Mini power hammer
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Mini power hammer
https://www.youtube.com/watch?v=vp_JGWvHLkI
Ze względu na bule nadgarstków myślę o pomocniku . Chodzi mi po głowie taki zakładany na kowadło jak na tym filmiku . Warto zobaczyć od 4.20 min wcześniej to beblanie . Może są jakieś ciekawsze pomysły . Optymalnie bijak gdzieś około 5kg wystarczy . Proszę o komentarze i propozycje . Mam nadzieję , że nie pokićkałem działu . Ewentualnie proszę o przeniesienie .
Ze względu na bule nadgarstków myślę o pomocniku . Chodzi mi po głowie taki zakładany na kowadło jak na tym filmiku . Warto zobaczyć od 4.20 min wcześniej to beblanie . Może są jakieś ciekawsze pomysły . Optymalnie bijak gdzieś około 5kg wystarczy . Proszę o komentarze i propozycje . Mam nadzieję , że nie pokićkałem działu . Ewentualnie proszę o przeniesienie .
-
graffic
Re: Mini power hammer
temat przeniesiony
ad sprzętu ... hmm to trochę taka popierdułka - pręt fi 25 długi na 4 cm (odpowiednio 1" na 1,5" cala wg filmiku) - klepnięcie tego młotkiem 2 kg zajmie mniej czasu niż taką zabawką
trochę większe i mogłoby być - poza tym zaangażowane jest kowadło jako podstawa - jeśli ktoś ma jedno kowadło to jest to słabe rozwiązanie moim zdaniem
ad sprzętu ... hmm to trochę taka popierdułka - pręt fi 25 długi na 4 cm (odpowiednio 1" na 1,5" cala wg filmiku) - klepnięcie tego młotkiem 2 kg zajmie mniej czasu niż taką zabawką
https://www.youtube.com/watch?v=NREEI3Lj1iw
To może taki ? Raczej prosty do zrobienia .
To może taki ? Raczej prosty do zrobienia .
Nie mogę zrobić nic większego . Ze 30 m w jedną stronę i 100 m w drugą mam najbliższe domy sąsiadów . Zjedli by mnie z butami gdybym zapodał coś większego .
Pomyśl nad prasą hydrauliczną 
Myślałem nad prasą , ale jeśli chodzi o hydraulikę to moja wiedza jest szczątkowa . Oprócz silnika trzeba kupić pompę , siłownik albo dwa , rozdzielacz , zbiornik , olej . Jak źle dobierzesz parametry to albo porozrywa przewody , albo nic nie ściśnie . No i koszt zrobienia prasy będzie dużo większy . Robiłem już taką małą praskę na mały podnośnik hydrauliczny . Pracuje do dziś , ale musiałem wzmacniać konstrukcję bo się wyginała . Mały resorak powinien wystarczyć . To dosyć prosta konstrukcja i mogę go sam wykonać . 
-
graffic
w sprawie prasy - możesz napisać do Rumcajsa - zrobił i sprzedał wiele pras wiec ma doświadczenie
OK . Dzięki wszystkim za wsparcie . Prasa to jednak drogi gips . Pozostanę przy pomyśle na małego resoraka . Koszt zakupu prasy to jakieś 3-4 k zł . Cena jednak ma znaczenie , a resoraka zrobię za 1/4 tej ceny . Wszystkie sugestie i pomysły w tym względzie mile widziane . Pozdrawiam .
-
graffic
jest parę projektów różnych resoraków / bijaków mechanicznych na forum - musisz poszukać w wątkach (nie będzie łatwo
co do prasy - zgoda - pewnie nie będzie to najtańsze rozwiązanie - ale robiąc samemu i dochodząc do pewnych rozwiązań - pewnie po podliczeniu całości wyjdzie podobnie
ad Rumcajsa - nie koniecznie musisz kupować - możesz spróbować się podpytać o parę rzeczy - może to będzie właściwe rozwiązanie / kierunek
co do prasy - zgoda - pewnie nie będzie to najtańsze rozwiązanie - ale robiąc samemu i dochodząc do pewnych rozwiązań - pewnie po podliczeniu całości wyjdzie podobnie
ad Rumcajsa - nie koniecznie musisz kupować - możesz spróbować się podpytać o parę rzeczy - może to będzie właściwe rozwiązanie / kierunek
Ok. Dzięki bardzo . Przemyślę to jeszcze .
Obecnie buduje młot typu tire hammer. Wybrałem ten model gdyż uważałem że jest prostszy do wykonania niż resorak, ale tak naprawdę jeżeli nie masz sprawdzonego planu to każde nawet najprostsze urządzenie jest trudne do wykonania.Zbudowałem wiele urządzeń do swojego warsztatu takich jak prasa hydrauliczna, prasa ręczna, palenisko gazowe,walcarkę do profili, giętarka,skręcarka itp. wszystko to powstało bez planów , ale zawsze miałem problem z doborem odpowiednich materiałów i ten problem hamował mi każdą robotę.Dam ci taki przykład; jednym z pierwszych urządzeń jakie zrobiłem była skręcarka ręczna do prętów i płaskowników, niby nic trudnego ale dopiero z piątej skręcarki byłem zadowolony [nie miałem wtedy dostępu do internetu] .Internet kipi od filmów i zdjęć na temat resoraków ale konkretnych planów nie ma, musisz wszystko przejrzeć i najlepsze rozwiązania zebrać w jedną całość i projekt stworzyć sobie samemu. Jak kolega graffic zauważył ten młotek na kowadło to taka popierdułka zrób coś większego żeby dwa razy nie robić. powodzenia
Tak właściwie nie zamierzam kuć elementów ogrodzeń czy bram . Jak już wspomniałem wcześniej od jakiegoś czasu odczuwam bule nadgarstków . Ostatnio dopadłem kawałek sprężyny z małej ciężarówki . Postanowiłem przeklepać ją i zrobić jakiś nożyk . Mój piecyk z takim małym palnikiem od Banana chyba słabo grzeje ( max do ciemnej czerwieni ) . Tak czy siak po pół godzinie miałem gotowy płaskownik . Pracowałem młotkiem około 2 kg . Finał tej zabawy był taki , że musiałem sobie wziąć 4 dni urlopu i przez pierwsze dwa dni nie mogłem utrzymać szklanki w dłoni . Lekarz stwierdził , że to zwyrodnienie stawów . Lubię pracę przy kowadle i chciałbym to dalej robić , ale mam teraz dylemat - albo zrobić pomocnika , albo to porzucić definitywnie . Nie będę cierpiał dla chwili przyjemności . Wiem ,że można kupić gotowe płaskowniki , z określonego gatunku stali , okładziny , piny , gardy , jelce właściwie wszystko . Przeszlifować, wysłać do hartowania , oprawić i chwalić się ręczną robotą . Ręczną robotę uważam wtedy , kiedy sam przekujesz sprężynę , resor , pilnik czy inne pieroństwo , wytniesz okładzinę z klocka do kominka czy z gałęzi znalezionej w lesie , sam zahartujesz i oprawisz . To dla mnie znaczy ręczna robota . Nigdy nie brałem pieniędzy za moje wyroby , oddawałem za darmo na urodziny , imieniny czy inne uroczystości . Mogłem śmiało powiedzieć , że była to ręczna robota . Nigdy nie robiłem też fotek moich wyrobów . Nie było takiej potrzeby , albo nie było czym zrobić . Stare Nokie nie miały aparatów , a mały Kodak miał 8.2 mgpix .
Rozgadałem się wybaczcie . Myślę o pomocniku o bijaku powiedzmy od 5 - 10 kg - pozwoliło by mi to na wszelkie prace , do których go potrzebuję . Wszelkie sugestie i pomysły mile widziane . Ma być prosty , tani i skuteczny . Jeśli to możliwe ? Pozdrawiam .
Rozgadałem się wybaczcie . Myślę o pomocniku o bijaku powiedzmy od 5 - 10 kg - pozwoliło by mi to na wszelkie prace , do których go potrzebuję . Wszelkie sugestie i pomysły mile widziane . Ma być prosty , tani i skuteczny . Jeśli to możliwe ? Pozdrawiam .
https://www.youtube.com/watch?v=NREEI3Lj1iw
Najchętniej widziałbym coś takiego , po drobnych modyfikacjach .
Najchętniej widziałbym coś takiego , po drobnych modyfikacjach .
https://www.youtube.com/watch?v=9UFcmUQulSY
Tu masz prostego tiraka - wania tam nawet trochę opowiada co i jak .
Tu masz prostego tiraka - wania tam nawet trochę opowiada co i jak .
https://www.youtube.com/watch?v=6P3C9RE ... x=65&t=17s
Mnie ciekawi taka konstrukcja wydaje się być łatwiejsza w budowie i "mocniejsza" od klasycznego resoraka
Mnie ciekawi taka konstrukcja wydaje się być łatwiejsza w budowie i "mocniejsza" od klasycznego resoraka