powietrza. A teraz nie mam.
Mogę pozazdraszczać
Adam, wpadasz ... i po zazdrości śladu nie będzie 
Wysokość 66 cm, blat 48 x 48 cm.
Materiał żelaźny pozyskany na złomowisku.
Materiał żelaźny pozyskany na złomowisku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jestem unzufrieden. Gdy się tak gapiłem na toto, po skończeniu, to zaczęło mi brakować pewnych elementów, które powinny się znaleźć. Jakie, zmilczę 
Wyszło godnie! Praca miesiąca zaprasza do konkursu 
Tak się tylko zastanawiam jak by to wyglądało gdyby dolną część pionowego elementu podstawy także skręcić?
Tak się tylko zastanawiam jak by to wyglądało gdyby dolną część pionowego elementu podstawy także skręcić?
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Bardzo podobają mi się nogi i środkowa podpora. Proste elementy nie bardzo mi pasują, ale to pewnie kwestia gustu. Fajny stolik
A blacik z kamienia czy płyta?
A blacik z kamienia czy płyta?
Też się nad tym zastanawiałem, czy skręcić. Postanowiłem zostawić tak jak jest.Aries pisze:Tak się tylko zastanawiam jak by to wyglądało gdyby dolną część pionowego elementu podstawy także skręcić?
Czytasz mi w myślachleonzlasu pisze:Proste elementy nie bardzo mi pasują, ale to pewnie kwestia gustu. /.../A blacik z kamienia czy płyta?
Blat kafla.
Stolik docelowo stanie u pewnej osoby jako uzupełnienie filiżanki z kawą i popielniczki
Ciekawe jak by zachowała się ta konstrukcja gdyby noga była z jednego pręta np. 20 kwadrat.
Łatwo sprawdzić: zamocuj pionowo jednym końcem pręt 20, na oko długi 50 cm w imadle, na drugim,górnym końcu przyczep np. młotek 2 kg (będzie robić za masę blatu), a następnie szturchnij ów młotek, to zobaczysz jak się będzie zachowywał. Weź pod uwagę że masa młotka jest skupiona , prawdziwego blatu rozłożona na znacznej powierzchni czyli większa bezwładność, więc i częstotliwość drgań będzie rozciągnięta w czasie. Podobnie z siłą skręcającą.
W mojej takim newralgicznym miejscem jest koszyczek- 6 prętów po obwodzie i jeden w środku ... i pipa
Fakt, że konstrukcja zbliżona do liny nie zapewnia odpowiedniej sztywności.
W mojej takim newralgicznym miejscem jest koszyczek- 6 prętów po obwodzie i jeden w środku ... i pipa
PZP - Przeciwkocurowa Zapora Podkominkowa czyli stanowcze NIE! wyciąganiu pajęczyn przez sierściuchy.
Ramka z poniemieckich ankier z rozbiórki sąsiedzkiej stodoły, kratownica z pręta fi 12 przekutego na płaskownik 18, śruby M 8 też poniemieckie, nakrętki już nie poniemieckie lecz własnej roboty, nity ... kupione.
Konserwa - tradycyjnie lakier antykorozyjny V33 mat.
Ramka z poniemieckich ankier z rozbiórki sąsiedzkiej stodoły, kratownica z pręta fi 12 przekutego na płaskownik 18, śruby M 8 też poniemieckie, nakrętki już nie poniemieckie lecz własnej roboty, nity ... kupione.
Konserwa - tradycyjnie lakier antykorozyjny V33 mat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.