Wiele można się tu nauczyć, i nie koniecznie musi to być nauka na swoich błędach
Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Budujemy palenisko gazowe
Faktycznie przy tak długim procesie bez możliwości chłodzenia nadmuchem flara mogła by oberwać.
Wiele można się tu nauczyć, i nie koniecznie musi to być nauka na swoich błędach
Piec pracował kilka lat i nigdy nie wyjąłem palnika do jego wystudzenia. Często piec stygnie bez wentylacji i nigdy nic się nie rozdupcyło. Jakieś nowe zwyczaje z tym wyjmowaniem czy materiały na palnik delikatniejsze dajesz?
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Zawsze była to ta sama stal. Po prostu nie pracujesz w ekstremalnych temperaturach, a piec nigdy nie poczuł niszczącego działania boraksu. A tak w ogóle to sprawdź siateczkę, może już tylko zendra została 
Kontakt 517355290
Siatkę wymieniłem całkiem niedawno na odrobinę grubszą. Piec pracuje w temperaturach na pograniczu topnienia szamotu, a co do boraksu to masz rację, nie stosuję
.
Czy miał ktoś może taki przypadek, że po przymknięciu drzwiczek piec zaczyna wydawać przeraźliwe głośne wycie/buczenie?Czy tylko ja tak mam.Nie zamykam go do końca,na ujście spalin zostaje ponad 3 cm prześwitu, więc chyba wystarczająco
Drzwiczek nie zamykamy do końca, aczkolwiek podczas budowy pieca należy uwzględnić kilka nieszczelności. Największa to nieszczelne drzwiczki.
-
egojack1
Wycie i buczenie są objawami za dużej ilości powietrza podawanego do palnika, przydlaw wlot do dmuchawy.
- BANAN
- arcyweteran forum
Jaki palnik? Jeśli duży to w końcu dopracowałem siateczkę. Teraz jest bez wycia.nerzhul pisze:Czy miał ktoś może taki przypadek, że po przymknięciu drzwiczek piec zaczyna wydawać przeraźliwe głośne wycie/buczenie?Czy tylko ja tak mam.Nie zamykam go do końca,na ujście spalin zostaje ponad 3 cm prześwitu, więc chyba wystarczająco
Kontakt 517355290
Duży.Kupiony na początku roku.Może to wina konstrukcji pieca,wielkości komory jakieś wibracje.Im bardziej domykam drzwiczki tym bardziej huczy.Jak dam więcej gazu i powietrza, to sąsiedzi pytają co u mnie tak głośno wyje nienawistnie i przeraźliwie:).Na filmiku poniżej tego efektu nie ma ponieważ po rozgrzaniu piec zachowuje się już normalnie i nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków.
https://www.youtube.com/watch?v=9utvJTizf1A&t=4s
https://www.youtube.com/watch?v=9utvJTizf1A&t=4s
lepiej zeby spaliny przy wejsciu flary nie wychodziły bo szybko zniszczy palnik a gaz powyzej 300stC dostaje samozapłonu wiec zacznie sie palic wewnątrz 
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda...
Czym może skutkować zbyt mały przekrój rury doprowadzającej powietrze z rekuperator do palnika?
Rekuperator zespawany z profili 80 a na przejściu mam rurę fi50.
Rekuperator zespawany z profili 80 a na przejściu mam rurę fi50.
- BANAN
- arcyweteran forum
Może skutkować tym, że przy potrzebie użycia większej ilości mieszanki może zbraknąć powietrza.Ale powinno Ci wystarczyć.
Kontakt 517355290
ok, to tym na razie nie będę się przejmował, najwyżej później przerobię.
Kolejne pytanie to dotyczy zabezpieczenia wełny.
masa cyrkonowa to spory wydatek, a mignęło mi się gdzieś na forum, że można zamiennie zastosować glinę.
Jak to wpływa na osiągi pieca? jak z trwałością?
Mam poza tym dużo tarcz do cięcia metalu i chciałbym to tej glinki dodać trochę korundu.
Te tarcze pokruszyć w drobny pył czy dodać do gliny takie drobne kawałki? i odnośnie tego najważniejsze ... Czy to mi coś da, że do gliny dodam korund?
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc bo dzięki wam mój piec nabiera kształtów.
Kolejne pytanie to dotyczy zabezpieczenia wełny.
masa cyrkonowa to spory wydatek, a mignęło mi się gdzieś na forum, że można zamiennie zastosować glinę.
Jak to wpływa na osiągi pieca? jak z trwałością?
Mam poza tym dużo tarcz do cięcia metalu i chciałbym to tej glinki dodać trochę korundu.
Te tarcze pokruszyć w drobny pył czy dodać do gliny takie drobne kawałki? i odnośnie tego najważniejsze ... Czy to mi coś da, że do gliny dodam korund?
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc bo dzięki wam mój piec nabiera kształtów.
- BANAN
- arcyweteran forum
Glina w zupełności wystarczy, zamalowujesz nią włókninę cienką warstwą. Takie malowidło trzeba jednak przygotować wypłukując z niej piasek. Lub prostszy sposób, rozrobić do konsystencji gęstej śmietany zaprawę szamotową. Przed odpaleniem pieca powłoka musi wyschnąć.
Kontakt 517355290