punca
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
punca
Witam poszukuję punc do wybijania wzorów w skórze oraz jedną sztukę do wybijania w metalu, Załączam zdjęcie z przykładem.
Orientujesie się gdzie mozna kupić coś takiego, bądźkto moze cośtakiego zrobić?
Nie znalazłem nigdzie nic takiego na forum.
Jesli istnieje gdzieś temat podobny proszę o przekieerowanie, i usunięcie tematu.
Orientujesie się gdzie mozna kupić coś takiego, bądźkto moze cośtakiego zrobić?
Nie znalazłem nigdzie nic takiego na forum.
Jesli istnieje gdzieś temat podobny proszę o przekieerowanie, i usunięcie tematu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ja sam sobie zrobilem... co prawda jest to do poprawki ale dziala pieknie 
przy chwili czasu wez sobie jakiegos preta ze zbrojeniowki na przyklad i pobaw sie pilnikami i gumowka troche. jak osiiagniesz ksztalt to w palenisko i zahartuj. pozniej wyprobuj na metalu. do skory moze byc niehartowany.
PS. pamietaj tylko ze musi byc w lystrzanym odbiciu
przy chwili czasu wez sobie jakiegos preta ze zbrojeniowki na przyklad i pobaw sie pilnikami i gumowka troche. jak osiiagniesz ksztalt to w palenisko i zahartuj. pozniej wyprobuj na metalu. do skory moze byc niehartowany.
PS. pamietaj tylko ze musi byc w lystrzanym odbiciu
-
gerardgero
jeśli chodzi o stępel do skóry to widziałem kiedyś w pracowni szewskiej wzory czcionek z aluminium które można łatwo podgrzać (grzałka jest w uchwycie do czcionek) i masz nie tylko wytłoczenie ale i barwę ale to pod prasę co do tego imiennika stalowego to kontur tego rysunku przejdzie jeśli będziesz wytłaczał tym stemplem (logo herb znak firmowy itp) w stali to na długo ci on nie starczy i to pod warunkiem że nie będziesz tłuk w niego młotem (zahartowany łatwo będzie odpryskiwał kruszył się) tylko będzie chodził w prasie bo siła jest potrzebna żeby wytłoczyć bo pewnie chcesz żeby był widoczny.
jeśli masz rysunki zawsze możesz to dać na frezarkę CNC lub laser
forum cnc na pewno znajdzie się ktoś za rozsądną kasę jako fucha w pracy
to jest moje zdanie zrobisz jak uważasz jeśli się mylę popraw człowiek uczy się całe życie pozdro
jeśli masz rysunki zawsze możesz to dać na frezarkę CNC lub laser
forum cnc na pewno znajdzie się ktoś za rozsądną kasę jako fucha w pracy
to jest moje zdanie zrobisz jak uważasz jeśli się mylę popraw człowiek uczy się całe życie pozdro
odnośnie narzędzi do skóry najwięcej znajdziesz na http://www.knives.pl/forum/index.php/board,50.0.html
Tak wyszła unca, zrobiona z młotka 200g, hartowana, odpuszczana. Lew ma wysokość 15mm, łątwo się tego nie wybija. Trzeba było usunąć jak najwięcej tła, by punca dobrze wchodziła w materiał, do tego bod blachę trzeba podłożyć blaszkę ołowianą, grubszą szmatkę, lub kawałek kartonu, co dobrze wypycha relief przy tłoczeniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.