Przecinarka do metalu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Tekst z linku powyżej bardzo przydatny
Artykuły » Ekspolatacja taśm tnących
Docieranie taśmy tnącej
Procedura docierania pił tasmowych W celu wydłużenia żywotności taśmy tnącej należy ją wcześniej dotrzeć czyli delikatnie zaokrąglić krawędzie jej zębów. Dzięki temu piła taśmowa może zwiększyć swoją żywotność nawet o 30%! Zasada docierania piły taśmowej: W trakcie cięcia materiałów łatwo skrawalnych posuw na poziomie 50% wartości roboczej piłę można uznać za dotartą po przecięciu ok 300-600cm2 W trakcie cięcia materiałów trudno skrawalnych...
Czytaj więcej
Dobór odpowiedniej prędkości Poniedziałek, 16 Luty 2009
Tabela doboru prędkości pił taśmowych Prędkość piły taśmowej to prędkość z jaką jej uzębienie skrawa przecinany materiał. Poszczególne rodzaje metali wymagają odpowiednich prędkości: PRZECINANE MATERIAŁY PRĘDKOŚĆ [m/min] żeliwa 35-70 staliwa 50-70 mosiądze 75-105 brązy czerwone...
Czytaj więcej
Posuw
Posuw taśmy tnącej Posuw to głębokość z jaką zęby piły taśmowej penetrują przecinany materiał w danej jednostce czasu. Im większy jest posuw tym mniejszy kąt płaszczyzny ścinania. Dzięki temu praca piły taśmowej jest najbardziej wydajna. Należy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę, jaka wydziela się w trakcie skrawania metalu. Jej niski poziom powinien być utrzymywany za pomocą płynu chłodząco-smarującego.
Czytaj więcej
Obserwacja kształtu wiórów
Obserwacja kształtu wiórów w procesie cięcia Z pozoru niepotrzebne wióry powstające w trakcie cięcia metalu mogą stać się doskonałym wskaźnikiem właściwego doboru poszczególnych parametrów piły taśmowej. Jeżeli: wióry są cienkie i rozdrobnione należy zwiększyć posuw taśmy tnącej wióry są grube i przypalone należy zmniejszyć prędkość piły taśmowej i (lub) posuw wióry są poskręcane i sprężyste wszystkie ...
Chłodzenie i smarowanie
Chłodzenie i smarowanie taśmy tnącej Tak jak płyn chłodzący w chłodnicy samochodu tak płyn chłodząco-smarujący powinien znaleźć się na wyposażeniu każdej przecinarki taśmowej. Jego zadaniem jest chłodzenie piły taśmowej, usuwanie powstających w trakcie skrawania metalu wiórów, oraz ograniczanie niepotrzebnego tarcia. Dzięki temu przedłuża się żywotność zarówno samej taśmy tnącej jak i przecinarki taśmowej. Płyn powinien być doprowadzany bezpośrednio na obszar cięcia w proporcjach rozcieńczeni...
Artykuły » Ekspolatacja taśm tnących
Docieranie taśmy tnącej
Procedura docierania pił tasmowych W celu wydłużenia żywotności taśmy tnącej należy ją wcześniej dotrzeć czyli delikatnie zaokrąglić krawędzie jej zębów. Dzięki temu piła taśmowa może zwiększyć swoją żywotność nawet o 30%! Zasada docierania piły taśmowej: W trakcie cięcia materiałów łatwo skrawalnych posuw na poziomie 50% wartości roboczej piłę można uznać za dotartą po przecięciu ok 300-600cm2 W trakcie cięcia materiałów trudno skrawalnych...
Czytaj więcej
Dobór odpowiedniej prędkości Poniedziałek, 16 Luty 2009
Tabela doboru prędkości pił taśmowych Prędkość piły taśmowej to prędkość z jaką jej uzębienie skrawa przecinany materiał. Poszczególne rodzaje metali wymagają odpowiednich prędkości: PRZECINANE MATERIAŁY PRĘDKOŚĆ [m/min] żeliwa 35-70 staliwa 50-70 mosiądze 75-105 brązy czerwone...
Czytaj więcej
Posuw
Posuw taśmy tnącej Posuw to głębokość z jaką zęby piły taśmowej penetrują przecinany materiał w danej jednostce czasu. Im większy jest posuw tym mniejszy kąt płaszczyzny ścinania. Dzięki temu praca piły taśmowej jest najbardziej wydajna. Należy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę, jaka wydziela się w trakcie skrawania metalu. Jej niski poziom powinien być utrzymywany za pomocą płynu chłodząco-smarującego.
Czytaj więcej
Obserwacja kształtu wiórów
Obserwacja kształtu wiórów w procesie cięcia Z pozoru niepotrzebne wióry powstające w trakcie cięcia metalu mogą stać się doskonałym wskaźnikiem właściwego doboru poszczególnych parametrów piły taśmowej. Jeżeli: wióry są cienkie i rozdrobnione należy zwiększyć posuw taśmy tnącej wióry są grube i przypalone należy zmniejszyć prędkość piły taśmowej i (lub) posuw wióry są poskręcane i sprężyste wszystkie ...
Chłodzenie i smarowanie
Chłodzenie i smarowanie taśmy tnącej Tak jak płyn chłodzący w chłodnicy samochodu tak płyn chłodząco-smarujący powinien znaleźć się na wyposażeniu każdej przecinarki taśmowej. Jego zadaniem jest chłodzenie piły taśmowej, usuwanie powstających w trakcie skrawania metalu wiórów, oraz ograniczanie niepotrzebnego tarcia. Dzięki temu przedłuża się żywotność zarówno samej taśmy tnącej jak i przecinarki taśmowej. Płyn powinien być doprowadzany bezpośrednio na obszar cięcia w proporcjach rozcieńczeni...
Jezeli chodzi o techniczne sprawy zwiazane z pilami tasmowymi to znalazlem ich druga strone - http://www.tnijtanio.info/ . Tam jest jeszcze wiecej przydatnych informacji niz na stronie sklepu.
Jako, że sama piła taśmowa to nie wszystko, poniżej pokaże wam nowy rolotok do wprowadzania materiału do cięcia. W poniedziałek razem z Salaputro postanowiliśmy zbudować ten właściwy, ostateczny, regulowany, i mobilny bo na kółkach (Spontan - nie denerwuj się
) Mobilność ma nam ułatwić błyskawiczne odsunięcie go od piły i wjechanie transportem bezpośrednio pod regał na materiał i chainblock-iem rozstawienie tegoż materiału na półkach. Sam rolotok ma 320cm długości, 12 łożyskowanych rolek o średnicy 50mm, mocowanych segerami. Ha, bym zapomniał, Salaputro kupując dzisiaj materiał w hurtowni stali, nie omieszkał skontrolować co złomo-chłopcy mają na placyku i przypadkiem góra rolotoku z fotografii to własnie prezent ze złomu. A już mieliśmy przygotowany na dzisiaj towar by składać rolotok do kupy z własnej produkcji rolek. Zaoszczędziliśmy czas i materiał.
Spód rolotoku ma regulowaną wysokość blokowana na każdej z czterech stop. No i jeździ na 16cm kółkach. Znalazł się też czas na klimatyczne fotki 8-)
Spód rolotoku ma regulowaną wysokość blokowana na każdej z czterech stop. No i jeździ na 16cm kółkach. Znalazł się też czas na klimatyczne fotki 8-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jest zakotwiczony śrubowo do samej piły, regulacje pozwalają wprowadzać korekty poziomów podczas eksploatacji tak rolotoku jak i samej piły. Mimo większej ilości zabawek ale posadzonych na kółkach mamy większy plac zabaw. I o to chodziło, żeby w lepsze gry i zabawy się bawić. 8-) Zapomniałem dodać, że na wyjściu z drugiej strony piły jest specjalny uchwyt na różnej długości zderzak w zależności jak długi materiał po obcięciu potrzebujemy. Brakuje mu tylko stałego przymiaru. Zastanawiam się czy czasem nie założyć mu cyfrowy zderzak, wtedy nie potrzeba żadnej miary. Sama piła ma założoną przez nas laserową linię cięcia (taka wirtualna cecha) ale nie do końca miejsce jego posadowienia jest właściwe i trzeba to w wolnej chwili zmodyfikować.
Czołem panowie!
Mam możliwość zakupu piły ramowej w cenie 1000zł, a jako iż nie tnę dużo to stwierdziłem, że nic więcej mi nie potrzeba (gumówka brudzi cały warsztat, a taśmówka za droga). Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czy jest możliwość dokupienia doń brzeszczotów (nie mogę nigdzie znaleźć)
Pozdrawiam i z góry dziękuję:
Tomek
Mam możliwość zakupu piły ramowej w cenie 1000zł, a jako iż nie tnę dużo to stwierdziłem, że nic więcej mi nie potrzeba (gumówka brudzi cały warsztat, a taśmówka za droga). Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czy jest możliwość dokupienia doń brzeszczotów (nie mogę nigdzie znaleźć)
Pozdrawiam i z góry dziękuję:
Tomek
daruj sobie taki sprzęt przedpotopowy. Bezużyteczny sprzęt. Prędkość cięcia doprowadzi cię do rozpaczy. Lepiej jednak poodkładaj jeszcze trochę pieniędzy i kup taśmówkę. Tym sprzętem materiału ze ścianką 2mm raczej nie utniesz. To jest sprzęt do ciężkiej metalurgii. Kiedyś miałem takie coś i powiem, że i tak więcej ciąłem flexem. Szkoda pieniędzy. Bynajmniej jeżeli się uprzesz na ten sprzęt to targuj się do 500. To prehistoria taki sprzęt, więc nie ma sensu więcej za to płacić jak za złom.