Jakie jest forum?

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 03 maja 2010, 16:28

Dla mnie forum jest (miejscem) w którym można zapoznać się z opinią i pracą innych rzemieślników, ewentualnie zasięgnąć porady bardziej doświadczonych kolegów. Marcinie wiedzę o technikach,narzędziach itp. jest naprawdę bardzo łatwo dostępna (nie tylko na forum) i na pewno każdy się nią z chęcią podzieli, aczkolwiek nasuwa się pytanie czy pokazywanie krok po kroku na forum publicznym jak się robi detal własnego pomysłu (często okupiony wieloma godzinami prób i błędów) nie służy bezmyślnemu kopiowaniu? Jednego owy tutek zainspiruje do własnych eksperymentów inny z naszych prac stworzy sobie katalog i nawet nie zada sobie trudu by coś udoskonalić :lol: Oczywiście wolna wola jeśli ktoś sobie nisko ceni swój wysiłek i pomysł, lub ma nie ma w okolicy xerokowali...

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 03 maja 2010, 16:49

Jeśli ktoś zrobił by takie coś jak mówisz to jest to pogwałcenie praw autorskich i uważam może być karalne. Stowarzyszenie moim zdaniem jako osoba prawna mogła by się takimi sprawami zajmować również... Oczywiście kowale dobrej woli musieli by się w to zaangażować. Uważam, że chamstwo trzeba tępić bo "chamstwa nie zniese" :-P

Ps. W tym roku chyba 3 WŚ by mnie tylko powstrzymała od przyjechania do Ustki :-] mam do tego mocne postanowienie ( poprawy) aby razem z wami czynnie wziąć się do kucia :-)
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Robert W.

Post autor: Robert W. » 03 maja 2010, 18:12

Grzegorz z Pawłem będę miał okazje spotkać się na Hefaistion :mrgreen: Matthan pierwsze trzeba zastrzec sobie wzór żeby mieć prawa autorskie do niego bo jak udowodnisz że on jest Twój i ty go stworzyłeś :lol: Jedni mają szacunek do czyjejś roboty a drugim to lata :evil:
StellArt ładnie to ujął moje podejście jest podobne 8-)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 03 maja 2010, 18:41

trzeba się z tym liczyć, że jak się coś pokazuje to mogą się znaleźć naśladowcy:) Wasza wola czy i co pokazujecie.oczywiście przymusu nie ma:)

z drugiej strony to jak godzinami opracowujecie wzór i pokazyujecie tylko efekt końcowy to i tak się znajdą ludzie którzy będą w stanie to odtworzyć:D NIE MA BATA!!!

Jedyna opcja to zrobić płot , sprzedać i zastrzec kupującemu, żeby nikomu nie pokazywał. a najlepiej, żeby przed płotem posadził żywopłot :P

Można też np. tak jak Paweł. Opracowuje projekt , realizuje go , pokazuje światu co zrobił i jak daleko jest w przodzie przed tymi co kopiują:D ma satysfakcje i jedzie z koksem realizując nowy lepszy projekt itd.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 03 maja 2010, 18:55

Oczywiście że znajdzie się ktoś kto będzie potrafił zrobić kopie (zawsze znajdzie się ktoś kto ma szybsze wrotki) nawet od Pawła, tylko po co mu to ułatwiać? Poza tym jeśli ktoś widzi realizacje ogrodzenia, widzi też nazwę firmy która je wykonała i numer telefonu kontaktowego (wiadomo w jakim celu)

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 03 maja 2010, 18:56

Nikiel innej drogi nie ma :) Zamknięcie się w klepaniu "S" "C" i spawaniu chińszczyzny tworzy ciepły lepki zaścianek. Nie tędy droga. Dość jest zakładów tego typu. Liczy się kreatywność i pozytywne myślenie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 03 maja 2010, 19:00

przepraszam Stell , ale nie zrozumiałem. o czyich damych mówisz i o jakim celu?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 03 maja 2010, 19:13

Też nie zajarzyłem... To co nic nie pokazywać bo ktoś skopiuje? Bez sensu... W takim razie po co robić wystawy malarstwa? Ktoś podpatrzy i sobie namaluje... :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 03 maja 2010, 19:18

Odnoszę się do twojej wypowiedzi o żywopłocie :lol: jeśli ogrodzenie znajduje się w reprezentacyjnym miejscu umieszcza się mosiężną tabliczkę z nazwą firmy, bądź wykonawcy i problem autorstwa jest rozwiązany i oczywiście jest to forma reklamy

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 03 maja 2010, 19:35

Panowie pokazywać trzeba !!!zresztą wogulę nie kminię tej rozmowy :)
Nasladowcy zawsze byli i będą i tego nieda się uniknąć.Po mojemu nie ma co się nimi przejmować bo to szkoda czasu i nerwów oczywiście w skrajnych przypadkach trzeba egzekwować prawo i takiego delikfęta do sądu:)są nato odpowiednie procedury prawne itp:nawet w Polsce.
W moim przypadku wogule to nie stanowi problemu: popierwsze staram się zabespieczać prawnie przed plagiatami moich prac a podrugie nigdy nie powtarzam swoich projektów więdz niemam takiego ciśnienia jak zobaczę coś podobnego do mojej pracy bądz nawet identycznego.Bo to dlamnie i tak już przeszłość:)

Napewno jestem przeciwnikiem tutków krok po kroku na realizacje jakiegoś konkretnego projektu.
I nie chodzi tu o kwestie wykładania innym swoich patentów itp:tylko chodzi mi oto ze takie praktyki nie mają większego sęsu patrząc pod kontem dydaktycznym!!!
Trzeba pokazywać ludziom morzliwości tak by mieli świadomość wielkiego potęcjału tego rzemiosła ,nauczyć ich zadawać pytania i szukania na nich odpowiedzi a nie podtykać pod nos wyłorzone wszystko na tacy.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 03 maja 2010, 20:35

zgadzam sie z Pawlem! tutki powinny miec jakies niedopowiedziane tematy. przynajmniej te na wyzszym poziomie dla ludzi ktorzy juz kuli. dla pocz`atklujacych kleszcze MUSZA byc "jak chlop krowie na rowie" zeby sie wkrecil ;-)

moim zdaniem forum caly czas idzie do przodu i o to chodzi. tempo naszego rozwoju zalezy tylko i wylczanie od uzytkownikow ktorzy je tworza. caly czas apelujemy do nowych zeby nie bali sie odezwac i zadawac pytan. pytania sa rownie wazne co odpowiedzi jesli nie wazniejsze. jak przybedzie na forum ludzi dzialajacych w temacie i my sie rozwiniemy to bedzie bardzo dobrze. Podoba mi sie takiewchodzenie na piramide Nikiela. ...forum rozwija sie razem z nami... to dosc trafne i napewno to co tu jest juz nam nie ucieknie a zostanie w glowach ;-) a czy to wykorzystamy to inna sprawa :-P

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 03 maja 2010, 20:47

Pawle właśnie to miałem na myśli pisząc że tutki krok po kroku służą bezmyślnemu kopiowaniu, nie nauczy to człowieka myśleć a wręcz odwrotnie, choć z drugiej strony bystry człek podpatrzy co nieco, dołoży coś od siebie i stworzy zupełnie coś nowego, ale i tak uważam że to więcej szkody niż pożytku.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 03 maja 2010, 20:56

Sell, a powiedz nam kto Cię uczył kowalstwa? I myslisz jak widzisz jakiś fajny tutorial np. na zagranicznych forach? myślisz sobie "szkoda,że tyle pokazują" :P

wybacz moją złośliwość:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Robert W.

Post autor: Robert W. » 03 maja 2010, 21:16

jak miałem praktykę to mi nikt nie pokazywał jak mam co zrobić tylko majster(miał ponad 70 lat) wyznaczył zadanie i na tym koniec jak się coś spieprzyło to się oberwało to była najlepsza nauka teraz wszystko przychodzi bez większego trudu a rozwiązania same się nasuwają :-P

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 03 maja 2010, 21:19

Czyli, jeśli zrobiłem kiedyś poradnik krok po kroku jak się robi rekonstrukcję lampy to jestem frajerem bo pokazuję jak to się robi... :-( :-( ....Ja robiłem to z całkowicie innym zamiarem- chciałem aby Ci ,którzy nigdy wcześniej czegoś podobnego nie robili zapoznali się ze sposobami jakimi można to wykonać i nie sądzę aby xerokowale to wykorzystali robiąc podróbki - chociaż nawet by ktoś to skopiował - to co z tego - jest to pracochłonne i wymaga treningu i każdy, kto spróbuje będzie bogatszy o nowe umiejętności...
Prawa autorskie należy szanować jak mówią koledzy a wiedzą się dzielić ...tyle ode mnie..,.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”