opał czy drewno

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Sławomir

opał czy drewno

Post autor: Sławomir » 12 mar 2018, 18:52

Witajcie ,mam pewne pytanie . W temacie felerny nóż napisałem iż kułem na drewnie , nie mam jednak pewności czy było to dobre rozwiązanie . moje pytanie brzmi mam dziurę w ziemi a'la kotlinka tyle tylko że wachluje tekturką . Jak sądzicie czy drewno można w ogóle rozpalić do temperatury kucia jeżeli nie to proszę o napisanie co poza węglem (kamiennym , wiem że zasiarcza ) (nawet tego nie mam a wolałbym niż to głupie drewno )można użyć do palenia a co jest przy okazji dostępne w warunkach domowych i tanie ?
z góry dziękuję za odpowiedź .
Czyń ,czuwaj i KUJ !!!

lachim
Kontakt:

Re: opał czy drewno

Post autor: lachim » 12 mar 2018, 20:58

Biegnij do marketu. Kup węgiel drzewny. Jednak jak palisz drewno to i tak na pewnym etapie masz węgiel drzewny w palenisku. Zamień tekturkę na silniejszy strumień powietrza. Suszarka do włosów na początek da radę. Tylko pamiętaj że suszarka jest z plastiku.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 12 mar 2018, 21:13

Temat przeniesiony - niewiele związany z nauką podstawowych technik i operacji kowalskich, raczej z gatunku "kowalskiego survivalu".
Kolego Słwomirze, zanim zamieścisz post w danym dziale, oprócz tytułu zapoznaj się czego dotyczy (skrótowy opis zawartości działu pod tytułem działu).

Co do tematu, owszem drewnem można rozgrzać stal do temperatury kucia, ale tekturkę proponuję zamienić na bardziej zaawansowany technicznie nadmuch, np. klasyczny to miech, bardziej nowatorskie rozwiązania to dmuchawa o napędzie ręcznym lub elektrycznym. Kolejna kwestia to w którym miejscu dmuchać - nadmuch boczny lub od spodu itd. Wszystko to znajdziesz na Forum, wystarczy poszukać.

Sławomir

Post autor: Sławomir » 13 mar 2018, 15:31

wielkie dzięki i sory za pomyłkę , będę uważał .
Czyń ,czuwaj i KUJ !!!

ikrit

Post autor: ikrit » 19 mar 2018, 21:27

Od razu dodam pytanie.
Przemysłowa dmuchawa się nadaje? Mam starą dmuchawę z metalowym dziobem i to taką używaną do spawania powietrzem. Nada się?

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”