Młot Kowalski Sprężynowy MR-80A
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Jak się kuje na gorąco,to spoko,obrabiany materiał tłumi drgania i hałas,ale kiedyś fakturowałem na młocie spore ilości blachy na zimno ,chłopaki na hali nie mogli się doczekać kiedy będzie koniec.Młot stał na posadzce bez osobnego fundamentu.Byłoby całkiem miło gdyby stał na solidnym osobnym fundamencie 
Kontakt 517355290
dzięki za odzew nie Dambas kupiłem go koło warszawy 4700 dałem
no i jeszcze pytanie kręci się którymś kołem żeby zobaczyć dystans?
sam też zmajstrowałem krusty ale to nie jest to
jak go szukałem natrafiłem też na prawie nówkę za 5500 nad morzem tamten to mi się podobał
a słyszeliście o tłumieniu hałasu blachą ołowianą? i może jakaś komora powietrza naokoło fundamentu lub warstwa piachu naokoło może to by pomogło wytłumić drgania będę musiał coś takiego spróbować bo też mam blisko sąsiada ,i do tego jeszcze warstwa wełny mineralnej
no i jeszcze pytanie kręci się którymś kołem żeby zobaczyć dystans?
sam też zmajstrowałem krusty ale to nie jest to
jak go szukałem natrafiłem też na prawie nówkę za 5500 nad morzem tamten to mi się podobał
a słyszeliście o tłumieniu hałasu blachą ołowianą? i może jakaś komora powietrza naokoło fundamentu lub warstwa piachu naokoło może to by pomogło wytłumić drgania będę musiał coś takiego spróbować bo też mam blisko sąsiada ,i do tego jeszcze warstwa wełny mineralnej
kułem dzisiaj pierwszy raz ma moim MR-że hałas znośny drgania też wszystko by było ok
tylko korki mi wywala po jakimś czasie czy to zależy może od tego że silnik stary może go dać do regeneracji?
a czy może to wina bezpieczników od prawej mam 10A 16A16A i czwarty nie ma napisu
bylem u gościa od przewijania to powiedział że do takiego silnika min powinno być 25A
i nie wiem czy wymieniać na większe żeby dalej na domu tam co jest skrzynka zaplombowana nie wybiło?
tylko korki mi wywala po jakimś czasie czy to zależy może od tego że silnik stary może go dać do regeneracji?
a czy może to wina bezpieczników od prawej mam 10A 16A16A i czwarty nie ma napisu
bylem u gościa od przewijania to powiedział że do takiego silnika min powinno być 25A
i nie wiem czy wymieniać na większe żeby dalej na domu tam co jest skrzynka zaplombowana nie wybiło?
- Grzegorz K.
- Administrator
problem rozwiązany bezpieczniki 20 A pomogły
ale się pięknie pracuje na tej maszynie
i jeszcze pytanie bo zciągałem osłony i chciałem zobaczyć stan ścierniwa czy to taka cienka płyta obok koła pasowego?
jakiej grubości powinna być ? u mnie jest ok 4do5mm
a co do drgań to czułem bardziej jak samochody przejeżdżają mam dom ok 10 m od drogi wojewódzkiej a kuźnia ze 4 m od drogi
ale się pięknie pracuje na tej maszynie
i jeszcze pytanie bo zciągałem osłony i chciałem zobaczyć stan ścierniwa czy to taka cienka płyta obok koła pasowego?
jakiej grubości powinna być ? u mnie jest ok 4do5mm
a co do drgań to czułem bardziej jak samochody przejeżdżają mam dom ok 10 m od drogi wojewódzkiej a kuźnia ze 4 m od drogi
ja zrobiłem fundament po swojemu wykopałem 180cm dół obłożyłem w środku styropianem 8cm taki akurat miałem wsypałem pół metra żwiru potem pręty zbrojeniowe powbijałem
przez ścianki naokoło w głąb i w szerz sporo tego potem zazbroiłem dałem gruzu i beton ok 60 cm tego wyszło na to 3 warstwy gumy z taśmociągu
jak kułem to czułem ale większe drgania od młota wytwarzały samochody z ulicy to znaczy większe bo osobowe to nie tak bardzo no ale tira to już czuć w domu
ale u mnie kucie wygląda dwa razy w miesiącu lub nawet nie i myślę że taki fundament mi wystarczy ale i dłuższe kucie też by wytrzymał
przy okazji nagram filmik
Ciekawe jaka grubość tego ścierniwa była jak młot był nowy?
przez ścianki naokoło w głąb i w szerz sporo tego potem zazbroiłem dałem gruzu i beton ok 60 cm tego wyszło na to 3 warstwy gumy z taśmociągu
jak kułem to czułem ale większe drgania od młota wytwarzały samochody z ulicy to znaczy większe bo osobowe to nie tak bardzo no ale tira to już czuć w domu
ale u mnie kucie wygląda dwa razy w miesiącu lub nawet nie i myślę że taki fundament mi wystarczy ale i dłuższe kucie też by wytrzymał
przy okazji nagram filmik
Ciekawe jaka grubość tego ścierniwa była jak młot był nowy?