Mardinus
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Mardinus
Witam - popełniłem ostatnio zbroję renesansową....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- krzysieklup
- Kontakt:
Witam.
To KIRYS KRYTY a nie PŁATY !!!!
A wykonany na podstawie znalezisk z Greji z Chalkis .
Na zdjeiu jest to o sie zachowało.............
Zahowały sie na nim resztki tkaniny (2 warstwy lnu + warstwa aksamitu) poza tym taki sam układ 2 warstwy lnu plus dekorayjna tkanina jest w wszystkich zachowanych resztkah tego typu kirysów.
Hm - a co mozna dać zamiast lnu?????????????????? ja nie wiem -
Ikonografia Altichiero pochodzi z 1380r - tam widacc dokładnie taki rodzaj kirysu.
To koniec XIV w .
I jeszcze zdjeie innego zachowanego zabytku.
To KIRYS KRYTY a nie PŁATY !!!!
A wykonany na podstawie znalezisk z Greji z Chalkis .
Na zdjeiu jest to o sie zachowało.............
Zahowały sie na nim resztki tkaniny (2 warstwy lnu + warstwa aksamitu) poza tym taki sam układ 2 warstwy lnu plus dekorayjna tkanina jest w wszystkich zachowanych resztkah tego typu kirysów.
Hm - a co mozna dać zamiast lnu?????????????????? ja nie wiem -
Ikonografia Altichiero pochodzi z 1380r - tam widacc dokładnie taki rodzaj kirysu.
To koniec XIV w .
I jeszcze zdjeie innego zachowanego zabytku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- krzysieklup
- Kontakt:
Tak w ogóle fajne sprzęty robisz, ale trzeba jeszcze je troszkę tak po dopieszczać
np.
Przy kirysie nie czepiałbym się ręcznie tkanego lnu ale aksamitu chyba ze jest jedwabny, bo tylko takiego wtedy używano, a ten współczesny nam jest paskudny i niehistoryczny. Mógłbyś użyć jedwabiu albo jakieś fajnej cieńkiej skóry. Nity przy dolny folgach też mogły by się układać w równe rzędy bo zwężają się w stronę boku (przynajmniej tak to widać na zdjęciu)
Co do takich naręczaków
myślę że zarękawia mógłby by być bardziej anatomiczne co = uatrakcyjniłoby wygląd całości. Dlaczego umieściłeś dziurki z przodu , a nie z boku na skórze przy nich i nie dałeś paska do opachy ? tak było w oryginale ?
Zbroja rzymska jest mega
Przy kirysie nie czepiałbym się ręcznie tkanego lnu ale aksamitu chyba ze jest jedwabny, bo tylko takiego wtedy używano, a ten współczesny nam jest paskudny i niehistoryczny. Mógłbyś użyć jedwabiu albo jakieś fajnej cieńkiej skóry. Nity przy dolny folgach też mogły by się układać w równe rzędy bo zwężają się w stronę boku (przynajmniej tak to widać na zdjęciu)
Co do takich naręczaków
Zbroja rzymska jest mega
Witam.
Aksamit jest jedwbny......
skóra jest niehistoryczna na kirysy kryte.
Co do nitów to mój błąd (pierwszy kirys kryty) po prostu nie wyszło... tego nie da sie poprawiać,,,,
Co do nareczaków - to tak wyglądają oryginały i koniec.
Nie da sie uatrakcyjnic bardziej wyrobu inaczej , nisz bardziej zblizyc go do oryginału.
Co do burgonetki to spawana
Aksamit jest jedwbny......
skóra jest niehistoryczna na kirysy kryte.
Co do nitów to mój błąd (pierwszy kirys kryty) po prostu nie wyszło... tego nie da sie poprawiać,,,,
Co do nareczaków - to tak wyglądają oryginały i koniec.
Nie da sie uatrakcyjnic bardziej wyrobu inaczej , nisz bardziej zblizyc go do oryginału.
Co do burgonetki to spawana