Trawienie elektrolityczne.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Remingtonie może w takim razie wobec tak wielkiego zaangażowania uda mi się ciebie ukierunkowac i odpowiesz mi na pytanie jakie zadałem komentując tutorial watta czy wytrawiałes cos może sola kuchenną jak tak co uważasz na ten temat?Jestem zdania że zaglądanie do lektóry fachowej jest bardzo potrzebne. Moze podasz mi autora i tytuł lektury abym się mógł douczyć? Skoro wikipedia jest niedouczona a nie jest to jedyne źródło zawierające tą definicję w internecie.Człowiek pracujący wiele lat i wykształcony w tej branży taki jak Banan nie jest dla ciebie jednak żadną sugestią do krytycznej analizy swej teori.Moze warto się czasem zastanowić czy sam się nie zamknąłeś przed "swoim ołtarzykiem" w postaci opracowań pięćdziesiątego któregoś tam roku.Chowasz sie za okładką starych papirusów:-) I na siłe nimi prubujesz kogoś zainteresować.Licze ze nie zapomnisz podac tytułu i autora :-)a oto cytat z "mojego ołtarzyka"
"Elektroliza a generowanie prądu w ogniwach [edytuj]
Nie należy mylić elektrolizy z procesami zachodzącymi w ogniwie galwanicznym. W elektrolizie energia elektryczna zamieniana jest na chemiczną, a w ogniwie galwanicznym kierunek przemian energetycznych jest przeciwny, tzn. energia chemiczna w procesie reakcji redoks zamieniana jest na energię elektryczną, co objawia się generowaniem prądu w obwodzie łączącym elektrody ogniwa. Ze względu na odwrotny przebieg procesu w ogniwach galwanicznych katoda jest naładowana dodatnio, a anoda ujemnie, jednak procesy chemiczne zachodzące na obu ogniwach mają podobny charakter: Elektrolizer Ogniwo
Charakter procesów wymuszony przepływem prądu samorzutny — generuje prąd
Kierunek przepływu elektronów od katody do anody od anody do katody
Elektroda ujemna katoda anoda
Elektroda dodatnia anoda katoda
Utlenianie zawsze zachodzi na anodzie
Redukcja zawsze zachodzi na katodzie"
cytat pochodzi z http://pl.wikipedia.org/wiki/Elektroliza
Pisanie więcej na ten temat własnie przestało miec sens.
Nie namawiam lecz powtarzam w kółko: trawcie panie i panowie solą kuchenną...
"Elektroliza a generowanie prądu w ogniwach [edytuj]
Nie należy mylić elektrolizy z procesami zachodzącymi w ogniwie galwanicznym. W elektrolizie energia elektryczna zamieniana jest na chemiczną, a w ogniwie galwanicznym kierunek przemian energetycznych jest przeciwny, tzn. energia chemiczna w procesie reakcji redoks zamieniana jest na energię elektryczną, co objawia się generowaniem prądu w obwodzie łączącym elektrody ogniwa. Ze względu na odwrotny przebieg procesu w ogniwach galwanicznych katoda jest naładowana dodatnio, a anoda ujemnie, jednak procesy chemiczne zachodzące na obu ogniwach mają podobny charakter: Elektrolizer Ogniwo
Charakter procesów wymuszony przepływem prądu samorzutny — generuje prąd
Kierunek przepływu elektronów od katody do anody od anody do katody
Elektroda ujemna katoda anoda
Elektroda dodatnia anoda katoda
Utlenianie zawsze zachodzi na anodzie
Redukcja zawsze zachodzi na katodzie"
cytat pochodzi z http://pl.wikipedia.org/wiki/Elektroliza
Pisanie więcej na ten temat własnie przestało miec sens.
Nie namawiam lecz powtarzam w kółko: trawcie panie i panowie solą kuchenną...
Szczegółowo analizując płatki nikt jeszcze nie pojął piękna róży.
— Anthony de Mello
— Anthony de Mello
Cóż, nie będę udowadniał że nie jestem wielbłądem.
Chyba że komuś bardzo zależy, to podam literaturę, nawet zacytuję tekst książki.
Warto je przeczyta, zanim zużyje się je do rozpalania ognia w palenisku kowalskim...
;-)
Elektrolizą zajmuję się ładne parę lat. Pomijając już nieszczęsne nazewnictwo katod i anod, zawsze na plusie zachodzi reakcja trawienia/utleniania- tu podłączamy damaścik do wywołania.
Do minusa możemy podłączyć coś, co jest mocno zardzewiałe i chcemy to oczyścić(zredukować korozję). Oczywiście bez damastu na plusie.
Chyba że komuś bardzo zależy, to podam literaturę, nawet zacytuję tekst książki.
Warto je przeczyta, zanim zużyje się je do rozpalania ognia w palenisku kowalskim...
;-)
Elektrolizą zajmuję się ładne parę lat. Pomijając już nieszczęsne nazewnictwo katod i anod, zawsze na plusie zachodzi reakcja trawienia/utleniania- tu podłączamy damaścik do wywołania.
Do minusa możemy podłączyć coś, co jest mocno zardzewiałe i chcemy to oczyścić(zredukować korozję). Oczywiście bez damastu na plusie.
-
Lucius Ebola
- Kontakt:
No ja pamiętam z chemii w liceum, że z tymi anodami i katodami to było trochę tricky, bo raz tak, a inną razą inaczej.
Ale odcinając się od dyskusji o anodach i katodach, to jak chcę wytrawić yakibę czy tam hamon (tę linię na ostrzu po hartowaniu selektywnym w glinie) to mogę do tego użyć wody ze solą? Kwasiora wolę nie używać do tego...
I jak już woda z solą, to może być zasilacz od kompa 12 v czy lecieć po prostownik co ma od 6 do 24 V prawdopodobnie (nie jestem pewien, bo się nikt nie pofatygował opisać przełączników) do garażu? Ciężki skurczybyk - wolę nie nosić. A jak prostownik to jakie napięcie zapodać?
Ale odcinając się od dyskusji o anodach i katodach, to jak chcę wytrawić yakibę czy tam hamon (tę linię na ostrzu po hartowaniu selektywnym w glinie) to mogę do tego użyć wody ze solą? Kwasiora wolę nie używać do tego...
I jak już woda z solą, to może być zasilacz od kompa 12 v czy lecieć po prostownik co ma od 6 do 24 V prawdopodobnie (nie jestem pewien, bo się nikt nie pofatygował opisać przełączników) do garażu? Ciężki skurczybyk - wolę nie nosić. A jak prostownik to jakie napięcie zapodać?
zasilacz od kompa moze miec za maly amperaz, ale jesli bedziesz kontrolowac zanurzenie i odleglosc elementow tak zeby nie bylo naglych zmian obciazenia to mysle ze wytrzyma - wiem ze ktos robil elektrolize z zasilaczem atx tylko chwile to trwalo...
aha najlepiej podlaczyc mu jakis cd-rom czy cos takiego, bo przy "suchym" starcie podobno cos sie psuje i ogolnie bardziej trzeba uwazac na obciazenia jakie dostaje
aha najlepiej podlaczyc mu jakis cd-rom czy cos takiego, bo przy "suchym" starcie podobno cos sie psuje i ogolnie bardziej trzeba uwazac na obciazenia jakie dostaje
nie widze elektrolizy zasilaczem. lepiej lec po prostownik. wczoraj probowalem elektrolizy a jako elektrolit wzialem wspominana wode z NaCl. jak najbardziej idzie rownie dobrze. zauwazylem ze w kwasie amperomierz zamyka sie (ponad 10A), przy swiezej wodzie z sola 6A a po dluzszym czasie elektrolizy amperomierz wskazuje kolo 7-8A podejrzewam ze przy jeszcze dluzszej elektrolizie tez by sie zamknal. woda w sloiku zrobila sie strasznie zielona (pewnie przez chlor)
zasilacz jak najbardziej daje rade, mój ma ~20A na linii 12v i wszystko jest ok - przed chwilą sprawdzałem, elektroliza zachodzi a zasilacz się nie wyłącza, zostawie to na jakiś czas zeby być pewnym czy jednak wytrzyma
minus jest taki, ze nie ma tam amperomierza bez zewnętrznego trzeba robić na wyczucie
minus jest taki, ze nie ma tam amperomierza bez zewnętrznego trzeba robić na wyczucie
Eksperyment z wodą, solą i prostownikiem przeprowadzony
Spostrzeżenia:
Dlaczego nikt nie napisał że osadza się czarny osad na trawionym elemencie? To normalne czy jakaś anomalia? Dodam że to było moje pierwsze jakiekolwiek trawienie.
Podłączyłem najpierw do - ale nie było efektu więc zamieniłem i na + zaczęło się coś pokazywać. Efekt uzyskany po przetarciu papierem ściernym.

Nożyk jest niedoszlifowany i nieostrzony
Spostrzeżenia:
Dlaczego nikt nie napisał że osadza się czarny osad na trawionym elemencie? To normalne czy jakaś anomalia? Dodam że to było moje pierwsze jakiekolwiek trawienie.
Podłączyłem najpierw do - ale nie było efektu więc zamieniłem i na + zaczęło się coś pokazywać. Efekt uzyskany po przetarciu papierem ściernym.

Nożyk jest niedoszlifowany i nieostrzony
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Chłopaki znalazłem coś o trawieniu anodowym. Przeprowadza się to w kwasie siarkowym, istotne jest przy tym zachowanie odpowiedniego.stężenia kwasu, gęstości prądu i temperatury(zwłaszcza przy usuwaniu zgorzeliny). Kąpiel nie powinna być zanieczyszczona chlorkami. Kwas siarkowy łatwo kupic bo jest to kwas akumulatorowy.
Kontakt 517355290