Jaki profil na drzwi?

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

ludzik

Jaki profil na drzwi?

Post autor: ludzik » 11 mar 2011, 21:59

Witam.

Jako początkujący w tematyce metali po raz drugi pozwolę sobie poprosić Was o drobną pomoc/poradę. Mam do zrobienia drzwi garażowe o wymiarach skrzydła 4*2 (tak jak na załączonym obrazku). Jako że nie miałem jeszcze z takim czymś "przyjemności" chciałbym zapytać, jaki polecacie profil na ramę? Czy wystarczy np 40*40*2 czy coś grubszego? Czy całkiem profil dać większy? Drzwi mają być ocieplone (czyli blacha będzie z obu stron), a w prawych drzwiach jeszcze będą małe drzwiczki. Czy jeżeli dam tylko trzy poprzeczki (na czerowno na obrazku) to czy ich sztywność będzie odpowiednia, czy trzeba coś dać inaczej?

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Krzysiek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dopiero się uczę...

ateem

Post autor: ateem » 12 mar 2011, 06:53

Ja polecałbym Tobie, do tego co narysowałeś, ceownik jakiś, np 30 x 50 x 2mm (profil będzie niepotrzebnie ciężki).
Koniecznie musisz "zamrozić" przekątne w drzwiach. Pozwoli Tobie to uniknąć zwisania z czasem drzwi (może kojarzysz takie stare drewniane drzwi od stodoły, czy nawet w piwnicach w blokach za komuny podobne montowali. One zawsze miały dechę po przekątnej daną).

ludzik

Post autor: ludzik » 12 mar 2011, 21:58

Dziękuję za podpowiedź.
Czy na pewno taka ceówka wystarczy? Czy przekątne powinny być dwie, czy starczy jedna?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dopiero się uczę...

Sadek
Kontakt:

Post autor: Sadek » 12 mar 2011, 22:13

Od strony zawias 50*30#3 pozostałe z ścianką #2, lub całość z #2 tylko na miejscach zawias dać nakładki z płaskownika w celu wzmocnienia.

Poprzeczki zostawiłbym te zielone + środkowa czerwona.

Mniejsze drzwi wykonuję z profila 40*20#2 i jest konstrukcja sztywna w narożniki wspawane "trójkąty" i poprzeczki do mocowania blachy kątownik 25*25
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.

ludzik

Post autor: ludzik » 15 mar 2011, 21:07

Dzięki za pomoc, dziś kosztorys przedstawiony - zaakceptowany. Pozostaje profil 50*30*2, a poprzeczki będą w końcu wszystkie: jeżeli pozostawiłbym tylko na środku czeroną, nie bardzo było by do czego mocować blachy. A gdyby na poprzeczkach do mocowania był kątownik, to koszty byłyby zbliżone, ale pracy więcej. Co prawda drzwi będą cięższe, ale chciałbym, żeby były solidne.
Dopiero się uczę...

Sadek
Kontakt:

Post autor: Sadek » 02 kwie 2011, 20:55

Ktoś kiedyś na forum podał link z osprzętem do drzwi przesuwnych (rolki, prowadnice itp.), nie mogę teraz znaleźć.
Znaleziono : http://www.valcomp.pl/index.php
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”