Tematy Szekspira

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

szekspir

Post autor: szekspir » 09 gru 2010, 15:48

Dzisiaj zapodaje foto jak wykonywać samodzielnie element typu C w warunkach naszej kuzni,to samo co gotowiec ale 1/3 tanszy -bo to my mamy zarobić nie hurtownia ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

szekspir

Post autor: szekspir » 09 gru 2010, 16:57

Następnym tematem który to pokaże będą wytłaczanki (to moja nazwa) ale inaczej reliefy w miedzi ja wykonuje dwa orły,ale macie tu możliwości takie jak kwiaty,maki,statki,tace i tp bzdety,Może te tematy będą troche haotyczne troche tego troche tego i przeplatające się ale w pewnym stopniu powstają na zasadzie prac w moim warsztacie

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 09 gru 2010, 19:48

szekspir pisze:Dzisiaj zapodaje foto jak wykonywać samodzielnie element typu C w warunkach naszej kuzni,to samo co gotowiec ale 1/3 tanszy -bo to my mamy zarobić nie hurtownia ;)
szekspir nie przebijesz ceny hurtowni chyba ze będziesz miał materiał kradziony, jedynie warto robić to dla oryginalnego wyrobu

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 09 gru 2010, 20:28

jolo pisze:
szekspir pisze:Dzisiaj zapodaje foto jak wykonywać samodzielnie element typu C w warunkach naszej kuzni,to samo co gotowiec ale 1/3 tanszy -bo to my may zarobić nie hurtownia ;)
szekspir nie przebijesz ceny hurtowni chyba ze będziesz miał materiał kradziony, jedynie warto robić to dla oryginalnego wyrobu
szekspir,
To prawda, jeśli "C" 95mm w hurtowni kosztuje 95gr za sztukę to nie możesz pisać że jesteś wstanie zrobić ja 3x taniej. Mniej więcej 40 sztuk można wykonać na godzinę (ciecie materiału, zagrzanie, rozklepanie, odciśniecie wrębów, 2 krotne zawinięcie) a cena materiału na tę jedna sztuke wyniesie ok 65gr to aby konkurować masz do dyspozycji 30gr/szt. Czyli 12zł na godzinę pracy i z tego zdejmujesz jeszcze koszty własne, zus, podatki, prąd, grzanie materiału (koks, gaz) itd. Myslę, że gdyby 8 godzin dziennie robić te C-tki to w kieszeni pozostanie nie więcej niż 300-400zł na miesiąc.
Właśnie dzisiaj ofertowałem wykonanie 2 tys. sztuk "C" 160mm i samo wykonanie, aby było dla nas opłacalne, zamknęło się kwotą 1400pln + vat zaznaczam, że jest to wykonanie, bez materiału i to w najprostszej postaci, bez rozklepanych końcówek, tylko ugięty materiał w kształt "C" - jednym słowem dramat, tzw. "piękne gówno". Czas pracy ok. 9 godzin dla 2 osób. Jednym słowem nie da się konkurować z masówką. Zresztą to tylko wynik finansowy i absolutnie żadne inne zadowolenie.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 09 gru 2010, 20:51

jeśli chodzi o gotowe elementy "C", "S", [czy też b, r, w, g...] to zgadzam się z przedmówcami i obyśmy doczekali czasów, kiedy to ludziskom znudzi się w końcu ta badziewna sieczka!

teraz duuuuża pauza...

...a teraz delikatna sugestia, tylko nie krzycz na mnie, bo się będę jąkał ;P:
czy ten "ptak" nie jest czasem abu zbyt kanciasty??
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 09 gru 2010, 21:07

Ceny hurtowni nie przebije,ale dobrze umieć i wiedzieć co i jak .Ale tez są Cetki eski o nietypowych wymiarach duże małe które można samemu zrobić.Dobrze ze Szekspir pokazuje tutki jakie elementy jak wyrabiać.Ja mam pytanko jak jest z powtarzalnością wzorów?

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 09 gru 2010, 22:22

jeśli masz oprzyrządowanie to powtarzalność jest prawie równa identyczności. Jesli wszystko z łapy to masz "hand made"
reneq: zawsze będą "koneserzy" takiego asortymentu, a raczej miłośnicy jak najniższej ceny za wykonanie np. ogrodzenia z takich elementów. Ale to inna historia i nie miejsce by zachwycać się tego typu elementami. Morał płynie taki: nauka kręcenia takiego elementu "C" pozwala nam potem kręcić znacznie trudniejsze woluty, o zmiennym przekroju itd. . . coś czego nie ma w hurtowniach elementów tzw. kutych. I to jest właściwe podejście.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 09 gru 2010, 22:27

moze ze wzgledu na to iż taką małą hurtownie posiadam , powiem jak sie robi u mojego producenta np C 120 , w ilości naprawdę ogromnych , wiec materiał kupuje sie całego tir a drutu w kłębkach 24T w wyjatkowo niskiej cenie :D i jest to zazwyczaj drut 10 - 10,5 mm, przepuszcza sie go przez walce aby uzyskać 12x6 , następnie tnie sie, nie pojedynczo tylko po 10 szt za jednym cieciem na gilotynie, materiał jest tak policzony aby przy minimalnym nakładzie materiału uzyskać nadający sie do sprzedaży produkt, potem do pieca i na rozkuwarkę gdzie materiał jest rozkuwany pomiędzy walcami , uzyskuje się tez wyciągnięcie materiału o ok 2 cm, nastepnie na elektryczną, automatyczna zwijarkę i po robocie , myślę że dla 2 osób wykonanie 2000 szt na dzień nie będzie problemem

teraz matematyka cena materiału ok 35 gr + praca energia i ludzie ok 35 gr wychodzi 70 gr przy C za 95 gr zysk to 25gr X 2000 szt = 500 zł X 20 dni roboczych = 10 000

da się wyżyć. nie?

Szekspir sory że ci bruździmy w temacie

szekspir

Post autor: szekspir » 10 gru 2010, 09:02

To na koniec wam napiszę że moje C to materiał kwadrat10x10 lub 12 x12 nie żaden badziew za 95gr z materiału 12x6!!!! :mrgreen: Jesli za kilogram kwadratu 10x 10 zapłacimy nawet i 3zł iles tam groszy,da nam to ponad 1.20 mb kwadratu z kturego wykonamy 4 szt C o szer 100 mm,lub 4 C o szer 120mm i tak dalej,ja za swoje biore po 3 zł więc ile zarobie z metra kwadratu 10x10 ;) do początkujacych :nie kupujcie badziewia z płaskownika 6x12 tak nigdy nie pokonacie konkurencji.Natomias pokazanie wykonania elementu C to jedynie zachęta do produkcji ozdób we własnym stylu i nie muszą to być C-etki,ale macie jasno na białym jak sklepac płetwę i jak ją zagąc i równie dobrze te zakonczenie pręta może być zakonczeniem naszych tralek balustradowych,nóżek stolika i masy innych zastosowan.Czy wszyscy wypowiadający się tu wyżej to początkujący? :mrgreen:

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 10 gru 2010, 09:34

Szekspir dzięki za porady ,dla początkujących dużo znaczą czasem najprostsze rzeczy są ciężkie na początku.A czy masz na przyrządzie jakieś opory,tym 11letnim.Zostaje jakoś wycelować aby łuk z płetwy ładnie przechodził w dalszą część.Macie jakieś proporcje co do wielkości zawinięcia nazwę płetwy co do całej Cetki.Zdj.nr 4 od góry.

szekspir

Post autor: szekspir » 10 gru 2010, 17:16

Jak jeszcze te płaskie pręty zaginam na tej prasce poziomej do promien łuku jest około 6.5 cm,ale najlepiej jak będzie 6 nie ma to ogolnie wielkiego znaczenia -sam musisz popróbować napewno na koniec łagodnie wejdzie w nasz "łuk " na przyżądzie jak wyginasz to widzisz ile...możesz zrobić kątówką ,przecinakiem znak i tyle ;)

szekspir

Post autor: szekspir » 10 gru 2010, 17:50

Dzis zapodam foto wykonania podkówek na szczęście,dwie będą z poł surówek dla kolegów Dary i Rafała,natomiast ta stara jeszcze z ufnalami dla koleżanki z innego forum..Pamiętajcie że to nie tylko podkówki- ale inaczej czyste "kowalstwo ludowe"

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 10 gru 2010, 19:39

bardzo fajna podkowka ;) mysle jednak ze chlopakom chodzilo o zrobienie podkowy od podstaw... :roll:

PS. na nastepnym spotkaniu zobowiazuje sie taka zrobic ;)

szekspir

Post autor: szekspir » 10 gru 2010, 19:42

Od podstaw bedzie zrobina z płaskownika wyciętego z rączki pługa gdzieś tu wyżej na foto o wymiarach płaskownika 28/8

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 10 gru 2010, 19:47

Coś ładnego hmmmm to nie mam nie robie ładnych rzeczy :( Ale też chętnie zobacze jak się robi prawdziwą kowalską podkowe.Nie musi być ładna ale żebym w końcu zobaczył jak się prawidłowo zagina końcówke podkowy.

Zablokowany

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”