Pomoc mile widziana - palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Pomoc mile widziana - palenisko gazowe
Beton odlewany z cementu górkal do 1350 C, w środku wełna kominkowa do 450 C ( bo taką miałem na stanie...). Siateczkę pstryknę później.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zdjęcie zrobiłem ale nie mam zielonego pojęcia jak tutaj dodać zdjęcie... mam poniżej 0,5 MB.
Konkrety: flara ma 4 cm x 14 cm x 2 cm ( głębokość). Otwory mają 5 mm szerokości, rozmieszczone są na tej powierzchni w 3 szeregach po 10 otworków ( z grubsza...)
Jak próbowałem flary okrągłej o średnicy 4 cm to problem niespalonego gazu był taki sam.
Konkrety: flara ma 4 cm x 14 cm x 2 cm ( głębokość). Otwory mają 5 mm szerokości, rozmieszczone są na tej powierzchni w 3 szeregach po 10 otworków ( z grubsza...)
Jak próbowałem flary okrągłej o średnicy 4 cm to problem niespalonego gazu był taki sam.
-
graffic
użyj przycisku - pełny edytor i podgląd, później w zakładce załączniki - dodajesz plik
Chyba się udało ze zdjęciem. Dzięki graffic!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Rozumiem, że flara jest zrobiona z profila 40x20 i w ściance 40 mm powierciłeś otwory? Jeśli tak to mieszanka trafia na środek siateczki, a z tyłu i z przodu bida. Flara powinna być wyższa by mieszanka mogła się w niej równomiernie rozłożyć. Spróbuj flarę z robić np z profila 80x40 lub 60x40. Ten pierwszy byłby lepszy.
Kontakt 517355290
Dla mnie wszystko jasne. Zbyt duża dysproporcja pomiędzy przekrojem rury doprowadzającej powietrze (1 ") do palnika, a przekrojem samej flary. Dmuchawa w tym przypadku za mało wydajna. Zmniejszenie przekroju (dwukrotne) za radą Banana na pewno da efekt.
- BANAN
- arcyweteran forum
Sugerowałem wyższą flarę. Zmiana średnicy mieszalnika z 1 cala na 1,1/4 lub 1,1/2 zapewniła by swobodniejszy przepływ powietrza z wentylatora, który ma wydajność wystarczającą ale zbyt mały stopień sprężania by przecisnąć się przez małe przekroje.
Kontakt 517355290
Pisząc "za mało wydajna" miałem na myśli ogólne parametry dmuchawy, w domyśle właśnie sprężanie. Wiemy że niepowodzenie w tym przypadku tkwi w stratach (oporach) na drodze dmuchawa - komora pieca , powstających w wyniku jej konstrukcji.
Na temat samej flary się nie wypowiadam, bo moja wiedza jest tu zbyt ogólnikowa.
Na temat samej flary się nie wypowiadam, bo moja wiedza jest tu zbyt ogólnikowa.
ok, zrobię wyższą flarę. A co z otworami i ich średnicą? Jest ok czy zmieniać ? ( w końcu robię nową...)
Tak czy inaczej i tak wiszę piwo
Tak czy inaczej i tak wiszę piwo
Tylko się zastanawiam czy to rozmiary flary mogą mieć wpływ na niespalanie mieszanki...? Czy niepełne spalanie gazu może mieć jakiś inny powód w tym piecyku? Jak miałem okrągłą flarę to problem z niespalaniem był podobny.
- BANAN
- arcyweteran forum
Na razie nie zmieniaj, postaraj się bardziej równomierniej je powiercić. Jeśli po odpaleniu będą zachodzić jakieś efekty akustyczne, których nie da się ustawieniami wiatru i gazu zniwelować, to będziemy rozwiercać. no i daj większego przekroju rurę na mieszalnik.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Może mieć również średnica otworów siateczki. Zbyt małe otwory wiążą się ze zbyt dużym wyhamowaniem strumienia mieszanki. Ale zbyt duże otwory mogą skutkować przeskokiem płomienia do palnika.
Kontakt 517355290
Witam ponownie,
Zmieniłem palnik na szerszy ( nypel z 1 cal na 1,1/4 cala i dalej na 2 cale), widać to mniej więcej na zdjęciu. Powietrze z rekuperatora odłączone, za radą Banana podłączam tylko na krótko suszarkę od góry. Różnica jest taka że po dodaniu większej ilości gazu ( około 0,4 ) zaczyna wyć jak silnik rakietowy.
Niestety problem jest ciągle taki sam - kłęby pary/ niespalonego gazu. Czujnik gazu i czadu wyje po 5 minutach grzania. Na flarze płomień ładnie się pali, grzeje całkiem przyzwoicie. Rozszczelniłem dodatkowo tylne drzwiczki żeby więcej powietrza z tyłu dostał i w sumie ciągle to samo.
Panowie, o co tu chodzi... ? Za mały przekrój paleniska? Za płytka flara > robić drugą za radą Banana?
Pozdrawiam,
Daniel
Zmieniłem palnik na szerszy ( nypel z 1 cal na 1,1/4 cala i dalej na 2 cale), widać to mniej więcej na zdjęciu. Powietrze z rekuperatora odłączone, za radą Banana podłączam tylko na krótko suszarkę od góry. Różnica jest taka że po dodaniu większej ilości gazu ( około 0,4 ) zaczyna wyć jak silnik rakietowy.
Niestety problem jest ciągle taki sam - kłęby pary/ niespalonego gazu. Czujnik gazu i czadu wyje po 5 minutach grzania. Na flarze płomień ładnie się pali, grzeje całkiem przyzwoicie. Rozszczelniłem dodatkowo tylne drzwiczki żeby więcej powietrza z tyłu dostał i w sumie ciągle to samo.
Panowie, o co tu chodzi... ? Za mały przekrój paleniska? Za płytka flara > robić drugą za radą Banana?
Pozdrawiam,
Daniel
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- BANAN
- arcyweteran forum
Jak wyje to rozwierć otwory siateczki po trochu do ustania wycia. Za ciasna komora i dlatego tak się dzieje. W otwartej przestrzeni pewnie działa bez zarzutów. Nadal uważam, że para wynika z niedosuszenia czy też nie wypalenia betonu. Ostatnio wylałem z betonu BOK 160 nową komorę pieca wytop owego. Po pięciu godzinach wytopu nadal było widać unoszącą się parę mimo, że wewnątrz było 1500 stopni.
Kontakt 517355290
Ok, zrobię tak jak mówisz z flarą. Załóżmy że to wilgoć wydobywa się z pieca. Ale to nie tłumaczy wariacji czujnika czadu po 5 minutach - czy się mylę?
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.