Witam wszystkich!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Witam wszystkich!
Nigdy nie miałem styczności z kowalstwem, ale zainteresowało mnie to i chciałbym spróbować. Super byłoby wykuć nóż albo miecz. Tyle że nie mam ani narzędzi ani warunków a tym bardziej umiejętności. Jak się za to zabrać?
Re: Witam wszystkich!
Cześć 
Za nóż zabierz się wycinając i szlifując na zimno z blachy - do tego wystarczy kątówka i pilniki, a hartowanie komuś zlecisz.
Jeśli chcesz kuć, to poszukaj bratniej duszy z kuźnią w swojej okolicy, imprez kowalskich, kursów...
Np. przyjedź latem do Swołowa. No i czytaj wiedzę tu zgromadzoną.
Za nóż zabierz się wycinając i szlifując na zimno z blachy - do tego wystarczy kątówka i pilniki, a hartowanie komuś zlecisz.
Jeśli chcesz kuć, to poszukaj bratniej duszy z kuźnią w swojej okolicy, imprez kowalskich, kursów...
Np. przyjedź latem do Swołowa. No i czytaj wiedzę tu zgromadzoną.
-
graffic
cześć
w Kielcach jest co najmniej jeden znany mistrz kowalski
- tak więc sposobność do zobaczeni ana żywo i porozmawiania z zawodowcem jest
a od czego zacząć ? - ano m.in. od tego co proponuje Bodar - czyli przeczytanie FK - a później zadanie sobie pytania - co (po przeczytaniu wątków) - Ciebie naprawdę interesuje
w Kielcach jest co najmniej jeden znany mistrz kowalski
a od czego zacząć ? - ano m.in. od tego co proponuje Bodar - czyli przeczytanie FK - a później zadanie sobie pytania - co (po przeczytaniu wątków) - Ciebie naprawdę interesuje
Witaj - czemu od razu noże to przecież wysoki stopień trudności lepiej zacznij od jakiś listków ozdóbek itp. . Powodzenia 
Oczywiście wiem, że niczego porządnego na początku nie zrobię. ale właśnie wykonanie od podstaw takiego na przykład ostrza byłoby moim celem.
)
To nie chodzi o to że Cię tu zniechęcamy, ale na fali amerykańskiego programu większość nowych zaglądających na forum kojarzy kowalstwo tylko i wyłącznie z robieniem noży.
A noże czy szable to przede wszystkim szlifowanie, co w programie jest mniej akcentowane, bo mało widowiskowe. Można robić świetne ostrza bez kucia i od tego trzeba by zacząć, żeby robić to dobrze. Kowalstwo zaś jest przebogate w formy i pasjonujące również bez noży do czego koledzy delikatnie zachęcają
A noże czy szable to przede wszystkim szlifowanie, co w programie jest mniej akcentowane, bo mało widowiskowe. Można robić świetne ostrza bez kucia i od tego trzeba by zacząć, żeby robić to dobrze. Kowalstwo zaś jest przebogate w formy i pasjonujące również bez noży do czego koledzy delikatnie zachęcają
Że skleceniem prowizorycznego paleniska raczej problemów mieć nie powinieneś, a koksu nazbierasz na torach.
witaj.
Cześć , mówią ze potrzeba matką wynalazków , więc działaj .
Kiedy przypomnę sobie moje początki i kucie na zimno przez dość długi czas to stwierdzam, że nie ma rzeczy niemożliwych. Oczywiście początki wiążą się z totalnym brakiem narzędzi.
Cześć