ich pracę czy pomagać. Dzisiaj mam 26 lat i od dłuższego czasu zastanawiam się nad skorzystaniem z okazji do praktyki ponieważ kuźnia mimo aktualnego zaniedbania ma całe niezbędne wyposażenie. Chyba musiałem do tego dojrzeć. Interesuje mnie dosłownie wszystko co przyda mi się w przywróceniu temu miejscu pełni sprawności dlatego będę wdzięczny za każdą poleconą książkę i udzieloną radę. Nie zostawiajcie młodego samego sobie!
Lepiej późno niż wcale
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- silvilaner
Lepiej późno niż wcale
Cześć! Miałem w rodzinie kowali (pradziadek i dziadek) ale byłem zbyt młody, żeby z faktycznym zrozumieniem podglądać
ich pracę czy pomagać. Dzisiaj mam 26 lat i od dłuższego czasu zastanawiam się nad skorzystaniem z okazji do praktyki ponieważ kuźnia mimo aktualnego zaniedbania ma całe niezbędne wyposażenie. Chyba musiałem do tego dojrzeć. Interesuje mnie dosłownie wszystko co przyda mi się w przywróceniu temu miejscu pełni sprawności dlatego będę wdzięczny za każdą poleconą książkę i udzieloną radę. Nie zostawiajcie młodego samego sobie!
Re: Lepiej późno niż wcale
Cześć, powodzenia
Cześć i pytaj 
Trochę posprzataj i odpalaj najwięcej nauczysz się robiąc coś. Od oglądania filmików i czytania forum praktyki nie zdobędziesz. A tylko jak troche ubrudzisz rece przekonasz sie czy to to o co ci chodzilo.
Witaj na Forum. Dobrze, że dojrzałeś! 
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
-
graffic
Witamy na FK
poszperaj na forum pewnie znajdziesz potrzebne Ci wiadomosci, a jak nie to po prostu pytaj
A kuznie posprzataj, odkurz troche i do roboty jak to slusznie zauwazyl piotr1as
nie ma co czekac start (miejsce) juz masz
A kuznie posprzataj, odkurz troche i do roboty jak to slusznie zauwazyl piotr1as
Prawdziwa kuźnia.Ale czad.Mój dziadek i pradziadek też byli kowalami.Podobno jak byłem niegrzeczny mama sadzała mnie na kocyku przed kuźnią i wtedy siedziałem cicho.Niestety nie pamiętam tego bo miałem wtedy może rok.Dziadka nie pamiętam ale kilka migawek ze starej drewnianej kuźni mam w pamięci.Przez całe życie dźwięczało mi w uszach kowadło a jak widziałem rozgrzane do czerwoności żelazo serce biło mi mocniej.Aż wreszcie dwa lata temu oglądnąłem film na yutubie i zaczęło się.Sprzęt,narzędzia,nic wielkiego,garaż blaszak w krzakach i tak próbuję swoich sił.W każdą sobotę walę w kowadło.Ostatnio zdobyłem starą wiertarkę kowalską mojego dziadka i narzędzia ręczne od jego syna a mojego wujka.Fajna przygoda i sposób na życie to jest.Pytań mam mnóstwo.Korzystam z wiedzy kolegów i koleżanek z Forum Kowalskiego i tu ukłon w ich stronę bo kopalnia wiedzy to jest.Polecam i życzę powodzenia.Spróbuj na koksie może Ci się spodoba.
Lecioł zając koło kuźni,jaja naprzód a on późni.
Cześć i pokaż zdjęcia kuźni.
Witaj.
Koniecznie pokaż zdjęcia kuźni. Nawet jeśli jest to mały metraż to na pewno w fajny sposób można go zagospodarować.
Koniecznie pokaż zdjęcia kuźni. Nawet jeśli jest to mały metraż to na pewno w fajny sposób można go zagospodarować.
Jeżeli Pan domu nie zbuduje,
na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą.
Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże,
strażnik czuwa daremnie.
na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą.
Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże,
strażnik czuwa daremnie.
Hejka
Skoro masz sprzęt to do dzieła. Chociaż muszę przyznać że kompletowanie narzędzi też ma swój urok...
- silvilaner
Dzięki za miłe powitanie. Na chwilę obecną wstyd mi komukolwiek pokazywać panujący w tym zabytku bałagan ale porządki są już w toku i z efektami pracy na pewno przedstawię warsztat.
Jak to się mówi? "Wstyd" to się ma zakrytysilvilaner pisze:/.../ Na chwilę obecną wstyd mi komukolwiek pokazywać/.../