Jakie jest forum?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Jakie jest forum?
Założyłem ten temat jako kontynuację dyskusji z tematu "brama kowala Adama"bo uważałem,że tu jest jej miejsce.Forum jest takie jacy są jego uczestnicy.Robert wielokrotnie narzekałeś,że za mało info ,a co robisz by było inaczej?Tutorial "listek winogronowy" mimo,że obiecywałeś,że go zrobisz? Nie doczekałem się go w twoim wydaniu,przez przypadek na yutube trafiłem na filmik, na którym zobaczyłem mniej więcej jak to robisz.W galerii namawiałeś kiedyś Jola by zrobił sobie przyrząd do żyłkowania listków,prosiłem cię byś w narzędziach pokazał go w całości.No i co? Ano nic.Jeśli w ten sposób będziemy podchodzić do sprawy,to w życiu na tym forum nie znajdą się informacje ,których oczekujemy.Z Grześkiem robimy do spółki gwoździe ,Grzesiek robił trochę zdjęć ,mam nadzieję Grześku,że znajdziesz chwilę czasu by zrobić interesujący tutorial? Forum zacznie się bardziej zawodowe gdy zawodowcy zaczną się na nim aktywniej udzielać.Czekam na wasze zdanie na ten temat.
Kontakt 517355290
a mi się wydaje, że wszystkie informacje można znaleść w sieci:)jaki jest sens robienia tutorialu , który juz jest zrobiony?
forum zacznie jak każde inne powoli przesyca się informacjami. poczatkujacy najprawdopodobniej znajda juz odpowiedzi na swoje pytania. spece, zapytają jak czegoś nie będą wiedzieli(a to wychodzi tylko przy niektórych pracach). moim zdaniem forum potrzebny jest potral (tak jak w Ost metal ), tylko kto się tym zajmie?
ja sie nie znam.
zawodowy portal to promocja, rozwój , reklama, sponsoring, warsztaty itd. najlepiej by było komuś to zlecić. ale na to trzeba mieć kasę. zeby miec kase to potrzebne jest stowarzyszenie itd.
powoli
najpierw stowarzyszenie potem reszta. forum jest tylko w celach utrzymania kontaktu. Najważniejsze są spodkania, a nie wirtualny świat, ale co zrobisz , że ludzie się nie bardzo chcą spotykać? Tyle imprez, tyle okazji...
nawet jak ktos się napali i zdeklaruje, to 2 dni przed spotkaniem mu coś wypada i dupa!
forum zacznie jak każde inne powoli przesyca się informacjami. poczatkujacy najprawdopodobniej znajda juz odpowiedzi na swoje pytania. spece, zapytają jak czegoś nie będą wiedzieli(a to wychodzi tylko przy niektórych pracach). moim zdaniem forum potrzebny jest potral (tak jak w Ost metal ), tylko kto się tym zajmie?
zawodowy portal to promocja, rozwój , reklama, sponsoring, warsztaty itd. najlepiej by było komuś to zlecić. ale na to trzeba mieć kasę. zeby miec kase to potrzebne jest stowarzyszenie itd.
powoli
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
Banan niech każdy patrzy na siebie uparłeś się chłopie na mnie ,jeżeli ja coś daje na forum tego samego oczekuje proste i logiczne niestety jest w zupełności inaczej.Mam swoje podejście którego nie zmienię tyczy się to pseudo kowali i metaloplastyków niektórym jest to bardzo nie na rękę. Nie taka powinna być postawa forum,żadnego fachowca od którego można czerpać wiedzę takie coś nie przyciągnie.
jeżeli nie odpowiadam komuś na forum to Wat ma wytyczne co do mojej osoby
jeżeli nie odpowiadam komuś na forum to Wat ma wytyczne co do mojej osoby
KOWALSTWO MOJA PASJA MÓJ SPOSÓB NA ŻYCIE
http://www.youtube.com/watch?v=9XGe0fDWWes
http://www.youtube.com/watch?v=9UA1kF9RKPs
poddaje propozycje , jesli najlepsi nie chco sie dzielić wiedzą na publicznym , rozbudujmy forum tylko dla wybranych, wstęp tylko dla orłów
, dla tych którzy wykazują predyspozycje , ja jestem bardzo wdzięczny za forum , poziom moich prac powoli ale systematycznie rośnie , nie wszystkim sie chcę dzielić na publicznym bo widzę że przybywa użytkowników , ale nie przybywa aktywnych , tak wiec my jesteśmy aktorami a reszta ok 225 osób jest widownią, uważam że powinniśmy stworzyć grupę zamknięta i wspierać sie nawzajem , nawet jeśli to będzie wymagało stworzenia innego działu, wtedy mamy szansę podnosić swoje umiejętności zostawiając konkurencję daleko z tyłu, można by co jakiś czas poszerzać grupę o nowych członków z forum publicznego, jakieś konkursy albo po prostu aktywnych i zdolnych,
no dobra Panowie i Panie, ale jak to ugryźć ? wszak jest dział wew. i miodów ani ruchu, ani dzielenia się tu za bardzo nie ma. Jolo jest wyjątkiem. Ale i tak howno z tego jak dział się co jakiś czas odtajnia:P hohliki pierońskie!
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
panowie nic z tego nie będzie póki za działy nie będą odpowiadać pojedyncze osoby które będą miały więcej czasu na rozkręcenie danego tematu,mamy fachowców od płatnerstwa,nożownictwa,kowalstwa,ślusarstwa a i od metaloplastyki tej prawdziwej też ktoś się znajdzie
dlaczego ich nie ustawić jako dyrektorów działu
wtedy wiadomo do kogo się zwracać i komu głowę ukręcić jak coś spieprzy,nie będzie takiego zamieszania jakie jest teraz
Jak się to rozkręci wtedy można myśleć o działach wewnętrznych czy później portalach 8-)
Ja wiedzę szukam na zagranicznych forach bo ta na forum już dawno się dla mnie wyczerpała,nikt nie jest primadonną człowiek cale życie się uczy :-P
Ja wiedzę szukam na zagranicznych forach bo ta na forum już dawno się dla mnie wyczerpała,nikt nie jest primadonną człowiek cale życie się uczy :-P
Jak dlamnie to maćie złe podejście panowie!!! myślę ze to wiele nie zmieni a podrugie na forum niema za wiele osób które myślą o rozwijaniu swoich umiejętności !!! znaczy się sa ale inaczej jest z praktyką!!!
Ile razy Proponowałem przeprowadzenie jakiś warsztatów na forum np:dotyczących projektowania itp:Robert pamięta odnośnie twojej realizacji!!!mieliśmy przeprowadzić konsultacje waszych szkiców które zrobicie w domach!!!Nikiel ty również miałeś wtym brać udział!!! Potem portfolio,robert coś przysłał ale i tak w szczątkowych ilościach!!!!KONKURS który pokazał ile komu tak naprawde zalezy i naczym!!!.
Wydaje mi się ze dla większości z was forum jest przerwą w pracy i czasem uda się podpatrzeć z niego jakiś pomysł bądz pogadać na czacie
Jak nikiel powiedział forum złurzy do promocji,prezętacji swoich umiejętności no i oczywiście do treściwej dyskusji której tu naprawde brakuje.
Tutki,linki itp: ok tez są potrzebne ale nie one świadczą o kondycji Forum.Panowie całą wiedzę jaką potrzebujećie i chodzi mi o teorię karzdy z was juz ją w jakimś stopniu posiadł a jak czegoś niewie to i tak bez problemu ją znajdzie w internecie!!!!
Dlamnie najwarzniejszym naszym zadaniem powinno byc uzmysłowienie ludziom to czym jest naprawde kowalstwo!!!W jakim kierunku zmierzać by osiągnąć sukces!!! W tym jak i innym zawodzie najwarzniejsze jest myślenie i sposób podejści a potem umiejętności i wiedza!!!
Co z tego ze karzdy z was potrafi zrobić kleszcze i uczył się tego niewiem ile,zrobi z tego tutka i opublikował!!! mimo ze wykonanie ich angarzuje większość technik kowalskich to i tak w momęcie realizacji jakiegoś projektu nagle się zawiesza bo niewie tak naprawde co zrobić bądz po jakimś czasie łapie się ze czły czas robi to samo przezco wogule się nie rozwija!!!!
Ja od roku prowadze kurcy dla młodzierzy mam dwuch praktykantów z USA których uczę kowalstwa.
To co wywnioskowałem z tej mojej pracy dydaktycznej :)to ze najwarzniejsze jest pierw nauczyś się tego co morzna zrobić a potem jak to zrobić !!!!!.porzucając przy tym wszystkie ścisłe ramy które są związane z tym zawodem.Uczę ich eksperymętowania ,kreatywnego myślenia bo i tak więm ze znajdą sami sposub na jego realizację!!!Oczywiście morze nie będzie on na początku doskonały ale poto jest właśnie forum,internet itp:zeby dopracować swoją fachowośc i uzupełnić wiedzę!!!
Nie kminię Robert twojego podejścia zupełnie .Ja coś pokazałem to teraz ty coś pokarz !!!!jak nie to nidz nie pokarze i tyle!!! noi ci pseudo kowale i ślisarze????? kto to jest według ciebie ????
W ten sposób forum się nigdy nie rozwinie a przy okazji i ty będziesz stał w miejscu.
Pozatym nie rozumiem tej tajemnej wiedzy którą morze ty posiadlęś i posiadają ją inni kowale:)i którą tak ukrywacie!!!!
Co to wogule jest za bełkot!!!!!
Tak więdz panowie trzeba się skupić na rozwijaniu pasji ,pokazywać ludziom to ze kowalstwo jest sztuką a nie zacofanym tworem.Wzbudzać ciekawośc która napewno zainicjuje kreatywne myślenie i działanie.!!! To powinno być naszym piorytetem i tematem głĻwnym Forum!!!!!
Ile razy Proponowałem przeprowadzenie jakiś warsztatów na forum np:dotyczących projektowania itp:Robert pamięta odnośnie twojej realizacji!!!mieliśmy przeprowadzić konsultacje waszych szkiców które zrobicie w domach!!!Nikiel ty również miałeś wtym brać udział!!! Potem portfolio,robert coś przysłał ale i tak w szczątkowych ilościach!!!!KONKURS który pokazał ile komu tak naprawde zalezy i naczym!!!.
Wydaje mi się ze dla większości z was forum jest przerwą w pracy i czasem uda się podpatrzeć z niego jakiś pomysł bądz pogadać na czacie
Jak nikiel powiedział forum złurzy do promocji,prezętacji swoich umiejętności no i oczywiście do treściwej dyskusji której tu naprawde brakuje.
Tutki,linki itp: ok tez są potrzebne ale nie one świadczą o kondycji Forum.Panowie całą wiedzę jaką potrzebujećie i chodzi mi o teorię karzdy z was juz ją w jakimś stopniu posiadł a jak czegoś niewie to i tak bez problemu ją znajdzie w internecie!!!!
Dlamnie najwarzniejszym naszym zadaniem powinno byc uzmysłowienie ludziom to czym jest naprawde kowalstwo!!!W jakim kierunku zmierzać by osiągnąć sukces!!! W tym jak i innym zawodzie najwarzniejsze jest myślenie i sposób podejści a potem umiejętności i wiedza!!!
Co z tego ze karzdy z was potrafi zrobić kleszcze i uczył się tego niewiem ile,zrobi z tego tutka i opublikował!!! mimo ze wykonanie ich angarzuje większość technik kowalskich to i tak w momęcie realizacji jakiegoś projektu nagle się zawiesza bo niewie tak naprawde co zrobić bądz po jakimś czasie łapie się ze czły czas robi to samo przezco wogule się nie rozwija!!!!
Ja od roku prowadze kurcy dla młodzierzy mam dwuch praktykantów z USA których uczę kowalstwa.
To co wywnioskowałem z tej mojej pracy dydaktycznej :)to ze najwarzniejsze jest pierw nauczyś się tego co morzna zrobić a potem jak to zrobić !!!!!.porzucając przy tym wszystkie ścisłe ramy które są związane z tym zawodem.Uczę ich eksperymętowania ,kreatywnego myślenia bo i tak więm ze znajdą sami sposub na jego realizację!!!Oczywiście morze nie będzie on na początku doskonały ale poto jest właśnie forum,internet itp:zeby dopracować swoją fachowośc i uzupełnić wiedzę!!!
Nie kminię Robert twojego podejścia zupełnie .Ja coś pokazałem to teraz ty coś pokarz !!!!jak nie to nidz nie pokarze i tyle!!! noi ci pseudo kowale i ślisarze????? kto to jest według ciebie ????
W ten sposób forum się nigdy nie rozwinie a przy okazji i ty będziesz stał w miejscu.
Pozatym nie rozumiem tej tajemnej wiedzy którą morze ty posiadlęś i posiadają ją inni kowale:)i którą tak ukrywacie!!!!
Co to wogule jest za bełkot!!!!!
Tak więdz panowie trzeba się skupić na rozwijaniu pasji ,pokazywać ludziom to ze kowalstwo jest sztuką a nie zacofanym tworem.Wzbudzać ciekawośc która napewno zainicjuje kreatywne myślenie i działanie.!!! To powinno być naszym piorytetem i tematem głĻwnym Forum!!!!!
no masz racje tylko , trzeba pokazać najpierw jak się robi słupek, kwadratowy dołem 60x60 środkiem 40 x40 a gorą 20x20 , łagodnie powyginany (Takie jak często widzę w twoich rysunkach) potem napisać jak i gdzie można go wykorzystać , a nie wstawić zdjęcie gotowej roboty i niech sie domyślają, i dochodzą sami, ludzie muszą zobaczyć że jeśli chce sie zrobić fajny projekt to po pierwsze trzeba się cholernie narobić, i nie są to tanie żeczy dla klienta, to że ty czy inni zrobią fajny projekt to po zdjęciu finalnym nikt nie wyobraża sobie ile to pracy , każdy kombinuje żeby szybciej ,taniej , i z tym powinniśmy walczyć,
Nie jest tak źle Pawłe....ty jestes w ścisłej czołówce...ja dzieki forum poznałem smak kowalstwa nie tylko wsiowo-rekonstrukcyjnego-XIX-stowiecznego. Znajduje mnóstwo nowych wiadomości a z ostatniej chwili kontakty z klientami, z czym mam ogromne trudności. Bez praktyki i tak nie ruszę z większymi projektami typu bolkony balustrady itp. to poza moimi możliwościami technicznymi... Wkurwia mnie dział nożowniczy.....pomimo że jest on wg. wielu najbardziej prężny to dla mnie jest on tylko wystawa autorska. Nie chcę tego. Za każdym razem upominam się o podstawowe informacje jak coś jest zrobione i nie zawsze otrzymuje informację. Aha dzięki forum zaczęło sie u mnie myslenie o rzeźbie i innych projektach. Nie ruszę z tym dopóki nie zrobię sobie kuźni. Na pokazach które prowadzę staram sie przekonać ludzi, że kowalstwo to nie magia i KAŻDY może spróbować swoich sił. Szczególnie mysle tu o kobietach które sa fantastyczne.. Na forum powymiatałbym z połowe postów które nic nie wnosza. Tylko wiedza... do tego dodałbym to o czym pisze Paweł, konkursy, projekty i tp.
HOWGh
HOWGH
HOWGh
HOWGH
Paweł żyjesz w innym kraju z innymi perspektywami, czy twoim zdaniem jest to metaloplastyka http://www.rafmetluban.cba.pl (dodam że wszystko poskładane z gotowców) albo kowalstwo artystyczne jeżeli Twoim zdaniem jest to jak powinni się zwać ludzie którzy kują ,klepią blachy wszystko wykonują ręcznie są prawdziwymi kowalami,metaloplastykami jak to powinien rozróżnić klient jak jedni tak i drudzy robią pod takim samym szyldem
i teraz moja sytuacja:w promieniu 50 kilometrów 34 warsztaty tylko trzy robią ręczną robotę a każdy robi pod nazwą kowalstwo artystyczne lub metaloplastyka część nawet wmawia klientom że to ręczna robota,dla nich liczy się tylko trzepanie kasy,w takiej sytuacji jak ma wyglądać moja postawa 8-) dodam tyle że spora cześć odwiedza nasze forum gdzie wszystko mają wyłożone jak na dłoni nie wspomnę o kopiowaniu prac gdzie tu motywacja do czynnego udzielania się na forum.
Zakończyłem mój bełkot
i teraz moja sytuacja:w promieniu 50 kilometrów 34 warsztaty tylko trzy robią ręczną robotę a każdy robi pod nazwą kowalstwo artystyczne lub metaloplastyka część nawet wmawia klientom że to ręczna robota,dla nich liczy się tylko trzepanie kasy,w takiej sytuacji jak ma wyglądać moja postawa 8-) dodam tyle że spora cześć odwiedza nasze forum gdzie wszystko mają wyłożone jak na dłoni nie wspomnę o kopiowaniu prac gdzie tu motywacja do czynnego udzielania się na forum.
Zakończyłem mój bełkot