Moja pracownia - nareszcie :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Agnieszka Pasek
No i widzita
"słomke poleca sie podobno do kamienia." Odszczekuję. Gadałem dzis na starociach z kowalem i .....młotek do klepania kosy odpuszcza na słomkę w oleju po-samochodawym :-) . I OT Stałem sie szczęśliwym posiadaczem wąskiego kutego imadła (to juz drugie ...po co mi ti) i starej bormaszyny ( po co mi to) i młotka piątki dwu-obusznego. Znów kolejny młotek po wyprawie na starocie ha ha ha. Pozdrawiam
HOWGH
"słomke poleca sie podobno do kamienia." Odszczekuję. Gadałem dzis na starociach z kowalem i .....młotek do klepania kosy odpuszcza na słomkę w oleju po-samochodawym :-) . I OT Stałem sie szczęśliwym posiadaczem wąskiego kutego imadła (to juz drugie ...po co mi ti) i starej bormaszyny ( po co mi to) i młotka piątki dwu-obusznego. Znów kolejny młotek po wyprawie na starocie ha ha ha. Pozdrawiam
HOWGH
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, 20:41 przez wszebąd, łącznie zmieniany 1 raz.
Mnie też kowal uczył żeby punce, żłobiki i takie różne odpuszczać na słomkę. Metoda na ciepło powrotne. Tylko mówił ze ośka samochodowa najlepsza. Mam parę takich przystawek z ośki i faktycznie. Dodatkowo obuchy nawet jak lekko sie przyhartuje to nie odpryskują, ta stal jest dosyć ciągliwa.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"
Wiesz co Wisienka masz czaderską pracownie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja ma mam kawałek trawesa od jakiejś konstrukcji i 20 cm szyny kolejowej imadło takie warsztatowe ale porządne polskie stare szanowane mogę naginać młotem 5 kg i nic nie pęka nawet za 5000 tys go nie sprzedam
dwa młotki ulubione grzeje w piecu CO albo na trawniku w ziemi palenisko i mam frajde jak na skokach
Chodzi o to ze ty to robisz to jest niepowtarzalne sama to zrobiłaś działa a większość społeczeństwa nie potrafi sobie tego nawet wyobrazić to jest sztuka jak malowanie tylko młotkiem
takie moje zdanie ważne zęby cieszyło
a jeśli chodzi o takie rzeczy jak to że się niema np: tego słynnego Hoffie młotka z hoffie trzonkiem to moje zdanie take ze (płonej tańculi to i rombek u spudnicy zawodzo)-taki dialekt podhalański ale chciał bym taki

Pozdrawiam życzę miłego owocnego kucia i zęby ci za szybko na kowadle nie stygło:)
dwa młotki ulubione grzeje w piecu CO albo na trawniku w ziemi palenisko i mam frajde jak na skokach
a jeśli chodzi o takie rzeczy jak to że się niema np: tego słynnego Hoffie młotka z hoffie trzonkiem to moje zdanie take ze (płonej tańculi to i rombek u spudnicy zawodzo)-taki dialekt podhalański ale chciał bym taki
Pozdrawiam życzę miłego owocnego kucia i zęby ci za szybko na kowadle nie stygło:)