Jakie jest forum?

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 16 gru 2010, 22:29

to inaczej myślimy o kowalstwie. Maszyny same nie robią, tak jak ręka sama nie robi. Ty masz kompletnie inne podejście do pracy, co nie odbieraj jako krytykę. Po prostu inaczej działasz, inaczej tworzysz. Ja od kilku lat przedstawiam mój, nasz (jak pewnie wiesz działamy razem z Salaputro) sposób na realizacje. Korzystanie z wszelkich dóbr techniki jest nieocenione, tak jak i umiejętność manualna formowania stali. Wydaje ci się, że mając dość rozbudowany park maszynowy, nie ma miejsca na ręczne kucie??? Od półtora tygodnia, kujemy liście, woluty, wyciągamy pręty, płaskowniki, nitujemy itd, itd . . . Jeśli tylko, kompletnie starymi technikami kowalskimi, praca może cie oczarować, to pardon, muszę cie zawieść, nie jestem mistrzem w takich realizacjach, bo nie jestem mistrzem kowalskim, ja jestem harlem i tworze sztukę użytkową.
Poprosze o wiedzę tajemną, zdradź chociaż jedną z tajemnic. Jak widzisz pewnie tego nie wykorzystam . . . pozdrawiam

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 16 gru 2010, 22:35

szekspir masz 40 lat to za dużo żeby się udzielać :) denerwująco stwierdzenie co nie a tak samo napisałeś do harlema kiedy odpowiedział na twoje pytanie do banana sory harlem dzięki za odpowiedż ale jestś za młody żeby brać twoje zdanie pod uwage i to można zaliczyć do wspomnianego przez rava siania gdzie popadnie
ps. a marny nożyk to nie krytyka nie uzasadniona zresztą
ps2. na zdrowie panowie
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)

szekspir

Post autor: szekspir » 16 gru 2010, 22:39

Kolego wez się..---słowo na "O".codziło mi o opinie banana jako autora tematu..ten wątek uważam za zamknięty.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 16 gru 2010, 22:39

Szekspir masz talent do podnoszenia ciśnienia. ;)

Mimo wszystko podoba mi się ta rozmowa. Takie jest właśnie nasze forum - różnorodne.
Obrazek

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 16 gru 2010, 22:43

ale to właśnie ten wątek zaczoł rozmowe naucz się czytać ze zrozumieniem forum jet dla mas wszystkie konkretne zapytania powinny iść na PW nie sądzisz??:)
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 16 gru 2010, 23:17

Zawsze wychodzę z założenia że pomysł jest najważniejszy, jak osiągniemy cel POWINNO być mniej ważne.... co za różnica czy coś jest kute z reki młota czy ciskane na prasie? Jeśli efekt jest taki jak powinien być. Widziałem już masę prac w które został wpompowany gigantyczny nakład pracy, a efekt był ... no cóż kiepski-Tyle jeśli chodzi o metody pracy.
Szekspir moim zdaniem celnie zauważył, że się beszta i komentuje, za razem samemu nic nie pokazuje, ale to raczej sporadyczne przypadki. Ja osobiście mam ich zdanie za trzecim zakrętem jelita cienkiego i Tobie Szekspirze radzę to samo. Dajesz się prowokować Miszczom klepadła :lol: Masz potrzebę dzielić się swoją wiedzą, niech ci forum służy za papier toaletowy i korzystaj do woli, fajnie że pamiętasz o (młodych) bo to oni głównie korzystaj, a fachowcy nie wiem czemu dają dyla, lub milczą :/
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 18:24 przez StellArt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 17 gru 2010, 19:47

Rozmowa ważna, ale ja przypominam o szanowaniu języka. StellArt...

Rozmów i kłótni na forum było już wiele. jedne istotne, drugie bez jakiegokolwiek sensu.
Jak czytam to wszystko to mi się wydaje, że społeczność kowali składa się z samych nadwrażliwych ludzi. jedni nie potrafią wyrażać swoich opinii w konstruktywny sposób, a drudzy nie potrafią przyjąć jakiejkolwiek krytyki pod swoim adresem.

:) wszyscy najmądrzejsi i najpiękniejsi. ja jestem fajny kowal, a reszta to bylejacy "składacze" i "autyści"

Troszkę pokory! Forum jest po to, żeby uczyć ludzi o kowalstwie. Nie jest to miejsce dla nadętych bufonów, którzy nie chcą się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi.

Jak ktoś nie potrafi tego zakumać to może pakować mandżur!

przez całą jeseń, było tylko kilka ciekawych tematów, reszta to jakieś ploty (nie mylić z płotami :P ).
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 17 gru 2010, 22:28

z tymi kłótniami (pomijając taką jedną zeszłotygodniową :mrgreen: ) to chyba nie jest tak najgorzej. Koniec końców jest tu grupa ludzi trochę zakręconych, nierzadko indywidualistów z reguły samouków, którzy do wszystkiego musieli dojść sami zanim trafili na to forum.Siłą rzeczy tarcia są wręcz obowiązkowe, a że tam ktoś się obrazi to jego problem - przejdzie mu to wróci (albo nie).
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 17 gru 2010, 22:44

Oj Szekspir dałeś się wypuscić jak stary miś na sztuczny miodek :mrgreen: Zrobiłeś tutka więc chwała ci za to :) .Niestety krytyki już nie przyjmujesz mimo iż napisałeś że się na forum za bardzo słodzi.Jak widze coś ładnego to pisze że mi się podoba.Jak widze jakiegoś knota i wiem że ten ktoś jest w stanie to zrobić lepiej to stwierdzam że to badziewie.Stwierdze marne nożyki jest o tyle dla mnie dobre ponieważ osobiście uważam je za całkowitą porażke.A tak wogóle to już się trochu pogubiłem w tym wszystkim :?
Nie wiem dlaczego ale jakoś odnosze wrażenie że zdążyłem cię polubić :mrgreen: Więc nie krępuj się walnąć ciętej riposty tylko takiej z polotem jakiejś a nie to co tam było powyżej.

szekspir

Post autor: szekspir » 18 gru 2010, 17:21

To fajnie .że lubisz bo ja Ciebie -nic a nic...Ripostę to bym Ci napisał..tylko tu Nikiel stoi na straży języka..więc nie bieRz nic do głowy..życie niech toczy sie swoim rytmem,jak coś wejdzie mi "perfidnego " do głowy to pokaże w szkółce ..A Ten kto chce poznać tajemnice kowalstwa(chociaż jedną) ,to niech włoży worek i wezmie trzonek od młotka i uda się do Fatimy...może jakaś mu się objawi :mrgreen:

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 18 gru 2010, 18:59

Takie wycieczki nic nie dają byłem w tamtym roku i nic mi się nie objawiło niestety :lol:
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 18 gru 2010, 19:16

Szekspir, mi nie przeszkadza, że przeklinasz. Ja sam klnę jak szewc, ale staram się nie robić tego w miejscach publicznych, bo nie tak mnie chowali rodzice. Forum jest miejscem publicznym. nawet jeśli posty piszesz siedząc w miękkim fotelu u siebie w domu:)

To dotyczy wszystkich!

Z poważaniem,
Nikiel
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 19 gru 2010, 12:58

Wy wszyscy chyba nie jesteście normalni :mrgreen:
Popieram Nikla.
I nic więcej wciąż od nowa sr...nie w banie, pierd...nie.
Z czułym pozdrowieniem.
Nikiel chętnie powywalałbym te posty o "płptach" i niech się zeźrą w plenerze. tu tylko nauka. Chociaż nim się śmiertelnie po obrażają ....
Trochę rozwagi tak dla uwagi !

HOWGH

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 19 gru 2010, 14:08

Wszebąd, jak zwykle kwieciście:P

nie ma co wprowadzać nadmiernej cenzury na forum. jak tematy są w dziale "rozmowy" to spoko, ale jak się peplanie rozjeżdża po całym forum , to już nie spoko i cała społeczność powinna na to zwracać uwagę i się napominać. potem nikt niczego nie może znaleźć:/

A co do języka, to admini mają dawać przykład Panie Wszebądzie 8) Ja też się postaram.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 19 gru 2010, 18:02

To i ja również. Kurde blaszka :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”