Kucie części do maszyn rolniczych
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Kucie części do maszyn rolniczych
Witam wszystkich!!
Jestem tu nowy i z zainteresowaniem przeglądam forum. Mam jednak swój problem i proszę wszystkich o pomoc. Bedę bardzo wdzięczny.
Otóż posiadam mały zakładzik zajmujacy sie produkcją części do maszyn rolniczych(obróbka skrawaniem, hartowanie). Chcialbym rozszerzyć ofertę o części kute.
Początkowo chcielibysmy zacząć od małych detali o grubości do 10mm ze stali borowej.
Ilośc detali wykonywanych dziennie to ok 500sztuk. Praca sezonowa (jak to bywa w rolnictwie)
Mam pytanie... Jaki mlot kupić?
Jaki piec do podgrzewania stali? Czy gazowy? czy szukać coś z indukcji?
Będę bardzo wdzięczny i sam w miarę potrzeb pomoge.
Pozdrawiam
Jestem tu nowy i z zainteresowaniem przeglądam forum. Mam jednak swój problem i proszę wszystkich o pomoc. Bedę bardzo wdzięczny.
Otóż posiadam mały zakładzik zajmujacy sie produkcją części do maszyn rolniczych(obróbka skrawaniem, hartowanie). Chcialbym rozszerzyć ofertę o części kute.
Początkowo chcielibysmy zacząć od małych detali o grubości do 10mm ze stali borowej.
Ilośc detali wykonywanych dziennie to ok 500sztuk. Praca sezonowa (jak to bywa w rolnictwie)
Mam pytanie... Jaki mlot kupić?
Jaki piec do podgrzewania stali? Czy gazowy? czy szukać coś z indukcji?
Będę bardzo wdzięczny i sam w miarę potrzeb pomoge.
Pozdrawiam
-
LordRotflBlade666
Witam na forum.
Młot jak młot nie wiem jakie masz wymagania co do młota. Do produkcji takich złomków moim skromnym zdaniem wystarczył by MR80. O indukcji nawet nie myśl Nie opłaci się to przy takiej produkcji. Na forum jest wiele tematów jak tu sobie taniej zrobić palenisko gazowe i ro bym polecał.
Z takich części najlepiej sprzedają się redlice talerzowe i oczywiście lemiesze ale do starszych typów pługa
Młot jak młot nie wiem jakie masz wymagania co do młota. Do produkcji takich złomków moim skromnym zdaniem wystarczył by MR80. O indukcji nawet nie myśl Nie opłaci się to przy takiej produkcji. Na forum jest wiele tematów jak tu sobie taniej zrobić palenisko gazowe i ro bym polecał.
Z takich części najlepiej sprzedają się redlice talerzowe i oczywiście lemiesze ale do starszych typów pługa
-
LordRotflBlade666
Redlica talerzowa to dość banalna konstrukcja.
Tu widać wyraźnie... Oczywiście kształt talerza zależy od siewnika a najłatwiej zrobić go z blachy wycinając koło i odpowiednio kształtując [ myślę że na kuli dało by to się zrobić]
Reszta to już zależy od tego do jakiego to siewnika będzie.
W polsce widzę dość sporo siewników poznaniak a tam redlice dość proste.
Jedna redlica talerzowa w hurcie kosztuje 200 zł myślę że na jednej można zarobić przynajmniej 25 zł. Oczywiście wchodzić w redlice opłaci się tylko jeżeli jest na nie zapotrzebowanie w twoim regionie. Odpowiednia cena i żaden nie kupi redlicy od poznaniaka tylko te z lokalnego zakładu
Rolnicy z małych gospodarstw zawsze idą tam gdzie tanio więc stawiał bym na redlice wszelkiego rodzaju [ tu również od agregatów] oraz elementy na zamówienie...
I tu ciekawostka goła redlica za sporą sumkę
http://www.sklep-grene.pl/product_info. ... ts_id/7774
Tu widać wyraźnie... Oczywiście kształt talerza zależy od siewnika a najłatwiej zrobić go z blachy wycinając koło i odpowiednio kształtując [ myślę że na kuli dało by to się zrobić]
Reszta to już zależy od tego do jakiego to siewnika będzie.
W polsce widzę dość sporo siewników poznaniak a tam redlice dość proste.
Jedna redlica talerzowa w hurcie kosztuje 200 zł myślę że na jednej można zarobić przynajmniej 25 zł. Oczywiście wchodzić w redlice opłaci się tylko jeżeli jest na nie zapotrzebowanie w twoim regionie. Odpowiednia cena i żaden nie kupi redlicy od poznaniaka tylko te z lokalnego zakładu
I tu ciekawostka goła redlica za sporą sumkę
-
LordRotflBlade666
Lemiesz lemieszowi nie równy ...
Widzę tu różnice pojęć otóż dla mnie lemiesz to to samo co dłuto a następna część to odkładnica [tu występują 2 typy pełna i żebrowa o ile dobrze pamiętam] sam lemiesz tu zwany dłutem można wyciągać przecież z kawałka blachy. Wszystko zależy jaki pług. Do pługa firmy Lemken idą dość specyficzne lemiesze Dość często tego typu
Co gorsza często lewe i prawe...
Najprostsze są do starych polskich pługów zagonowych.
Sam lemieszy nigdy nie kułem poza poprawkami gotowego ze składnicy maszyn
Są na forum specjaliści od kowalstwa wiejskiego mam nadzieje że coś pomogą bo ja niestety w takiej sprawie nie potrafię .
Co gorsza często lewe i prawe...
Najprostsze są do starych polskich pługów zagonowych.
Sam lemieszy nigdy nie kułem poza poprawkami gotowego ze składnicy maszyn
Są na forum specjaliści od kowalstwa wiejskiego mam nadzieje że coś pomogą bo ja niestety w takiej sprawie nie potrafię .
-
revolt26