patrz ramka
FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Oczywiście argon.A pytam dlatego ze w wolnym czasie miałem nauczyć się spawać tigiem.I sprzedawca w składzie gazu stwierdził ze nie potrzebuje argonu do czarnej stali wystarczy mieszanka.Po testach z mieszanką dla czystego sumienia od miga stwierdziłem ze nie dam rady.
Więć dla zasady powiedziałem mu o tym,sprzedawca stwierdził ze nie umie spawać.
Ta sama sytuacji była z drutem chciałem miedziowany a w sklepie wciskają mi zwykły czarny od spawania tlenowego.Momentami człowiek ma dosyć tych niektórych sprzedawców u nas.
Więć dla zasady powiedziałem mu o tym,sprzedawca stwierdził ze nie umie spawać.
Ta sama sytuacji była z drutem chciałem miedziowany a w sklepie wciskają mi zwykły czarny od spawania tlenowego.Momentami człowiek ma dosyć tych niektórych sprzedawców u nas.
mam taki gruby płaskownik, ze 2,5cm x 8cm jakoś, ściślej mówiąc resor i pragnę zrobić z niego mieczyk czyli bardzo go wyciągnąć. Czy wyciąganie go na samym brzegu rogu może zaszkodzić temu rogowi? Uderzam 1,5kg młotkiem (na razie największy jaki mam
) z całej siły prawie. Widząc takie pęknięte kowadła ciarki mi przechodzą na myśl, że z moim się tak może stać...
Jak jest stary, to odradzam robienie z niego. Te mikropęknięcia ujawniają się dopiero po hartowaniu, osłabiając gotowy produkt bardzo. Chyba, że chcesz pocwiczyc kucie, to tak, ale jako broń to już odpada. Lepiej zamówic sobie płaskownik 50 hs w jakiejs hurtowni, wydac te 100 zł i miec materiał na kilka mieczy.
- marcinello
- Kontakt:
- ADALBERTUS
- Kontakt:
zależy od firmy. Kilka lat temu za nierdzewkę i za dobrą stopową narzędziówke płaciłem bodajże 18zł/kg. W tym roku za szlifowany na H7 pręt fi40 ze stali 41Cr4 płaciłem 4,2 + VAT
Opłaca się przerabiać złomy po 3 zł/kg ? Idź do warsztatu reperującego resory i kup surowy płaskownik za kilkadziesiąt zł. Będziesz miał pyszny materiał na kilka-kilkanaście mieczów. Albo, jeszcze lepiej, zamów 55 albo 65G. Za 3 sztuki z dowozem zapłacisz 50 zł.
ADALBERTUS
Opłaca się przerabiać złomy po 3 zł/kg ? Idź do warsztatu reperującego resory i kup surowy płaskownik za kilkadziesiąt zł. Będziesz miał pyszny materiał na kilka-kilkanaście mieczów. Albo, jeszcze lepiej, zamów 55 albo 65G. Za 3 sztuki z dowozem zapłacisz 50 zł.
ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
Tak się składa, że kupiłem 4m płaskownika z 50HS/HF 8cm na 6mm za 160zl z przesyłką w staltonie. Chce go zaoszczędzić na inne
To jest jakiś dziwny resor bo on był jakby na brzegu i jego końcówki odstawały od reszty piór spiętych ze sobą
trudno opisać. Z niego chcę zrobić żeby właśnie się pouczyć a poza tym jeszcze takiego wielkiego kloca nie kułem 
To jak to jest z tym rogiem? :<
To jest jakiś dziwny resor bo on był jakby na brzegu i jego końcówki odstawały od reszty piór spiętych ze sobą
To jak to jest z tym rogiem? :<
Troszke musisz czasu poświęcić w pracowni na wykonanie tych połączeń śrubowych, ale podczas montażu docenisz ten czas, dwoma słowami: klocki lego i nie wmawiasz klientowi że miejsca spawane zabezpieczysz i nie będzie korozji. No chyba, że na wstępie takie rozwiązanie klientowi przedstawiasz, uświadomisz go spawaniu po ocynku i jeśli to akceptuje to ok, jesteś rozgrzeszony.rafal194 pisze:Witam serdecznie.
Mam pewną balustradę.Chciałem się was spytać jak się zapatrywać na łączenie balustrady z części,jeżeli wszystko będzie ocynkowane i pomalowane proszkowo.