sp. ks. Jankowski

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Tomek Błotnicki
Kontakt:

sp. ks. Jankowski

Post autor: Tomek Błotnicki » 14 lip 2010, 17:43

Zmarł ks. Jankowski.
Znamy go wszyscy z głupawych występów antysemickich i barokowego przypychu, z jakim się obnosił itp.
Pamiętajmy jednak, że był wielkim przyjacielem kowali, wspierał ich i chronił za komuny, był mecenasem (w klasycznym tego słowa znaczeniu) wielu mistrzów kowalskich i koneserem kowalstwa najwyższych lotów. To dzięki ks. Jankowskiemu powstały genialne prace mistrza Zulewskiego z Gdańska. Kraty do kościoła sw. Brygidy "historia orłów polskich" i inne dzieła.
Każdy może mieć wiele twarzy. Ks. Jankowskiego zapamiętajmy jako mecenasa kowalstwa.
O jego wygłupach zapomnijmy.

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 14 lip 2010, 18:46

ja tam kler mam głęboko w ... , ale dzieki ludziom pokroju Jankowskiego świat idzie do przodu.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 14 lip 2010, 20:03

Tomek wybacz, ale to że facet lubił kowalstwo i kowali (piękne rzeczy i dobrych rzemieślników) nie zmaże w moich oczach obrazu księdza.... hmm każdy wie jakiego. Ale z tej strony ks.Jankowskiego nie znałem. Jak będziesz miał chwilę napisz coś jeszcze na ten temat, intrygująca sprawa.

Tomek Błotnicki
Kontakt:

Post autor: Tomek Błotnicki » 14 lip 2010, 22:42

Mnie też ks. Jankowski żenował swoją postawą, nie moja bajka. I nie mówmy o tym.
Wiem tylko z pierwszej ręki, od ucznia Zulewskiego - Arka Gawęckiego, że Jankowski bywał u nich w kuźni, uwielbiał to. No i wspierał Zulewskiego, jak komuna go gnębiła i nie mógł oficjalnie znaleźć pracy. Jankowski nigdy nie odmówił pomocy dwóch grupom zawodowym - stoczniowcom i kowalom. Dawał pracę, gdy jej nie było.

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 14 lip 2010, 22:49

Panowie i Panie powiem tylko tyle w tą instytucję wbijam przecinak tępy. Mimo to mam trzech przyjaciół ale zakonników nie tych czarnych bandytów, wyciskaczy. przepraszam może kogoś obrażam ale taki już jestem anty kler...

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 15 lip 2010, 00:02

proszę nie zaczynajcie mi tu rozmowy o kościele i religii, bo jest to jeden z tematów taboo na tym forum.

Temat jest o Jankowskim, więc rozmawiajmy o nim. jakiś czas temu było coś o bursztynowym ołtarzu czy czymś takim:) zlecenie dał Jankowski, a bursztyn podobno nie do końca pochodził z oficjalnych źródeł:) Fakt, że robota była piękna!
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Tomek Błotnicki
Kontakt:

Post autor: Tomek Błotnicki » 15 lip 2010, 15:16

Jeśli mogę to zamykam temat. Nikiel masz rację, nie ma co rozpędziać tematu. chciałem tylko przypomnieć jeden fakt, być może godny odnotowania.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 15 lip 2010, 15:21

Zaintrygowany tematem, poczytałem trochę na temat. Jestem pod wrażeniem prac jakie wykonał Zulewski, chyba od razu wpisują się w nasze dziedzictwo narodowe, na myśl że bez udziału ks. Jankowskiego te prace mogły by nigdy nie powstać żal dupę ściska :-|

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 16 lip 2010, 08:21

czasami jednak się przydają te "klechy" co? ;]
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 17 lip 2010, 17:40

jak tylko nie dotykają dzieci i kleryków to jEst ok:) prałat chyba miał jakieś takie epizody. jakiś czas temu było trochę szumu chyba:/ I jeśli tak było faktycznie, to żadna działalność filantropijna tego nie zmyje.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 01 sie 2010, 23:48

Wracając z Ustki byłem, widziałem, pomacałem. Kowalstwo najwyższej jakości, każdy detal niesamowicie dopracowany, zero kompromisów, robi wrażenie.
Można sobie popatrzeć, http://www.grafidea.pl/kuznia/Zelazo/krata/Krata.htm ale to nie to co na żywo

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”