Czy kowalstwo dla mnie ma sens?

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Michu
Kontakt:

Re: Czy kowalstwo dla mnie ma sens?

Post autor: Michu » 10 lip 2018, 19:00

Myślałem żeby na początek palić zwykłym węglem kamiennym bo mam go sporo po zimie ale czytałem że to zły pomysł. Ponoć węgiel kamienny posiada w sobie siarkę a to osłabia strukturę stali. Co możecie powiedzieć? Próbowałem palić brykietem i drzewnym ale szybko się spala. No cóż jedni palą nawet ekogroszkiem :D

Sławomir

Post autor: Sławomir » 10 lip 2018, 19:52

Na razie starczy kamienny wprawdzie lepiej drzewny ale po prostu nie będziesz grzał bezpośrednio tylko zakopiesz w żarze rure i w niej będziesz grzał (mówiłeś o grzaniu noży więc powinny się zmieścić) Tak jak na tym filmie/www.youtube.com/watch?v=8t0LaUN6iJU
Pamiętaj na przyszłość węgiel kamienny zawiera siarke i fosfor przenikające do stali . Siarka= kruchość na gorąco,fosfor=kruchość na zimno poza tym oby dwa pierwiastki obniżają jeszcze inne parametry stali.
Mam nadzieje że pomogłem .
Czyń ,czuwaj i KUJ !!!

Wojtek123

Post autor: Wojtek123 » 11 lip 2018, 00:05

Jej kolejny rówieśnik który zaczyna zabawę w kowalstwo. Z poważnymi zakupami poczekaj (kowadło itp.) Zacznij od prostych rzeczy tak jak napisałeś kotlina spawana ze znajomym itp. Ograniczaj wydatki nawet jeśli nie jest to konieczne bo to najbardziej rozwija kreatywność. Np spawanie kotliny, będzie tańsza i nauczysz się spawać czyli 2 w 1. Kotlina + Szyna + szczypce zupełnie Ci wystarczą do odkucia całkiem fajnych noży (z resztą rzeczy na razie bym się nie rozpędzał). Masz palenisko z cegieł, to w zupełności wystarczy (oczywiście do czasu wybudowania kotliny) w takim palenisku najlepiej sprawdzi się w.drzewny. Tak jak napisałeś kamienny i stal niezbyt się lubią.
Jeśli chcesz się podszkolić i interesują cię tematy średniowieczno/buszkraftowo/survivalowe to możesz pojechać TU https://zwiadowcy.pl/portfolio/gildia-rzemiosl-dawnych/ szczerze polecam! Ale dopiero za rok bo obóz obecnie trwa.

plewa

Post autor: plewa » 11 lip 2018, 01:48

Moim zdaniem jeżeli masz zdolności manualne powinieneś kupić spawarke inwerterową za 500-600 zł i szlifierkę kontową za 250 zł koniecznie firmową i jak te dwa urządzenia opanujesz to palenisko i inne narzędzia potrzebne w kużni sam sobie zrobisz ja tak zaczynałem

Awatar użytkownika
Michu
Kontakt:

Post autor: Michu » 11 lip 2018, 02:12

szlifierkę kątową posiadam... taśmową i stołową też.

AdamB

Post autor: AdamB » 11 lip 2018, 23:45

zrób to czego się boisz a strach bezpowrotnie minie,

graffic

Post autor: graffic » 12 lip 2018, 10:31

w sumie nie ma co ciągnąć wątków i wewnętrznych dylematów - DO ROBOTY !!!!! :mrgreen:

plewa

Post autor: plewa » 17 lip 2018, 21:25

wpisz w google ,,rysunki i schematy kucia na zimno,, jest tam pokazane jak zrobić proste maszynki przydatne w kowalstwie

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”