Nożyki
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- marcinello
- Kontakt:
-
dara
To ma około 50 warstw.
Sandan, o co chodzi z tą lewą stroną noża, bo nie rozumiem?
Nożyk jest skończony.
Wymiary:
Długośc: 13,5 cm
Szerokośc ostrza: 3cm
Długośc ostrza od brzegu okładzin: 7,5 cm
Szerokośc rękojeści na "brzuszku": 2,5 cm
Grubośc: 3 mm
Średnica przelotki: 3,5mm
Materiały:
Stal: damast 50 warstw resor+piła
Okładziny: Merbau, pod merbau są podkładki z 6 warstw papieru nasączonego żywicą
Na środku pin mozaikowy: rurka aluminiowa, 5 rureczek miedzianych i na środku stalowy pręcik
Na dupce przelotka miedziana
Pochwa ze skóry 1mm, woskowana
Zdjęcia:
Jest kilka błędów, jednym jest to, że mimo wyprofilowania okładek przed klejeniem, musiałem je jeszcze raz dopasowywac po klejeniu, przez co na brzuszku i plecach rękojeści na trzpieniu zniknął wzorek, przez co świeci jak zwykła stal ujawniając kilka rysek, które przeoczyłem przez trawienie. Jak mam wyprofilowac, żeby po klejeniu wystarczyło usunąc tylko żywicę i tyle?
Pochwa jest jeszcze troche krzywo obcięta, ale jutro ją wyrównam.
Nóż posiada 3 małe rozlaminowania na 1 ze stron ostrza, ale nie powinny umniejszac jego użyteczności.
Jestem zainteresowany jego sprzedażą. O szczegóły proszę pytac na PW. Jestem zainteresowany także zamianą na materiały na rękojeści.
Sandan, o co chodzi z tą lewą stroną noża, bo nie rozumiem?
Nożyk jest skończony.
Wymiary:
Długośc: 13,5 cm
Szerokośc ostrza: 3cm
Długośc ostrza od brzegu okładzin: 7,5 cm
Szerokośc rękojeści na "brzuszku": 2,5 cm
Grubośc: 3 mm
Średnica przelotki: 3,5mm
Materiały:
Stal: damast 50 warstw resor+piła
Okładziny: Merbau, pod merbau są podkładki z 6 warstw papieru nasączonego żywicą
Na środku pin mozaikowy: rurka aluminiowa, 5 rureczek miedzianych i na środku stalowy pręcik
Na dupce przelotka miedziana
Pochwa ze skóry 1mm, woskowana
Zdjęcia:
Jest kilka błędów, jednym jest to, że mimo wyprofilowania okładek przed klejeniem, musiałem je jeszcze raz dopasowywac po klejeniu, przez co na brzuszku i plecach rękojeści na trzpieniu zniknął wzorek, przez co świeci jak zwykła stal ujawniając kilka rysek, które przeoczyłem przez trawienie. Jak mam wyprofilowac, żeby po klejeniu wystarczyło usunąc tylko żywicę i tyle?
Pochwa jest jeszcze troche krzywo obcięta, ale jutro ją wyrównam.
Nóż posiada 3 małe rozlaminowania na 1 ze stron ostrza, ale nie powinny umniejszac jego użyteczności.
Jestem zainteresowany jego sprzedażą. O szczegóły proszę pytac na PW. Jestem zainteresowany także zamianą na materiały na rękojeści.
No chodzi mi tylko o to, że z jednej strony rękojeści (górne zdjęcie) jest wzorek a z drugiej(dolne) jest go mniej, dlatego pytałem się o to hartowanie i jego wpływ na wygląd warstw. Zresztą teraz to i tak nie ma znaczenia bo przyszły okładki. Za to powiedz jak jest z udarowością takiej stali? Jak obrabiać termicznie taki pakiet, na piłę czy na resor oba niby w olej ale odpuszczanie przecież zupełnie inne?
Hartuje się w zależności od tego co jest w pakiecie. Ja hartowałem w oleju. Dziury wierciłem wiertłami z widią do stali, bo zwykłymi nie daje rady nawet lekko skrobnąc tych stali. A odpuszczanie to w piekarniku w temperaturze 240 stopni przez 2 godziny.
Po hartowaniu warstwy są bardziej widoczne nawet po przeszlifowaniu papierem ściernym, czego nnie da się zauważyc przed hartowaniem.
A pochwa jakaś taka dziwna wyszła, nie wiem czemu, wcześniejsze były takie w miare.
Po hartowaniu warstwy są bardziej widoczne nawet po przeszlifowaniu papierem ściernym, czego nnie da się zauważyc przed hartowaniem.
A pochwa jakaś taka dziwna wyszła, nie wiem czemu, wcześniejsze były takie w miare.