Mokume Gane

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 08 gru 2011, 22:48

Tak może powiedzieć ktoś taki jak Ty , ja, ktoś z forum, lub inna osoba mająca zdolności manualne , upór i trochę oleju w głowie. Ale nie wszyscy tacy są.Może i dobrze. :mrgreen: Znam ludzi, którzy nie wiedzą jak wymienić żarówkę, ale za to w czym innym są dobrzy.
Każdy do czegoś tam się nadaje.
Poza tym, jak ktoś na przykład mieszka w bloku ...? Nie wszystko da się zrobić na taborecie w kuchni :D

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 09 gru 2011, 00:07

ej no akurat mokume się da tylko trzeba jakiś pokoik sobie trochę przystosować :P sąsiedzi będą myśleć, że kotlety tłuczesz ;)

reszta to cała prawda :)
:evil:

Remington

Post autor: Remington » 09 gru 2011, 10:00

Jedna ważna rzecz co do napraw rozwarstwień. W szczelinie może być wiele tlenków, których boraks do końca może nie rozpuścić. Pakiecik najpierw by wypadało wygotować w rozcieńczonym kwasie siarkowym. Po tym polutuje się idealnie.

Awatar użytkownika
kashubian
Kontakt:

Post autor: kashubian » 09 gru 2011, 13:59

Novator świetna robota, gratuluje zapału :). Czy można by prosić jakieś fotki z widocznym miejscem łączenia?

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 09 gru 2011, 19:04

Remington pisze:Jedna ważna rzecz co do napraw rozwarstwień. W szczelinie może być wiele tlenków, których boraks do końca może nie rozpuścić. Pakiecik najpierw by wypadało wygotować w rozcieńczonym kwasie siarkowym. Po tym polutuje się idealnie.
Dzięki, ważna wiadomość :) ( A nie kwas azotowy) ?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, 06:01 przez novator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 09 gru 2011, 19:18

kashubian pisze:Novator świetna robota, gratuluje zapału :). Czy można by prosić jakieś fotki z widocznym miejscem łączenia?
Dzięki :)
Odpowiem Ci tak. Chętnie, ale nie umiem znaleźć tych miejsc, choć powinno być łatwo, bo są wzory . Ale lutowałem w miejscu gdzie powierzchnia jest jednolita i wydaje mi się, że jest tam cieniutka kreska (mgiełka) grubości około 0,5 mm albo mniej. Ale do końca nie jestem pewien.
Jak dobrze spiłujesz iglaczkiem i papierkiem, pod dobrym kątem i dociśniesz, to po podgrzaniu szyny, lut sam wciągnie i prawie nie ma śladu. Oczywiście pod bardzo mocnym powiększeniem, pewnie coś tam zobaczysz :P

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 09 gru 2011, 22:17

no i udało się ładnie zlepić mokume :) (nowe)wyszła sztabka 30/60/10 czyli materiał na 3 szt pierścieni .
jeden dziś próbowałem zkręcić posiłkując sie palnikiem na propan butan , ale niestety było mało gazu , płomień mały i nie nagrzało się zbyt dobrze w pewnym momęcie podczas skrecania puściło w 2 miejscach (może bede próbował lutować w późniejszym czasie)
pozostałe 2 kawalki jutro pójdą do paleniska i będę je kręcił dopiero gdy bedą sie swiecić na czerwono
zdjecia jutro, zdechły baterie od aparatu...
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem :)

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 10 gru 2011, 06:07

marcinello pisze:no i udało się ładnie zlepić mokume :) (nowe)wyszła sztabka 30/60/10 czyli materiał na 3 szt pierścieni .
jeden dziś próbowałem zkręcić posiłkując sie palnikiem na propan butan , ale niestety było mało gazu , płomień mały i nie nagrzało się zbyt dobrze w pewnym momęcie podczas skrecania puściło w 2 miejscach (może bede próbował lutować w późniejszym czasie)
pozostałe 2 kawalki jutro pójdą do paleniska i będę je kręcił dopiero gdy bedą sie swiecić na czerwono
zdjecia jutro, zdechły baterie od aparatu...
No super :D
A czym odtłuszczałeś i czy dawałeś kwas borowy, czy boraks? Papkę z nich,czy w proszku? Między płytki, czy po wierzchu?
Jak możesz, to opisz proces :)

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 10 gru 2011, 11:25

odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjna robiłem narazie na boraksie , boraks zalałem denaturatem i gestą paćką obłożyłem pakiet i do ognia , jak już się nagrzało wystarczająco jeszcze posypałem boraksem i grzałem do pomarańczowego , jak już miało piękny jednolity kolor na kowadło i kilka mocnych uderzeń młotka.
pakiet startowy to jakieś 30/60/13 po sklejeniu był nieco wiekszy ale miał gr 10 lecz po zeszlifowaniu boków powrócił do wymiarów startowych ("rozlaminowania" były widoczne pare mm od krawędzi po skuciu, głębiej ich brak, być moze poprzez nierówne ułożenie pakietu i tam gdzie sie stykała miedz z miedza się nie dogrzało.)
a teraz zdj:
Obrazek
Obrazek
a tu zdj skręconego _ciemniejsza strona to ta która palnika nie widziała
Obrazek

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 10 gru 2011, 12:21

Wygląda dobrze. Zrób coś ładnego z tego :mrgreen:

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 10 gru 2011, 12:41

Też mam swojego ringa trochu się nie posklejał jeszcze nie skończony ale coś tam już jest.Narazie to coś wygląda jak dziwna podkładka ;)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 10 gru 2011, 12:47

eeej taki nie posklejany i "brudny" też ma coś w sobie :mrgreen:

Ja nie mam jak zalutować paska na pierścionek... brak palnika... będę musiał chyba zrobić płaskownik a potem wywiercić taki otwór po prostu w nim i wyszlifować bo chciałem kiedyś porobić trochę biżuterii innej niż z kolczugi srebrnej, nie pasuje do wszystkiego :)
:evil:

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 10 gru 2011, 14:08

Marku też nie mam palnika , nie jest konieczni aczkolwiek prace ułatwia zamiast palnikiem po przeklepaniu kawałka grzeję w piecu co i siup do denaturatu z boraxsem , oczyszcza on kawałek mokume z tlenków bardzo ładnie . w tej chwili mam skręcony, pzreklepany i z grubsza oszlifowany pręcik 7/790mm teraz rozciąć i klepać dalej :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 10 gru 2011, 15:19

Teraz to on jest czysty :P Nie musisz lutowac palnikiem ja zrobiłem tak jak poniżej dwa otworki i z braku piłki włosowej musiałem rozciąć cienkim przecinakiem.
Obrazek

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 10 gru 2011, 15:26

ja też własnie planuje rozcinać przecinakiem , tylko otworów więcej nawiercę :) rozcinałeś na gorąco ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”