Obliczanie wagi stali
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Co do przeliczania metrów na kilogramy to bardzo proste.
http://www.avanti.com.pl/przelicznik.html
Tutaj jest przelicznik, wybieramy interesujący nas przekrój materiału, wpisujemy wymiary no i rodzaj stali i gotowe!
http://www.avanti.com.pl/przelicznik.html
Tutaj jest przelicznik, wybieramy interesujący nas przekrój materiału, wpisujemy wymiary no i rodzaj stali i gotowe!
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
A jakbyś nie miał komputera to leżysz i płaczesz.Większość wycen robię u klienta podczas obmiaru i nie mam ze sobą komputera.Ja kiedyś dawno temu wbiłem sobie do głowy,że metr stali o przekroju 1 cm kwadratowego waży 0,782 kg,gdy zdawałem egzamin czeladniczy między innymi miałem policzyć materiał jaki był mi potrzebny do pracy,którą robiłem na praktycznym,majstry zachodzili w głowę -dobrze ale jak on to policzył.Liczymy przekrój materiału w cm kwadratowych,mnożymy przez 0,782 i wychodzi nam ile waży metr liczonego materiału. Nauczcie się tego jak amen w pacierzu.
Kontakt 517355290
Banan ale wycena u klienta od razu na miejscu to nie jest chyba dobry pomysł. W domu na spokojnie możesz wszystko rozrysować policzyć zastanowić się, przynajmniej ja tak robię. Kiedyś nie było komputerów teraz są więc trzeba korzystać, po co sobie utrudniać życie skoro można je ułatwiać. Korzystam z tego kalkulatora i uważam że jest bardzo dobry.
Równie dobrze można powiedzieć po co ortografia skoro i tak słownik poprawi... Myślę że te różnice między nami spowodowane są różnicą pokoleń, dobrze że wiesz jak to policzyć na piechotę ale jak byś miał do policzenia kilkanaście różnych przekrojów to zwyczajnie szkoda czasu i zawsze może wkraść się błąd. Dlatego ja się będę upierał przy komputerze, bo tak mi wygodniej łatwiej i szybciej
Wszebad wpadnie i nas pozamiata 
Bo offtopa robimy to posprząta
Banan możemy się tak licytować na argumenty tylko że ja nie kwestionuje tego że umiejętność liczenia na piechotę się nie przydaje, ale bez przesady nie można myśleć że wszyscy na każdym kroku chce cię oszukać. U mnie na składzie zawsze podają cenę za metr
to ja jeszcze prościej
profil 40x40x3
40(mm)x4(ścianki)x3(gr.ścianki)x78(g.stali)=37440
pow stawieniu przecinka w odpowiedni miejscu 3,74 kg
podobnie
profil 40x20x2
40+20 x / 2 x / 2 x /78 = 18720
scianki /komplety ścianek / gr ścianki / Gęstość stali = 1,87kg
pręt16kwadrat
16x16x78=19968
wartości przybliżone, matematyczne , pręty profile mają pozaokrąglane krawędzie i nie zawsze taki wymiar jak należy , więc może być nieznaczna różnica
profil 40x40x3
40(mm)x4(ścianki)x3(gr.ścianki)x78(g.stali)=37440
pow stawieniu przecinka w odpowiedni miejscu 3,74 kg
podobnie
profil 40x20x2
40+20 x / 2 x / 2 x /78 = 18720
scianki /komplety ścianek / gr ścianki / Gęstość stali = 1,87kg
pręt16kwadrat
16x16x78=19968
wartości przybliżone, matematyczne , pręty profile mają pozaokrąglane krawędzie i nie zawsze taki wymiar jak należy , więc może być nieznaczna różnica
ja wymyśliłem jeszcze prostrzy sposób na obliczenie wagi profili. Zadzwoniłem do hurtowni z ,której zawsze biore i mi podali wege kazdego.
Profil 6m scianka 2mm
15x15-4kg; 20x20-7kg; 30x3011-kg; 40x20-11kg ;40x40-14kg; 50x50-19kg ;60x60-22kg; 80x80-30kg. Po za tym warto mieć księżke 'Poradnik warsztatowca mechanika "nieoceniona kopalnia wiedzyjest w niej praktycznie wszystko od tablic matematycznych poprzez odlewnictwo do kowalstwa.
Profil 6m scianka 2mm
15x15-4kg; 20x20-7kg; 30x3011-kg; 40x20-11kg ;40x40-14kg; 50x50-19kg ;60x60-22kg; 80x80-30kg. Po za tym warto mieć księżke 'Poradnik warsztatowca mechanika "nieoceniona kopalnia wiedzyjest w niej praktycznie wszystko od tablic matematycznych poprzez odlewnictwo do kowalstwa.