Siekiery i lemiesze - robienie, klepanie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
damian_w202
Nie wiem czy będę oryginalny - może nie, ale czy ktoś robi siekiery z tzw duszą? Widziałem kiedyś program o jakimś niemieckim kowal, który robi tylko siekiery. Aby kpić niego siekierę trzeba się zapisać w kolejce na kilka miesięcy bo ma tyle zamówień. Siekiery wyciąga w jednym kawałku ale po osiągnięciu kształtu ostrza i obucha rozcina ostrze po długości na połowę i w środek wkłada zdaje się, że miękki kawałek płaskownika. Po wszystkim klepie wszystko, wyciąga ostrze, hartuje i ostrzy. Siekiery piekielnie drogie ale wzięcie mają jak nic. Podobno robi tylko 800 siekier rocznie. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam Damian
-
damian_w202
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Ten niemiecki kowal po prostu ma taki sam talent do sprzedawania siekier jak Hoffi do sprzedawania swoich młotków.U nas większość kowali produkujących siekiery też tak robi,taka siekiera w zależności od wielkości od kosztuje od 50 do 100 złotych.Żeby nie było wątpliwości, w ostrze wstawiamy kawałek twardszej stali.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2011, 16:37 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290
-
damian_w202
jest wiele na forum o takiej praktyce, nie koniecznie w tematach o siekierach, np
tutajhttp://fourmkowalskie.home.pl/viewtopic ... c&start=15
tutajhttp://fourmkowalskie.home.pl/viewtopic ... c&start=15
jolo świetny jest ten link o siekierach, właśnie chce zrobić siekierę i nie wiedziałem jak się do tego zabrać, jak masz jeszcze coś na ten temat to prześlij.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 20:51 przez mikador, łącznie zmieniany 1 raz.
Czekam na następne nauki he he. Na naszym forum znalazłem link o siekierze nawet fajny wkleję go pomimo że to sie powtórzy www.youtube.com/watch?v=dbCpDsxUHVc
Plopp@o2.pl to ja nie ide spać tylko czekam
tzn. że jak bede miał braki w robieniu siekiery to mogę do ciebie pisać 
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Eeee...otwór w obuchu przebija się od razu przebijakiem podobnym w przekroju nieco do klina,potem klin i robimy "takie coś" i to nie dla ozdoby tylko dla lepszego wyważenia tego narzędzia,robimy to tępym przebijakiem lub wręcz półokrągłym.Dalej jak plopp napisał .Po hartowaniu ustalamy siekierce chwat ,czyli odpuszczamy ostrze na tyle by pilnik zaczął je brać i w chłodziwo.Można też odpuścić ostrze na niebiesko,ale za to pewien cieśla na warsztatach w Wojciechowie chciał kowala lać
Tak po za tym ładny tutek .Gratulacje Plopp.
Kontakt 517355290