Nóż ekspertyza/wycena

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
doman1001

Nóż ekspertyza/wycena

Post autor: doman1001 » 30 sty 2019, 16:56

Witajcie
Wpadł mi w ręce taki nożyk. Podobno wykopany z piasku w okolicach Bagdadu. Wygląda na dość stary. Czy znacie kogoś kto podjąłby się ekspertyzy a co za tym idzie wyceny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

graffic

Re: Nóż ekspertyza/wycena

Post autor: graffic » 30 sty 2019, 20:26

tylko na podstawie zdjęć ? - no to słabo to widzę

to jest jakiż nóż / sztylecik Beduina
- na oko może mieć 30 lat albo 300 lat (dlatego napisałem że same zdjęcia do wiarygodnej wyceny nie wystarczą)
- to samo dotyczy materiałów - rękojeść chyba jest rogowa - ale trudno stwierdzić bo struktura jest średnio widoczna na takiej fotce, a znam kilka materiałów które wyglądają podobnie - stąd konieczność oglądania bezpośredniego
- pochwa do blaszka - albo mosiężna, albo bardzo tandetnej jakości srebro (właściwie mosiądz z dodatkiem srebra - to można tylko sprawdzić cieczą chromową - a na zdjęcia się nie zakropli :)
- oplot (druciki) srebrne ? lub mosiądz jak wyżej
- nie jest to duże - po całości 25-28 cm ?
- ostrze - zwykła stal ?

szacowanie ceny ? - jeśli są to słabe materiały i nie jest taki nożyk stary - to cena ? - 100/150 pln (jako ciekawostka etnograficzna) - jeśli ma mniej niż 50 lat - 30/50 pln
jak ma 200/300 lat - to między 1000-2000 pln

przyjmując oględnie wycenę (gdybym to zobaczył na giełdzie staroci) - to pewnie nie dałbym więcej niż 150 pln (po prostu wygląda wieśniacko)

niestety - z bronią (jakąkolwiek) z bliskiego wschodu jest tak - że musisz wziąć w ręce i dobrze oglądać - bo albo kupisz dobrą rzecz - albo sromotnie przepłacisz

Awatar użytkownika
doman1001

Post autor: doman1001 » 30 sty 2019, 21:18

Zgadzam się w stu procentach, że tylko organoleptycznie można coś więcej powiedzieć :) Zdjęcie tylko poglądowo jak on mniej więcej wygląda. Tylko do kogo by się udać żeby to obejrzał?

Remington

Post autor: Remington » 30 sty 2019, 21:35

Wyglada słabo, może to nie jest wyrób jako pamiątka dla turystów, ale zabytkiem nie jest. Fotki słabe, ale widać że pochewka to raczej z alpaki. Jak chcesz lepszej eksperyzy, to podjedź z tym do Gdyni, albo wyślij

kin241

Post autor: kin241 » 31 sty 2019, 09:41

doman1001 pisze:
30 sty 2019, 21:18
Zgadzam się w stu procentach, że tylko organoleptycznie można coś więcej powiedzieć :) Zdjęcie tylko poglądowo jak on mniej więcej wygląda. Tylko do kogo by się udać żeby to obejrzał?
Wrzuć zdjęcie na knives.pl

Awatar użytkownika
doman1001

Post autor: doman1001 » 01 lut 2019, 17:51

Ciekawa sprawa z tym nożem więc podzielę się z wami tym co ustaliłem :) Koleś o nicku "jelopano" z forum knives.pl pisze:
"Cześć!
To jest charakterystyczna, typowa jordańska Shibria/Szibria.
Tutaj jest link do podobnego egzemplarza z mojej kolekcji
https://myvimu.com/exhibit/54735992-han ... a-shibriya
Opisywałem go też na wątku "moja kolekcja".
Opis jest krótki i dość zdawkowy - w polskiej literaturze niewiele można znaleźć na ten temat. Od tego czasu nabyłem książkową monografię dot. tylko Szibrii, więc moja wiedza bardzo się rozszerzyła:)
Wygląda na starszy egzemplarz. Takie Szibrie były wytwarzane od XIX wieku praktycznie do teraz. Stare egzemplarze osiągają wysokie ceny w samej Jordanii. W Polsce nie cieszą się wielką popularnością bo są skromne i mało znane."

"ps. jeżeli chodzi o zastosowanie:
- wszystkie tego typu noże/kindżały ludów koczowniczo - pasterskich wyewoluowały z noży ogólnego zastosowania - do pracy, zarzynania i oprawiania zwierząt, samoobrony i innych niecnych uczynków. Kindżały ludów muzułmańskich miały jeszcze jedno zasadnicze zastosowanie - odróżniały człowieka wolnego od niewolnika i były noszone na co dzień w miejscu widocznym. Szibrie mają krótkie, niesymetryczne lecz ostre i pogrubione głownie. Musiały dobrze nadawać się do przebijania kolczug i obszernych burnusów.
Uwzględniając historię pochodzenia - fajna pamiątka rodzinna. Nie przeliczy się tego na pieniądze "

Także może i wieśniacko wygląda ale wieśniacki nie jest :p

graffic

Post autor: graffic » 01 lut 2019, 18:20

no to jakoś specjalnie się nie pomyliłem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”