Galeria
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
{Ornatus} fajna kucizna, super, że dziabiesz już w ten sposób, co prawda ślimaczkom do ideału jeszcze brakuje (nie sa idealnie zawinięte na ciasno - szczególnie podpochwytowe) ale idea, koncepcja bardzo słuszna - czopowanie, rozklepanie - brawo, oby tak dalej do przodu. Gięcie łukowe balustrady to praca 3D - spora trudność, nigdy tego nie lubiłem hehe
. Czy słupek początkowy to kwadrat 25 czy płachol 30x20?
Pierwsze wykonanie bramy!!!
Wreszcie ukończyłem swoją PIERWSZĄ bramę. Czas realizacji w moim przypadku to 2,5 tygodnia razem z furtką. Dodatkowo montaż zrył mi czache i zalokował kolejne 2 dni. Wiele zawdzięczam kolegom z forum i dziękuje za wszelkie dorady, szczególnie Robert W, Jolo.
Poniżej przedstawiam kolejne etapy, zdjęcia ułożyły się od końca;)
Poniżej przedstawiam kolejne etapy, zdjęcia ułożyły się od końca;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki Harlem za opinie. Z tymi prętami pionowymi tez się zastanawiałem ale już po skręceniu:) Ojciec kiedyś mi zrobił skręcarke i chciałem ją po prostu wykorzystać :-D
Nie cynkowałem bo nie wiem jak to się robi :-/ . Malowałem podkładem i później farbą "rynna dach ogrodzenie" taki półmat, od zawsze go używam i dobrze się sprawdza. 8-)
Nie cynkowałem bo nie wiem jak to się robi :-/ . Malowałem podkładem i później farbą "rynna dach ogrodzenie" taki półmat, od zawsze go używam i dobrze się sprawdza. 8-)
Najna fotorelacja
Napracowałeś się co widać, brama ładna fajnie wykonana widać starannie itd, zastanawia mnie tylko dlaczego tak wysoko nad ziemią wisi i czemu tak daleko od słupków? Słabo to wygląda, chyba że od razu wziąłeś pod uwagę to że kiedyś położą tam kostę brukową 
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
Marcin słusznie zauważyłeś. Brama robiona była jako pierwsza dla siebie. na drugi rok stawiam murowane słupki. A poza tym jak kasa będzie tez myślałem o kostce. Poprzednia brama po dziadku była niżej, ale po tych śniegach wole bramę mieć wyżej :-D
Rav08 dzieli za info odnośnie ocynkowni, rozjeże sie na przyszłość w Lublinie.
Powiem wam tak an marginesie że wcześniej miałem roboć wszystko z gotowców, ale przypadkowo trafiłem na to forum i to zmobiliozowało mnie do kucia ręcznego. Teraz czuje większą satysfakcję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rav08 dzieli za info odnośnie ocynkowni, rozjeże sie na przyszłość w Lublinie.
Powiem wam tak an marginesie że wcześniej miałem roboć wszystko z gotowców, ale przypadkowo trafiłem na to forum i to zmobiliozowało mnie do kucia ręcznego. Teraz czuje większą satysfakcję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- pomocnik94
Hej!!
Może to co pokażę jest szpetne i nie estetycznie zrobione (bo jest), ale liczy się historia :-) , bo te elementy kleszczy zostały odkute na polu namiotowym na grillu i malutkiej pompce od materaca po zakładzie ze znajomym, ze na grillu rozgrzeje i ukuje stal. W ruch poszedł młotek od śledzi do namiotu, wielki kamień (jako kowadło) i pręty ósemki znalezione niedaleko. Postanowiłem, że w domu zanituje i powieszę te krzywasy we warsztacie na pamiątkę po wakacjach i młodzieżowych wygłupach.

Uploaded with ImageShack.us
ps. o dziwo grila nie spaliłem ;-) a moje zmagania ściągły sporą grupę widzów
Może to co pokażę jest szpetne i nie estetycznie zrobione (bo jest), ale liczy się historia :-) , bo te elementy kleszczy zostały odkute na polu namiotowym na grillu i malutkiej pompce od materaca po zakładzie ze znajomym, ze na grillu rozgrzeje i ukuje stal. W ruch poszedł młotek od śledzi do namiotu, wielki kamień (jako kowadło) i pręty ósemki znalezione niedaleko. Postanowiłem, że w domu zanituje i powieszę te krzywasy we warsztacie na pamiątkę po wakacjach i młodzieżowych wygłupach.

Uploaded with ImageShack.us
ps. o dziwo grila nie spaliłem ;-) a moje zmagania ściągły sporą grupę widzów