szlifierka taśmowa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
bozy_kovka też myślałem o nich jak nic nie miałem
dużym problemem jest też że nie ma regulacji prędkości taśmy
a i też taśmy do tej mniejszej kosmicznie drogie i tak źle i tak niedobrze
michał na samoróbkę też trochę wydasz nie tylko 500 zł może potrzebujesz jakieś części to pisz do mnie
ja ostatnio ukończyłem samoróbkę to znaczy ojciec robił ja tylko pomagałem
silnik 2,2 kw trzy biegi zmieniane kołami pasowymi
super maszyna jak pomaluje to pokarzę jestem bardzo z niej zadowolony.
dużym problemem jest też że nie ma regulacji prędkości taśmy
a i też taśmy do tej mniejszej kosmicznie drogie i tak źle i tak niedobrze
michał na samoróbkę też trochę wydasz nie tylko 500 zł może potrzebujesz jakieś części to pisz do mnie
ja ostatnio ukończyłem samoróbkę to znaczy ojciec robił ja tylko pomagałem
silnik 2,2 kw trzy biegi zmieniane kołami pasowymi
super maszyna jak pomaluje to pokarzę jestem bardzo z niej zadowolony.
OBROTY TO 2800 a na największym biegu to chyba ze 6000 ale jeszcze go nie testowałem drugi bieg w zupełności mi wystarczył żeby nadać pożądany kształt do hartowania 3 katanom i ze dwa tanto poszło to migiem głównie do tego będę jej używał koło napędowe około 15 cm średnicy sam odlewałem z aluminium szerokość 7,5 cm używam jak na razie
jedną taśmę gradacji 40 nie wiem gdzie można kupić tanio cyrkonowe.
jedną taśmę gradacji 40 nie wiem gdzie można kupić tanio cyrkonowe.
Wczoraj odebrałem szlifierkę, konstrukcja na podstawie planów KMG dostępnych w pdf. Szerokość taśmy 100mm, długość 1600-1800m. Walce prowadzące łożyskowane (ze złomu, wystarczyło rozkręcić trzy stare pralki marki polar). regulacja kąta ustawienia beczki po przez śrubę która zmienia kąt całego silnika. W stosunku do oryginalnych planów wszystko odchudzone o ponad 50%.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Też właśnie skończyłem samoróbkę, zrobiona z tego co było pod ręką, wydaję mi się funkcjonalna. Bardzo pomaga natrysk wody - nie przegrzewa materiału i nie parzy przy mocnym docisku - szlifuję seryjnie dłutka z kwaski, tylko na kole więc na razie nie ma podpórki i ślizgu. Woda grawitacyjnie elektrozaworek 24 V i dławik do regulacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.