Toporki, groty, noże i inny badziew
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
VikingArt
Re: Toporki, groty, noże i inny badziew
Mt wydaje mi się czy na pierwszym zdjęciu ten toporek ucieka na jedną ze stron ? a tak ogólnie piękno żelaza włóknistego jest nie do opisania :!
Też tak odebrałem w pierwszym wrażeniu, ale jak się przyjrzeć, to fota pyknięta nie centralnie nad toporkiem lecz lekko pod kątem z prawej.
Stąd wrażenie że niby broda ucieka
Stąd wrażenie że niby broda ucieka
Dzięki za podpowiedź. A brodę czasem wiatr zawiewa ;-P
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.
No fakt, tak to trochę wygląda ale nie jest krzywy, Bodar ma rację, to złudzenie bo zdjęcie pod kątem było robione, dodatkowo efekt potęguje wystająca broda. Wieczorem zrobię jakieś lepsze fotki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Officina Ferraria
Świetne tylko jak już było temat trochę nie dopracowany . przed toporami chylę głowę (do ścięcia
) .
masz chęci ja to co najwyżej nożyk potrafię wykuć ,ale się poprawię. Dzięki za motywacje i powodzenia (choć ci go nie trzeba)
masz chęci ja to co najwyżej nożyk potrafię wykuć ,ale się poprawię. Dzięki za motywacje i powodzenia (choć ci go nie trzeba)
Czyń ,czuwaj i KUJ !!!
i kolejny toporeczek, wykuty na podstawie znaleziska z Gotlandii. Żelazo pudlarskie + MNV na ostrzu. Osada stanowi osobny element dogrzany z obu stron do szyjki. Trawiony w chlorku żelaza III
Officina Ferraria
Dzięki za pokazanie sposobu zgrzewania osady! 
proszę.:-)po analizie katalogu toporow stwierdziłem ze jakies 30 procent bylo tak robionych. łatwiej, szybciej i przyjemniej.żadna tajemnica
Officina Ferraria
Kurczę, w toporach tak nie siedzę, z rzadka jakiś kuję, zdradzisz, co to za katalog? Czy chodzi o pracę Kotowicza? (której jeszcze nie mam) 
Dzięki. Chyba w końcu odłożę i kupię, obok ton Jasienic, Kiersnowskich i innych Henselów ;-P
I kolejne dwa, tu osada, dla odmiany zawinięta i zgrzana.
Officina Ferraria
Bardzo ładne 
No dobra, to teraz trochę tytułowego badziewia. Robiąc wczoraj prządki natknąłem się na pudełko z moimi wyrobami z przed lat, kiedy stawiałem pierwsze kroki w kowalstwie. Poniżej dwa zdjęcia, pierwsze to wyroby grotopodobne:-), patrząc od lewej do prawej widać pewne postępy. Klepałem je pod gołym niebem w padającym śniegu z jakiegoś pręta zbrojeniowego. Na drugim moje pierwsze próby ze zgzewaniem toporów, jak widać nie zawsze chciało wychodzić:).
Officina Ferraria
-
graffic
praktyka czyni mistrza
co do obecnego poziomu - no cóż ja mam powiedzieć ?? - niedługo mam urodziny i mógłbym chcieć takie coś mieć (w prezencie) hahahaah (żart)
a na serio.. pewnie sam masz nie dosyt / coś byś pozmieniał / udoskonalił - ale mnie się to bardzo podoba (dobór materiałów, kucie i efekt końcowy)
co do obecnego poziomu - no cóż ja mam powiedzieć ?? - niedługo mam urodziny i mógłbym chcieć takie coś mieć (w prezencie) hahahaah (żart)
a na serio.. pewnie sam masz nie dosyt / coś byś pozmieniał / udoskonalił - ale mnie się to bardzo podoba (dobór materiałów, kucie i efekt końcowy)