Dzień dobry wieczór wszystkim
Cześć i czołem!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Cześć i czołem!
Trochę poczytałem to i można się "ujawnić" 
Sprzęt powoli się kompletuje, mam nadzieję w tym roku uruchomić kurnikową kuźnię 
Re: Cześć i czołem!
Cześć
Szał wylewności
Cześć 
Kurnikowa kuźnia? ... to na poważnie, nie dla ... jaj?
Kurnikowa kuźnia? ... to na poważnie, nie dla ... jaj?
Na poważnie
Na 90% kuźnia będzie w starym kurniku. Trochę tam nisko (jakieś 190cm wysokości), ale jakoś się podniesie sufit albo posadzkę skuje.
Nie inaczej, bo byłbyś chyba pierwszym na Forum w kucki lub klęcząc kującyHarny pisze:Na poważnie/.../ Trochę tam nisko (jakieś 190cm wysokości), ale jakoś się podniesie sufit albo posadzkę skuje.
Powodzenia i proponuję założyć własny temat w dziale MOJA KUŹNIA i zdawać relacje z postępów realizacji planów
Dzięki
Niebawem pewnie temat założę, więc będzie co "podziwiać" 
Cześć. Też mam kuźnie w kurniku, ale z tej samej racji, kowadło i palenisko stoją na polu, pod dobudowanym daszkiem, a w środku jest reszta warsztatu.
Jeśli masz taką możliwość, to bardzo fajne wyjście. Mniej problemów z dymem, wietrzeniem itp, a i bezpieczeństwo pożarowe się podnosi. Kowadło zrobiłem na wersje mobilną, raz w warsztacie, raz na zewnątrz.
Super mobilne imadło, o wadze zbliżonej do 70kg
Jeśli masz taką możliwość, to bardzo fajne wyjście. Mniej problemów z dymem, wietrzeniem itp, a i bezpieczeństwo pożarowe się podnosi. Kowadło zrobiłem na wersje mobilną, raz w warsztacie, raz na zewnątrz.
Super mobilne imadło, o wadze zbliżonej do 70kg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pomysł mobilnego kowadła siedzi gdzieś z tyłu głowy, ale najpierw muszę lepiej poznać nowych sąsiadów. Z paleniskiem mniejszy problem, będzie gaz.
Imadło stabilne jest w czasie pracy?
Imadło stabilne jest w czasie pracy?
Maus, wcale oryginalne mocowanie imadła ... pt. "Jak nie mocować"
... chyba, że jako taki (anty)przykład 
"Nie inaczej, bo byłbyś chyba pierwszym na Forum w kucki lub klęcząc kujący
", tak po Japonsku troche
@Bodar dlaczego? W moich zadaniach sprawdza się bardzo dobrze, jest dostatecznie stabilne i dostatecznie mobilne. Nie gnę na nim nic, a jedynie skręcam, i używam do trzymania materiału, przy cieciu.
Jeśli chodzi ci śrubę, to to był chwyt do pasowania, docelowo, jest chwycone jeszcze poziomo.
Jeśli chodzi ci śrubę, to to był chwyt do pasowania, docelowo, jest chwycone jeszcze poziomo.
Nie wątpię że się sprawdzadeMaus pisze:@Bodar dlaczego?
Wizualizację przyjąłem jako efekt końcowy mocowania. Zresztą sam stwierdziłeś, cyt. "Kowadło zrobiłem na wersje mobilną, raz w warsztacie, raz na zewnątrz" czyli przyjąłem finisz
Nie ciągnijmy dalej tego tematu, bo nie dla niego tu miejsce