Młot Kowalski Sprężynowy MR-80A
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
60cm, pień złożony z kantówki dębowej 8x8cm. Pod pniem jest drugie tyle żelbetonu.
Po prostu w fundamencie jest półka na połowę głębokości, gdzie wstawiamy pień.
Musi być koniecznie składany bo tylko wtedy równo stoi i się nie telepie. Po wstawieniu go w dziurę trzeba go dobrze ubić młotem dychą a potem starnikować piłą. No i wszędzie dawać papę pomiędzy drewno a beton.
Musi być koniecznie składany bo tylko wtedy równo stoi i się nie telepie. Po wstawieniu go w dziurę trzeba go dobrze ubić młotem dychą a potem starnikować piłą. No i wszędzie dawać papę pomiędzy drewno a beton.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"
Coś czuję , że będę musiał przenieść młot z dala od budynków sąsiadów i te rady na pewno wykorzystam .Grzesiek pisze:60cm, pień złożony z kantówki dębowej 8x8cm. Pod pniem jest drugie tyle żelbetonu.
Obecnie młot pracuje jakieś 15 metrów od domu sąsiada a to stanowczo za mało żeby się nie czepiali.
Dzwoniłem do gościa który profesjonalnie zajmuje się montażem wibroizolatorów ale nogi mi opadły jak krzyknął za usługę 10 tyś zł . Czy jest to takie drogie , czy po prostu gościowi klepki urwało ?
Pracowałem kiedyś w Zakładach mechaniczno kużniczhych WOSTAL w Wolbromiu tam było to tak zrobione że na kilkunastocentymetrowej warstwie gumy stały ciasno wstawione sprężyny (bardzo solidne) znowu guma i dopiero betonowy pniak, dookoła szczelina 0,5m żeby można było wejść i sprawdzić stan sprężyn. podobno co kilkanaście lat wyciągają pniak i wymieniają całość bo nawet kilka pękniętych sprężyn powoduje nadmierne bujanie i pekanie rur doprowadzających powietrze
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miesiąc temu próbowałem zmniejszyć drgania podkładając wąż gumowy pod młot .
Jest trochę lepiej ale nie na tyle aby spokojnie pracować i nie martwić się sąsiadami.
Niestety muszę po raz kolejny przenieść młot . Wibroizolatory pneumatyczne nie wchodzą w rachubę bo koszty powalają.
Nowy fundament zaczynam kopać w maju według najlepszych recept z forum tzn. drewno pod szabotą ,guma i filc jak dobrze pamiętam , który może okazać się bardzo skuteczny - tak przypuszczam .
Ciekaw jestem czy ktoś stosował filc
z jakim skutkiem i jakiej grubości ?
Jest trochę lepiej ale nie na tyle aby spokojnie pracować i nie martwić się sąsiadami.
Niestety muszę po raz kolejny przenieść młot . Wibroizolatory pneumatyczne nie wchodzą w rachubę bo koszty powalają.
Nowy fundament zaczynam kopać w maju według najlepszych recept z forum tzn. drewno pod szabotą ,guma i filc jak dobrze pamiętam , który może okazać się bardzo skuteczny - tak przypuszczam .
Ciekaw jestem czy ktoś stosował filc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.