skrecanie wzdłużne
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
krasnal831
skrecanie wzdłużne
witam mam takie pytanie zrobiłem sobie skrecarke do skrecania wzdłużnego pretów np 12mm ,14, 16, a mam do was takie pytanie- czy mozna skrecać wzdłużnie profil 20x20 mm , gdyz jadąc samochodem widziałem takie ogrodzenie ale nie jestem pewien moze sie mi przewidziało prosze o odpowiedz na nurtujace mnie pytanie pozdrawiam i dziekuje za pomoc
-
krasnal831
15x15 ma ściankę 1,5 , widziałem skręcone 15stki choć to może za dużo powiedziane, jeden obrót na 40cm, ja pręty skręcam 1 obrót na 10 cm wtedy wychodzi ładna śruba , nie ma szans tak skręcić profil , choć mam jeden pomysł , tzn włożyć pręt 12x12 do profila 15x15 (jk wejdzie )skręcić wszystko razem (o ile nie pęknie na szwie) potem obciąć z jednej strony i wykręcić pręt z profila (o ile wyjdzie) , ale chyba to /skórka za wyprawkę/ chyba tylko po to by udowodnić że sie da ,
teraz zimą można by zaspawać zalać wodą , na mróz , potem jak zmarznie to kręcić
teraz zimą można by zaspawać zalać wodą , na mróz , potem jak zmarznie to kręcić
obrotów nie było dużo, ale nie zawsze dużo znaczy ładnie. Było to może jeden max 1,5 obrotu na około 40cm. Wyglądał dobrze, zrobione po taniości i masywnie wygląda. Profil nie był zaspawany. Facet twierdził, że rzadko sie nie udaje, chyba właśnie na szwie czasem pęka. Jak kto ma kawałek leżeć i skręcarkę może zawsze spróbować