alternatywne wyciąganie pręta
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
alternatywne wyciąganie pręta
Często kłopotliwe jest wyciąganie pręta np. z fi=16 do fi=8, lub ostrej szpicy na długości powiedzmy 150cm-200cm.Taki pręt doskonale nadaję sie na gałąź, gdyż w naturze też im wyżej i dalej tym cieniej ale cały czas stopniowo coraz bardziej. żeby nie zagrzewać wspomnianego pręta fi=16 o długości 100cm i wyciągac go aż do powyższych parametrów wystarczy taką gałąź zbudować z kliku prętów o różnych przekrojach (fi16, fi14, fi12, fi10). Każdy z tych prętów o długości np. 50cm każdy zagrzewamy na odcinku 8-10cm i wyciągamy do niższego przekroju (np. fi16 do fi14 itd.). Po czym tak powyciągane pręty ucinamy na krótsze odcinki aby uzyskać wspomnianą, 150-200cm długości, gałąź. I najważniejsze (Szekspir- odnotuj, że zdradzam tajemnice alkowy:) ): aby nie szlifować miejsc połączeń, wcześniej fazujemy głęboko na 45stopni i dokładnie spawamy z lekkim nadkładem tak by miejsce połączenia było wypełnione. W tym momencie liczy się czas, gdyż połączenie spawane mamy rozgrzane do czerwoności więc szybciutko na kowadło i rach, ciach oklepujemy te połączenie aż uzyskamy jednorodny przekrój pręta. Po większej wprawie trzeba sie dokładnie wpatrywać by znaleźć te miejsce łączenia, ale wiąże się to z precyzyjnym kuciem. Mocne fazowanie prętów powoduje, że tak połączone pręty możemy dalej giąć w naturalne gałęzie bez widocznych rozszczepień, rozstępów.
Poniżej kilka fotek przygotowania gałęzi winogronowych.
Powodzenia
Poniżej kilka fotek przygotowania gałęzi winogronowych.
Powodzenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
1,5 roku temu jak zaczynałem właśnie ten patent zdradził mi Harlem i sprawdza się super. Ostatnio tak robiłem gałazie ze preta wejsciowego fi 18 też dowinogron. Warto zaznaczyć też , przynajmniej z mojego doswiadczenia że pomimo głębokiego fazowania , jak chcemy zrobić duża krzywizne w miejscy łaczenia prętów niraz może wystapić pękniecie. Dlatego albo trzeba grzac w tych miejscach mocniej, albo dawac lagodniejsze łuki. Jak peknie to , przecinam do połowy cienką tarczą i spaw:)
- Grzegorz K.
- Administrator
W jednym z "Blacksmiths Journali" był artykuł o połączeniach zgrzewanych (forge welding według anglosaskiej nomenklatury) oraz o gięciu przedmiotów które w wyniku tegoż zgrzewania powstają np wyginane pręty itd. Nie zalecają przeprowadzania operacji gięcia bez rozgrzania do min żółtego bo istnieje ryzyko rozerwania połączenia.
Edit.
ISSUE223
Edit.
ISSUE223