Biurokracja

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 21 paź 2010, 21:32

Ja jestem na ryczałcie + Vat a papiery prowadzi księgowa za 150zł/miesiąc - i uważam, że warto - to cena spokoju... a z podatkiem to podobnie jak zk pisał......odliczeń nie ma tylko vat z zakupów....

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 21 paź 2010, 22:02

Dambas - ja mam wszystkie 3 kody i działalność usługową, podatek na zasadach ogólnych bez VATu księgowa mi doradziła - do 50tyśa bez VATu a jak firmy będą się pchały to sobie wskoczysz na VAT -w koszty wrzucam wszystko oprucz VATu w sumie i tak robię ciągle klientów indywidualnych.
Księgową mam za 60zł mies. -może to nie pedagogiczne ale facetka powiedziała, że w sumie wszystkiego nie muszę ujawniać ( żeby wilk syty i owca cała :mrgreen: )

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 21 paź 2010, 23:27

Daszin, to otwarte forum, nie ułatwiaj kontrolerom z US, aby sie za ciebie zabrali.

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 22 paź 2010, 21:26

ja na insynuacje klienta żeby bez faktury ,taniej odpowiadam że on ,, będzie sie cieszył że kupił taniej , a ja bede miał przez 5 lat topór nad głowa w postaci 70 % nieujawnionych dochodów " .

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 25 paź 2010, 00:54

W grudniu chce miec juz założona działalność. Więc z waszych dorad mam mieć ryczałt ewidencjonowany. A jak ma sie do tego karta podatkowa?

Rozumuję ze to bedzie działalnośc usługowa. Jak wyglada temat zakupu materiału. Bo ja wpisuje w ewidencji swój przychód (czyli razem z kosztami). Ale czy materiał teoretycznie brać na fakture imienną klinta?
Kolejny temat to czy moge cos wykonac i sprzedać np. grill czy wieszak.?
Bo znajoma chce w styczniu zrobić u mnie meble i wieszaki do kwiaciarni. I ten zakup ma byc finansowany z jej dotacji. I jak uwzględnic tu temat zakupu materiału i czy (jak przy ryczałcie ewidencj.) jak wystawie jej rachunek a nie fakture vat to bedzie pasić odnoścnie wydatkowania tej jeb... dotacji mojej znajomej.

szekspir

Post autor: szekspir » 25 paź 2010, 11:16

Wystawisz jej rachunek uproszczony,uwzględniajac wszystkie koszty,dla niej to tylko podkładka do przedstawienia wydatków z tej dotacji,bo musi przedstawić na co to spożytkowała,z tej kwoty twój podatek to jakieś dzrzazgi będą(na ryczałcie),albo wcale nic

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 25 paź 2010, 20:06

rachunek to jak Fakrura bez watu , da sie ja wrzycić w koszty, odpisać od przychodu, jak ktoś kce jeszcze vat odpisywać , to niech zakupi materiały , czyli weź fVat na klienta a wystaw rachunek na usługę, nieco wyższy podatek bo 8% a nie 5,5% jak na produkcji
ale przecież na koniec roku ci oddadzą :-)

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 26 paź 2010, 10:13

Ja się tylko zastanawiam czy zk powiedział prawdę :-]

Z tego co mi wiadomo od 2010 obrót ma wynosić 100 tyś zł. Aby automatycznie wejść na vat.
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 26 paź 2010, 13:37

ile jest dokładnie w tej chwili to niewiem , przedtem to liczyli od kursu euro 10 000 , mozliwe że podnieśli próg , zrobienie 40 000 zł obrotu to wcale niejest tak duzo .
Najważniejsze w tym jest to że kase fiskalną zakupic trza przed przekroczeniem progu.

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 02 lis 2010, 20:39

Koledzy dzis żłożyłem papiery o dotacje, jezdziłem do urzedu de 4 razy!!!!!!!!! i poprawiałem to gówno.
W kużni zalałem posadzkę i wcementowałem podstawe do imadła i felgę do mojej moblinej gietarki. W palenisku zjarał mi sie silnik , jutro montuję nowy. Przegradzam pomieszczenie sciana z blachy trapezowej aby miało 49m.
Młot nadal stoi na zewnątrz. W czwartek jade do stalowej woli po pas transmisyjny pod mlot. Maja róznej grugosci w dobrych cenach.
Nie wiem jak wsadzic mót do warsztatu, bo wózek widłowy nie da rady.
Pierwsze ustawie ten cały młot a póżniej to kowadło. Tylko ta rura do nagniatania sprzegła jest troch zardzewiała i nie wiem czy wyjdzie. A bez wyjecia pownie to kowadło przy nasuwaniu mi ja rozgniecie. Ku............

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 02 lis 2010, 20:52

i niech mi ktos powie ze w koniz nie jest ciezka robota... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”