damast
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
no no, co do tego to ja nie byłbym taki pewienwat93 pisze:bo zeby sie rozwarstwilo to naprawde trzeba sie starac
W skrócie - dopiero jak masz dobrze zgrzany pakiet to możesz się zabierać za inne manewry
wszystko w temperaturze zgrzewania lub ciut niżej (żółty-biały), jak jesteś pewien, że jest idealnie zgrzane to możesz kończyć rozklepywać w pomarańczowym-żółtym
to tak z moich doświadczeń
tzn jak jest zgrzane na 100% to trzeba jakoś kantem młotka uderzyć żeby poszło ale tej pewności to prawie nigdy nie ma
dlatego lepiej nie ryzykować
Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 23:01 przez Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
łoho a ile miał na początku? Mi wychodzi, ze dopiero po sklepaniu do połowy całości można uznać, że jest zgrzany ale i tak bardzo ostrożnie zaczynam klepać na sztorc. Nie można dopuścić żeby dać pretekst do przesunięcia się warstw między sobą poprzez uderzenie młotka. Jak skręciło Ci się to przy pomarańczowym to było bardzo prawdopodobne, że tak się stanie. Im większa temperatura tym bardziej plastyczna stal jest i mniejsze naprężenia tworzy podczas kucia, a jeśli połączenie jest mocniejsze od naprężeń to nie puści
btw nie zaczynaj od sprężyny bo strasznie się trudno zgrzewa to cholerstwo
pilnik idzie jak masło
btw nie zaczynaj od sprężyny bo strasznie się trudno zgrzewa to cholerstwo
Ja używałem jak dotąd rozkutej sprężyny tylko i się zraziłem do niej, może jakaś się trafiła z dużą ilością krzemu (bo to chyba przez niego trudniej jest). Próbowałem zgrzać ostatnio blaszki z transformatora czy coś, mają mnóstwo krzemu bo właściwości wtedy mają dobre do tego ale były praktycznie niezgrzewalne
- Grzegorz K.
- Administrator
- krzysieklup
- Kontakt:
W sobotę spróbuję kuć 1 damast lecz mam kilka pytań .
1.Zamierzam zrobić 1 pakiet ostrze z pilnika na 2 mm i st3 na 2 mm ile razy skręcić aby powstał dobry damast ? o wyrazisty wzór mi chodzi .
2.Czy nie lepiej by było zrobić tego z piłki ręcznej do drewna ? takiej małej bo mam kilka niepotrzebnych.
3.Jak już pospawał pakiet w całość i dospawam rączke , to jak rozumiem posypać boraksem i do ognia ?
Nie jestem pewny czy to boraks ale biały proszek , dziadek mówi że to boraks ale może się mylić , ma już swoje lata.
4.Jak już się nagrzeje pakiet to skuje 3 razy na pół , i jak już skuje na pół to będzie coś takiego
|||||||||||||||
|||||||||||||||
|||||||||||||||
to uderzać od góry czy z boku ?
Mam nadzieję że rozwiejecie moje wątpliwości.
1.Zamierzam zrobić 1 pakiet ostrze z pilnika na 2 mm i st3 na 2 mm ile razy skręcić aby powstał dobry damast ? o wyrazisty wzór mi chodzi .
2.Czy nie lepiej by było zrobić tego z piłki ręcznej do drewna ? takiej małej bo mam kilka niepotrzebnych.
3.Jak już pospawał pakiet w całość i dospawam rączke , to jak rozumiem posypać boraksem i do ognia ?
Nie jestem pewny czy to boraks ale biały proszek , dziadek mówi że to boraks ale może się mylić , ma już swoje lata.
4.Jak już się nagrzeje pakiet to skuje 3 razy na pół , i jak już skuje na pół to będzie coś takiego
|||||||||||||||
|||||||||||||||
|||||||||||||||
to uderzać od góry czy z boku ?
Mam nadzieję że rozwiejecie moje wątpliwości.