Rozpalanie paleniska sposób by Row

nauka podstawowych technik i operacji kowalskich

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Rozpalanie paleniska sposób by Row

Post autor: Nikiel » 07 lis 2009, 00:39

rozpalanie by Row :mrgreen:

Obrazek

Na początek przygotowujemy szczapki suchego miękkiego drewna oraz grubsze polana twardego.Po rozpaleniu szczapkami wkładamy na górę ognia twarde drzewo.
Obrazek
włączamy dmuchawę.

Obrazek
po zajęciu się ogniem całego drzewa zasypujemy koksem,dmuchawa pracuje cały czas,kupa dymu nic nie widać :mrgreen:
Obrazek
po rozpaleniu koksu i przewietrzeniu kuźni morzna przystąpić do pracy 8)

1.koks powinien być suchy nie będzie wtedy strzelał we wszystkie strony .
2. tłuczemy go drobno,powinien być wielkości orzecha włoskiego,większe bryły będzie trudniej rozpalić a dmuchawa sobie nie odpocznie.
3.koks powinien być wolny od wszelakiego dziadostwa i bez miału(najlepiej go przesiać na sicie)palenisko będzie dłużej grzać bez czyszczenia 8)
4.nie pomagać sobie przy rozpalaniu substancjami łatwopalnymi ,można stracić owłosienie (wytestowałem więc nie polecam) :mrgreen:

OT! ROW

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 07 lis 2009, 00:43

wat:
ja chcialbym dodac ze najlepiej narzucic koks jak juz drewno zaczyna robic sie czane w calosci :) wtedy nie ma bata ze sie nie rozpali. no chyba ze jest za malo drewna albo jakis niepalny koks :P

Row:
dodając do reszty, aby utrzymać ogien np.w czasie przerwy obiadowej wystarczy rozpalić palenisko rozgarnąć aby dostać się do środka żaru,wrzucić większy kawałek twardego drzewa i z powrotem zasypać koksem,ogień wytrzyma spokojnie godzinkę później załączamy dmuchawę i nasze palenisko z powrotem żyje :mrgreen:

Grzegorz.K:
W temacie rozpalania. Bardzo fajnie rozpala się palenisko węglem do grila. Prawie bezdymnie :) Polecam
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 07 lis 2009, 11:09

Ja teraz w sezonie zimowym rozpalam że biorę szufelkę żaru z pieca to do kotliny przysypie koksem i heja . Szybko i bez wysiłku ;-)

szekspir

Post autor: szekspir » 28 wrz 2010, 09:22

Najszybszy m rozpaleniem paleniska jest -, najpierw odrobina potłuczonego węgla kamiennego na dno kotliny,nastepnie okrywamy to grubszą warstwą koksu i przy srednim nadmuchu,zapalamy to elektrodą i zwykłą spawarką (masa na kotline -elektroda do srodka)do ukazania sie pierwszego wiekszego płomienia,i już nam się pali,ja robie to i beż miału,bo klient nasz Pan nie może czekac!Sposób ten kieruje do najmłodszych na forum tych co jeszcze się uczą,a nie do wielkich tego forum..---Piękne jest celebrowanie rozpalania drewnem,jak ktoś lubi i ma czas.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 28 wrz 2010, 16:23

przeciez to niszczy kotlinke... :shock: zdecydowanie NIE polecam :-/

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 28 wrz 2010, 17:15

Nie niszczy, "spawasz" węgiel a nie kotlinkę. Jak wiadomo węgiel jest przewodnikiem prądu elektrycznego , koks oczywiście też.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 28 wrz 2010, 17:27

yyy... o kurde... to tak dziala? :-P

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 28 wrz 2010, 17:31

nooo :lol:
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

szekspir

Post autor: szekspir » 28 wrz 2010, 17:45

Co za szczęście mnie spotkało-Pierwsi z czegoś zadowoleni!!!:)))

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 29 wrz 2010, 16:56

Potwierdzam :) Da się. Po koksie pełgają białe płomienie jakby stado diabłów tam figlowało. Mi jednak obecnie najwygodniej rozpala się wunglem drzewnym i gazetą. Zero dymu, szybko miło i przyjemnie.

Wacie to nie niszczy kotliny.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „ABC - PODSTAWY KOWALSTWA - basic techniques”