I pytanko czy kowadlo 5kg starczy mi na poczatek
Witam
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Witam
Czesc wszystkim
. Nazywam sie Jakub mam 21 lat i od paru miesiecy interesuje sie kowalstwem. Jako ze juz po sesji to chce sie zajac robieniem nozy(na poczatku). Mam nadzieje ze mi sie spodoba i zostane przy tym na dluzej.
?
-
graffic
Re: Witam
witamy na FK
czemu tylko noże ?? - najpierw wypadałoby w ogóle nauczyć się kuć, a później za nożoróbstwo się brać...
swoją drogą - jeśli interesuje Cię tylko robienie noży - to czemu zarejestrowałeś się na forum kowalskim, zamiast ja wiem na knivse.pl ??? tak z ciekawości pytam - bo zawsze mnie to nurtuje...
czemu tylko noże ?? - najpierw wypadałoby w ogóle nauczyć się kuć, a później za nożoróbstwo się brać...
swoją drogą - jeśli interesuje Cię tylko robienie noży - to czemu zarejestrowałeś się na forum kowalskim, zamiast ja wiem na knivse.pl ??? tak z ciekawości pytam - bo zawsze mnie to nurtuje...
cześć interesuje się motoryzacją, chciałbym na początek zrobić sobie autobus 
Lepsze jest wrogiem dobrego
Kurde Panowie no nie tylko robieniem nozy sie interesuje! Chcialbym sie nauczyc kuc wiele narzedzi i wgl. Bardzo interesuje mnie kucie mieczy, a sadze ze to dosc trudne, wiec postanowilem zaczac od nozy bo duuuzo tego na Yt.
Ponadto interesuje sie historia sredniowiecza oraz kazda bronia jaka w tym okresie powstala.
A jesli chodzi o forum to tu zaczalem szperac. Szukalem informacji o nozach, mieczach, siekierach. Oraz jak kuc stal. Widze ze macie duza baze tematow i chetnie pomagacie nowym
. A poza tym o forum knives.pl nie slyszalem.
Ps. Wykute w ogniu widzialem moze 1 odc
kiedys
A jesli chodzi o forum to tu zaczalem szperac. Szukalem informacji o nozach, mieczach, siekierach. Oraz jak kuc stal. Widze ze macie duza baze tematow i chetnie pomagacie nowym
Ps. Wykute w ogniu widzialem moze 1 odc
Jak zaczynałem też rzuciłem się na miecz i okazało się, ze to i materiały trzeba jednak poznać (nie tylko różne rodzaje stali) ale i drewno na rękojeść i skóra itp. Temat jest szeroki ale warto. Teraz już trochę tego przerobiłem ale bez podstaw ogólnych jest ciężko - sam zobaczysz - warto kuć też inne rzeczy. Próbuj od tego co zaplanowałeś a dużo rzeczy wyjdzie w praniu
Witaj na Forum
Na początek to proponuję np. gwoździe. Poćwiczysz i wyciąganie i spęczanie i prostowanie....
Poznasz trochę materiał i jak się on zachowuje przy różnych temperaturach. No i gwoździe są bardzo historyczne
.
Na początek to proponuję np. gwoździe. Poćwiczysz i wyciąganie i spęczanie i prostowanie....
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali